Taste & creativity
Ο Μιχάλης Νούρλογλου υπογράφει τη γευστική εμπειρία που περικλείει το όνομα Abovo και μιλά στο DELUXE για δημιουργία, τέχνη και lemon pie.
Τι περικλείει για σας η φράση γευστική δημιουργία;
Για μένα η φράση γευστική δημιουργία είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα, υφές και εντάσεις.
Πώς θα περιγράφατε το μενού του Abovo;
Στο εστιατόριό μας προσπαθούμε να κάνουμε νόστιμη κουζίνα. Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες προέλευσης στο φαγητό μας. Θέλω να είναι ένα πολύχρωμο υφαντό με γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Αν ήμασταν καλεσμένοι σας, ποια πιάτα θα μας σερβίρατε;
Ειλικρινά κάθε πιάτο προσπαθήσαμε να είναι πραγματικά γευστικό από την αρχή ως τώρα. Κάθε πιάτο έχει ένα κομμάτι από την ψυχή μας.
Με μια λέξη ή φράση περιγράψτε μας τη γευστική εμπειρία όσων επιλέγουν το
εστιατόριο Abovo.
«Εμπειρία».
Με ποια υλικά προτιμάτε να δουλεύετε;
Μου αρέσει να δουλεύω με φρέσκα υλικά. Αυτά με εμπνέουν και αυτά είναι η βάση για μια νόστιμη κουζίνα.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα ατού της μεσογειακής κουζίνας;
Νομίζω η πολυσυλλεκτικότητα και οι εντάσεις της.
Ποιο είναι το «είδωλό» σας από τη διεθνή σκηνή της γεύσης;
Ο Michel Bras.
Μπορείτε να θυμηθείτε ένα πιάτο που να έχετε δοκιμάσει και σας έμεινε αξέχαστο; Πού, πότε και ποιος το ετοίμασε;
Ένα πιάτο που μου έχει μείνει αξέχαστο είναι οι μελιτζάνες με γιαούρτι και γλυκιά σάλτσα ντομάτα της γιαγιάς μου. Μας το έφτιαχνε πάντα τον Αύγουστο όταν ήμασταν στο χωριό.
Αν μπορούσατε να παρομοιάσετε τη μαγειρική με τέχνη, ποια θα διαλέγατε;
Νομίζω τη μουσική. Έχει βάσεις και πέρα από την πρώτη φορά της δημιουργίας, μετά
πρέπει να παίζεις πάντα με τον ίδιο τρόπο το κομμάτι.
Συνταγή Lemon Pie:
Υλικά
Για τη ζύμη της τάρτας
• 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου • 1 αυγό (50γρ.)
• 20 γρ. ζάχαρη • 50 γρ. γάλα
• 250 γρ. αλεύρι μαλακό
Για την κρέμα λεμονιού
• 200 γρ. χυμός λεμόνι • 3 αυγά (150 γρ.)
• 200 γρ. ζάχαρη • 40 γρ. corn flour
• 300 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη της τάρτας ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Είναι σημαντικό να μην τα ζυμώσετε πολλή ώρα. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα λεμονιού.
2. Βράζετε το χυμό λεμονιού με το βούτυρο. Παράλληλα χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το corn flour μ’ ένα σύρμα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα. Ανακατεύετε με το μίγμα λεμόνι-βούτυρο σιγά σιγά για να μην ψηθεί το αυγό απότομα. Μεταφέρετε όλο το μίγμα στη φωτιά και ανακατεύετε ασταμάτητα μέχρι να πάρει μια καλή βράση. Μεταφέρετε την
κρέμα σε κρύο σκεύος και τη βάζετε στο ψυγείο.
3. Ανοίγετε τη ζύμη της τάρτας μ’ έναν πλάστη σε πάχος 0,5 cm. Τη βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας και τρυπάτε μ’ ένα πιρούνι παντού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15′.
4. Αφού κρυώσει η τάρτα, ξεφορμάρετε, γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού. Βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες και σερβίρετε.