Back 2 Back Improv
Η παράσταση που δεν επαναλαμβάνεται!
Και να θέλετε να ξαναδείτε την ίδια παράσταση, δε γίνεται! Οι ομάδες Bus Και και Μη μου Up Two ανεβάζουν στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα κάτι που μάλλον δεν έχετε ξαναδεί. Εμείς τουλάχιστον δεν το είχαμε δει μέχρι να πάμε! Όταν ακούς Improv Theatre δε ξέρεις καθόλου τι μπορεί να είναι και σίγουρα όταν μπαίνεις στο θέατρο, μπερδεύεσαι ακόμα περισσότερο. Γιατί, ό,τι ξέραμε από θέατρο εδώ έρχεται να γίνει αλλιώς. Χωρίς σενάριο, χωρίς ιστορίες έτοιμες, κάθε βδομάδα δημιουργείται επί σκηνής κάτι ολοκαίνουργο και απολαυστικότατο που ζει μόνο για εκείνο το βράδυ! Οι Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λίλα Μπάρμπα (Μη Μου Up Two) Μενέλαος Πρόκος και Βασιλική Κίσσα (Bus και) μας βοηθούν να κάνουμε ένα μικρό βήμα στον κόσμο του Improv Theatre!
Πείτε μας από έναν λόγο ο καθένας σας να έρθουμε να δούμε την παράσταση σας.
Λίλα: Παρακολουθώντας μια παράσταση Improv Theatre μπορείς να έρθεις σε επαφή με ένα πολύ διαφορετικό είδος θεάτρου, το οποίο είναι εξαιρετικά άμεσο και η ιστορία του δημιουργείται επιτόπου μπροστά στα μάτια σου, χωρίς να σε αφήνει αμέτοχο. Είναι μια εμπειρία που σου επιτρέπει να προσφέρεις έμπνευση είτε με τα λόγια είτε με την ενέργεια σου, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε κοινό-ηθοποιούς!
Παναγιώτης: Είναι κάτι τελείως καινούργιο στο θεατή. Βλέπει μία ολόκληρη παράσταση, που δημιουργήθηκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή, χωρίς να υπάρχει κάποιο σενάριο, χωρίς να έχει προβαριστεί κάτι, με μόνα εργαλεία το συμπαίχτη μας και το να παίρνουμε ρίσκα.
Βασιλική: Το ξέρατε ότι ο πρώτος λόγος που οι άνθρωποι πάνε σε αγώνα Formula 1 είναι η πιθανότητα ατυχήματος; Στο improv, όπως και στη Formula 1, δεν έχουμε δικλείδες ασφαλείας. Ακροβατούμε ανάμεσα στην εξαιρετική επιτυχία και την απόλυτη αποτυχία. Και το κάνουμε με τόση χαρά που σιγά σιγά ξεφουσκώνει η έννοια της αποτυχίας στο κεφάλι μας και χάνει την δύναμη και την επιρροή που έχει πάνω μας. Δεν θέλετε να συμβεί και σε σας αυτό;
Μενέλαος: Διότι αυτό το είδος θεάτρου ΔΕΝ το έχετε ξαναδεί! Και αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία τη βραδιά που θα έρθετε, ΔΕΝ θα την ξαναδείτε, ούτε και πρόκειται να την ξαναδεί ποτέ κανείς. Το Improv Theatre είναι κάτι πολύ καινούριο, και κάθε του στιγμή είναι μία έκπληξη τόσο για το κοινό όσο και για τους ηθοποιούς!
Λέτε ότι η παράσταση δεν επαναλαμβάνεται. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι από τη μία φορά στην άλλη;
Εντελώς. Κάθε φορά οι παραστάσεις μας είναι διαφορετικές. Έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές τοποθεσίες, διαφορετική προσέγγιση στο οτιδήποτε. Μάλιστα υπάρχουν και φορές που απορρίπτουμε και ζητάμε κάτι διαφορετικό από το κοινό για πρόταση-έμπνευση, επειδή το έχουμε παίξει στο παρελθόν.
Ζείτε χωρίς σενάριο και στην καθημερινότητά σας; Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την τεχνική του improv theater στην καθημερινότητά του;
Κατά μία έννοια ναι, διότι το improv σε μαθαίνει πράγματα που εκτός από τη σκηνή, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στην καθημερινή σου ζωή. Σίγουρα, η καθημερινότητα έχει σενάριο αλλά με το improv είσαι πιο ευέλικτος στις δυσκολίες που μπορεί να τύχουν και προσαρμόζεσαι πιο εύκολα στην καινούργια πραγματικότητα.
Πόσο επηρεάζει η ψυχολογία σας πριν την παράσταση το αποτέλεσμα που βλέπουμε πάνω στη σκηνή;
Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της παράστασης, καθώς δεν υπάρχει κάτι έτοιμο ή δουλεμένο. Αυτό που δημιουργείται επί σκηνής, έρχεται από μέσα σου και από αυτά που νιώθεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Δεν ξέρω αν είναι καταλυτικός παράγοντας, καθώς επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν επί σκηνής αλλά είναι αυτό, που θα σε κάνει να δεις το ίδιο ακριβώς πράγμα, από εντελώς διαφορετική γωνία.
Διατηρείτε και μία σχολή improv. Τι είναι αυτό που συμβουλεύετε τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή την τέχνη;
Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη ενασχόληση με το θέατρο για να ασχοληθεί κάποιος με το improv. Ξεκινάμε από το μηδέν. Έτσι κι αλλιώς η μέθοδος διδασκαλίας του improv, δεν μοιάζει με καμία άλλη. Επιπλέον θα τους συμβουλεύαμε να είναι προετοιμασμένοι να αλλάξουν. Θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα, ο τρόπος που βλέπουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκουμε το improv στην ImproVIBE δεν είναι απλώς μια μορφή θεάτρου. Μπαίνει βαθιά στο μυαλό σου, σε επαναπρογραμματίζει. Γίνεται τρόπος ζωής.
Πιστεύετε ότι ο αυτοσχεδιασμός στο θέατρο φέρνει πιο κοντά τον θεατή με τον δημιουργό της ιστορίας;
Φυσικά. Όταν όλα επινοούνται εκείνη την στιγμή, όλοι όσοι είναι παρόντες επηρεάζουν την πλοκή. Ένας ήχος, μια κίνηση, ένα βλέμμα από το κοινό, μπορεί να μας εμπνεύσει και να κινήσει την ιστορία προς άλλη κατεύθυνση. Ο θεατής αυτό το αντιλαμβάνεται. Άλλωστε, ανάλογα με το είδος παράστασης improv, οι θεατές μπορεί να συμμετέχουν πολύ περισσότερο από το να δίνουν απλώς τις ιδέες τους. Στο κοινό αρέσει να έχει λόγο στην ιστορία. Του αρέσει επίσης να επαληθεύεται η σκέψη του. Και εφόσον οι αυτοσχεδιαστές λειτουργούν με το ένστικτο και δεν σκέφτονται, αλλά αντιδρούν αυθόρμητα, συνήθως οι αντιδράσεις τους ταυτίζονται με τις ιδέες του μεγαλύτερου ποσοστού του κοινού.
Φαντάζομαι ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένος με ένα αποτέλεσμα γεμάτο χιούμορ και γέλιο. Υπάρχουν μέρες που η ιστορίες που φτιάχνεται έχουν ένα πιο μελαγχολικό τόνο;
Φυσικά. Το improv είναι λανθασμένα συνδεδεμένο απόλυτα με την κωμωδία. Είναι αλήθεια ότι έχει την τάση να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τους κάνει να συγκινηθούν, να κλάψουν. Είναι επιλογή του κάθε θιάσου το τί θέλει να κάνει. Το χιούμορ δεν είναι ο στόχος. Είναι η φυσική συνέπεια. Πχ υπάρχει μια ομάδα στην Νορβηγία που κάνει improv σε στυλ Ίψεν! Και ναι, το αποτέλεσμα είναι 100% Ιψενικό! Δεν γελάς με Ίψεν… Τα εργαλεία του improv δεν είναι φτιαγμένα για κωμωδία, είναι φτιαγμένα για να δημιουργούμε ιστορίες, ό,τι ιστορία βγει. Η παρεξήγηση αυτή προέρχεται κυρίως από τον τρόπο διδασκαλίας του, που είναι μέσω παιχνιδιών. Και τα παιχνίδια ναι, βγάζουν γέλιο. Από την στιγμή όμως που κατακτήσεις τα εργαλεία, είναι δική σου επιλογή τι θα τα κάνεις. Εμάς μας έχει τύχει κάποιες παραστάσεις μας να κάνουν κι εμάς τους ίδιους να κρατάμε τα δάκρυά μας. Και θα μας ξανατύχει, γιατί απλώς πάντα αφήνουμε την ιστορία να μας πάει εκεί που θέλει. Και δεν θέλουν όλες οι ιστορίες να μας κάνουν να γελάμε…
Συντελεστές:
Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λίλα Μπάρμπα (Μη Μου Up Two) Μενέλαος Πρόκος, Βασιλική Κίσσα (Bus και)
Eπικοινωνία: Hoopla!
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21.30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος: 12 ευρώ (στο ταμείο) Προπώληση viva.gr και ticket365.gr: 8 ευρώ
Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Πατησίων 37, Αθήνα, Τηλ.: 210 5238742
————————————————————————————–
Bus Kαι (Bio)
Οι «Bus Και» είναι ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα και αποτελούν τον πρώτο θίασο Improv Theater που εμφανίστηκε στην Ελλάδα δημιουργώντας θεατρικά έργα 100% αυτοσχεδιαστικά. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο όταν οι ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή. Κάθε τους κίνηση, κάθε τους φράση προκύπτει από τον αυθορμητισμό, το ρίσκο και την έμπνευση της στιγμής.
Με έδρα την Αθήνα, λειτουργούν τη σχολή ImproVIBE, την πρώτη και μοναδική που διδάσκει Improv Theater. Σχηματίστηκαν το 2012, και έκτοτε παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους κάθε εβδομάδα σε αθηναϊκά θέατρα ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι τους τα ταξίδια, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε Τουρκία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, ΗΠΑ και Κολομβία και συνεχίζουν!
Προσφάτως αναδείχθηκαν νικητές του φεστιβάλ Duet Yourself στο θέατρο Άλφα.Ιδέα μαζί με την ομάδα «Μη Μου Up Two».
—————————————————————————————–
Μη Μου Up Two (Βio)
Οι Μη Μου Up Two, κοινώς η Λίλα Μπάρμπα και ο Παναγιώτης Δελαβίνιας, είναι ένας μικρός θίασος Improv Theatre (Αυτοσχεδιαστικό Θέατρο) που δημιουργήθηκε το 2016. Κάθε τους παράσταση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και την επόμενη, καθώς η έμπνευση για τις ιστορίες τους πηγάζει πάντα από τις προτάσεις του κοινού. Το θεατρικό τους ντεμπούτο, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Vault Theatre Plus με την παράσταση “Θυμάσαι πώς γνωριστήκαμε;” την οποία παρουσίασαν και τον Ιούνιο στο Mt. Olymprov, στο 2ο παγκόσμιο φεστιβάλ αυτοσχεδιασμού στην Αθήνα. Το Μάιο του 2017, η ίδια παράσταση, κέρδισε το 2ο βραβείο, εξ ημισείας με την ομάδα Bus kai, στο Duet Yourself Festival, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα.