Design behind Desire, Lisa Z. Morgan
Design και επιθυμία είναι δύο λέξεις που δεν περιμένει κανείς να βρει στην ίδια πρόταση.
Μάλιστα, όταν αυτές σχηματίζουν τον τίτλο ενός βιβλίου, η περιέργεια διεγείρεται. Αυτός
είναι και ο στόχος των εκδόσεων Farameh Media, που στο ντεμπούτο τους για το 2012 μας παρουσιάζουν το πιο ποθητό βιβλίο που είδαμε ποτέ.
Και είναι το concept, όσο και η εικονογράφηση που δικαιώνουν τις προσδοκίες που γεννά ο τίτλος του βιβλίου. Ένας τίτλος που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί (ελεύθερα) ως η «κατασκευή της επιθυμίας» και έχει ως σκοπό να αποδείξει πως τα όρια των εκφράσεων της τέχνης και της επιθυμίας είναι εύθραυστα (πολύ!).
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του ανακαλύπτουμε πως η παραγωγή τέχνης, φωτογραφίας, μόδας και design ακολουθεί μια διαδρομή που στα διαδοχικά της στάδια ταυτίζεται με αυτά της επιθυμίας. Σύλληψη, επεξεργασία και εκπλήρωση γίνονται, λοιπόν, το θέμα ενός βιβλίου, το οποίο, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε ταμπού, αφυπνίζει τις αισθήσεις.
Η Lisa Z. Morgan -που επιμελήθηκε την έκδοση- εξερευνά την αισθητική της επιθυμίας ή την επιθυμία για αισθητική αποτυπώνοντάς την σε εικόνες που χαρακτηρίζονται από παθιασμένες, σκοτεινές και σκανδαλώδεις, έως αισθαντικές, ντελικάτες και ρομαντικές. Εδώ οι ψευδαισθήσεις που γεννά μια λήψη, ένα αντικείμενο design, ένα fashion item προέρχονται από το ανθρώπινο ένστικτο που τα θέλει πολύ. Συνεχώς εξελισσόμενα, τα μοντέρνα αισθητικά πρότυπα δημιουργούν «τάσεις» χωρίς να ξεχνούν ποτέ πού απευθύνονται. Η καλλιτεχνική δημιουργία και ο καταναλωτισμός αποκτούν μια σχέση
συνενοχής που μοιάζει ερωτική.
Ποια είναι όμως, η Lisa Z.Morgan; Η γυναίκα που επιμελήθηκε την έκδοση Design Behind Desire εξηγεί στο DELUXE γιατί επιλέχτηκε ο παραπάνω τίτλος.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το ‘Design Behind Desire’;
Όπως όλα στη ζωή, κάθε συνεργασία είναι το αποτέλεσμα πολλών συγκυριών. Η Επιθυμία ήταν και είναι η σταθερά της δουλειάς μου ως καλλιτέχνης και ως συνιδρυτής της STRUMPET & PINK. Η Patrice Farameh που παρευρέθηκε σε μια παρουσίαση που έκανα στη Νέα Υόρκη, είδε τη δουλειά μου και στη συνέχεια μου ανέθεσε τη συγγραφή και την επιμέλεια του βιβλίου.
Ο τρόπος που οι λήψεις του βιβλίου εκφράζουν την επιθυμία πραγματικά μαγνητίζει. Πώς επιλέξατε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν;
Με πολλούς από τους καλλιτέχνες και τους σχεδιαστές που παίρνουν μέρος στο βιβλίο γνωριζόμασταν από παλιά και άλλους τους γνώρισα και τους θαύμασα εδώ. Ήθελα μέσα από τις εικόνες να αφηγηθούμε το ταξίδι της επιθυμίας: από τη σύλληψη και την αναμονή, έως και την εκπλήρωση. Ο έρωτας και η σεξουαλικότητα έπρεπε να κατέχουν πρωταρχική θέση στις εικόνες, χωρίς ωστόσο να γίνονται χυδαίες. Έπρεπε να προσέξουμε πολύ, γιατί τα αισθητικά όρια είναι λεπτά και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να θυμίζουμε έναν καλοφτιαγμένο κατάλογο με sex toys. Πολλά από τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι αισθησιακά, εκκεντρικά μερικές φορές, αλλά ποτέ χυδαία. Η επιθυμία, όμως, είναι στο επίκεντρο, γι’ αυτό και κάθε λήψη έπρεπε να διεγείρει τη φαντασία.
Σεξουαλικότητα και αισθητική. Τι είναι για σας αυτά τα δύο;
Στο βωμό του marketing όλα είναι σέξι, όμως η σεξουαλικότητα είναι κάτι βαθύτερο.
Ένα άτομο γίνεται ή είναι σεξουαλικό για πολλούς λόγους, για στοιχεία που εναρμονίζονται το ένα με το άλλο. Όσο για την αισθητική, πιστεύω πως απεικονίζει κάτι που έχει δημιουργηθεί με τη σκέψη, την ακεραιότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια,
είναι πολύ συνδεδεμένη με το ύφασμα και τις υφές και τα χρώματα.
Βεατρίκη Θεοδωράτου
Copyright photo: Ilaria Orsini