Ο βουβός σερβιτόρος
Η σκηνή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων μεταμορφώνεται σε ένα υπόγειο στο Μπέρμιγχαμ όπου δυο πληρωμένοι εκτελεστές, ο Μπεν και ο Γκας, περιμένουν την επόμενη αποστολή τους. Ο βουβός σερβιτόρος –ένα αναβατόριο στην μέση του δωματίου– αρχίζει να φέρνει παραγγελίες. Καθώς εκείνες αυξάνονται, τα τρόφιμα δεν υπάρχουν, και η ανυπομονησία για την «δουλειά» μεγαλώνει, οι ερωτήσεις πληθαίνουν και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο αλλά και μέσα στο δωμάτιο γίνεται επικίνδυνη υπόθεση μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων όπου θύτης και θύμα δύσκολα μπορούν ξεχωρίσουν.
«Η εποχή μας δημιουργεί, σε βάζει να κυνηγάς με λύσσα διάφορα πράγματα που θεωρείς οτι θα καλυτερέψουν τη ζωή σου»
Ο Θανάσης Ισιδώρου και ο Κωστής Μπούντας, οι δύο εκτελεστές της παράστασης του Harold Pinter που σκηνοθετεί αυτή την περίοδο ο Νίκος Πασχίδης και η Νουρμάλα μιλούν στο DELUXE για τις προκλήσεις που κληθήκαν να αντιμετωπίσουν αλλά και για τις μάσκες που φοράμε όλοι καθημερινά στην επικοινωνία μας.
Τι συναισθήματα σας δημιούργησε το έργο – με τι συναισθήματα θα θέλατε να φύγει το κοινό από την παράσταση;
Kωστής Μπούντας: Κάθε τι καινούργιο σ’ αυτό το υπόγειο προκαλει έκπληξη που κορυφώνει την αδρεναλίνη ολων μας.
Ποια ηταν η μεγαλύτερη πρόσκληση που κληθήκατε να αντμετωπίσετε ερμηνευτικά;
Κ.Μ.: Η καλυμμένη ηρεμια του Μπεν, ο φοβος του, αλλα περισσοτερο απ όλα πιστευω ότι λόγω χωρου είναι σαν να βλεπεις σινεμά, παιζουμε πολύ κοντα στο κοινο, ειναι σαν μια ταινια μπροστα σου που διαλεγεις εσυ σαν θεατης που θα εστιάσεις . Είναι υπέροχο.
Θ.Ι.: Να φέρομαι ενήλικα! Κατά γενική ομολογία έχω πολλά παιδικά χαρακτηριστικά και εξωτερικά και στη συμπεριφορά, τα οποία χρειάστηκε να βάλω στην άκρη για να
μπορώ με συνέπεια να παίζω το ρόλο του δολοφόνου. Πρέπει να πω ότι με δυσκόλεψε και ακόμη με δυσκολεύει αλλά εμπιστεύομαι το Νίκο Πασχίδη και τη Νουρμάλα Ηστυ που σηνοθετούν το έργο και με κρατάνε σοβαρό!
Στο έργο οι ήρωες δείχνουν να φορούν «μάσκες» στην επικοινωνία τους, αυτό πιστεύετε είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας σήμερα;
Θ.Ι.: Θα έλεγα πως όχι μόνο σήμερα αλλά πάντα οι άνθρωποι διατηρούσαν διαφορετικές ”προσωπικότητες” ανάλογες με τις ανάγκες του εκάστοτε περιβάλλοντος. Δε θεωρώ πως είναι κακό, είναι μια απαραίτητη ανθρώπινη λειτουργία όμοια με τη δυνατότητα τα υδρώνουμε στη ζέστη.
Κ.Μ.: Βεβαια, ο καθενας διαλέγει ποιον ρολο θα παιξει σε ολες τις σχεσεις, καποιοι τον πιστευουν τόσο πολύ αυτόν τον χαρακτηρα που χάνονται μεσα σ’ αυτόν. Είναι θεμα άμυνας στα κύρια αισθηματα σου, αν καποια στιγμη καταρρεύσει η μασκα μενεις γυμνος.
Στην παράσταση οι ρόλοι αλλάζουν – δε ξέρει κανεις από τους δύο τι περιμένει να συμβεί δημιουργώντας πίεση στους χαρακτήρες. Πώς διαχειριστήκατε αυτό το χαρακτηριστικό της ανυπομονησίας; Είναι κάτι που βλεπετε να επηρεάζει τον κόσμο στους ρυθμούς χωής που έχουμε;
Κ.Μ.: Κάναμε αυτοσχεδιασμους για ωωωωρα με παυσεις με ησυχία, ηθελε πολύ ψυχραιμια ολο αυτό για να μην υπαρξουν αβολες εκρηξεις, εγω δεν άντεξα πολλες φορες αλλα είναι σπουδαιο να δουλευεις με ανθρώπους που εμπιστευεσαι. Προφανως ολοι περιμενουμε να ερθει κατι νέο, ότι κατι θα συμβει, υπακουοντας τυφλα τις εντολες των ανωτέρων, χωρις να χτιζουμε. Απλως περιμενουμε μεχρι την στιγμη της απόφασης.
Θ.Ι.: Το στοιχείο της αγωνιας είναι πολύ κεντρικό στη παράσταση. Απ’αυτο περιμένουμε να πιαστεί κι ο θεατής για να έχει τη περιέργεια να παρακολουθήσει δυο ανθρώπους που κατα τ’άλλα δε λένε παρά για καθημερινά πράγματα και μικροπαράπονα. Βέβαια, στην παράσταση η αγωνία αυτή οδηγεί κάπου!Το ίδιο νομίζω κάνει και η εποχή μας, τώρα που το σκέφτομαι. Σου δημιουργεί αγωνία για κάτι που δεν ξέρεις , σε βάζει να κυνηγάς με λύσσα διάφορα πράγματα που θεωρείς οτι θα καλυτερέψουν τη ζωή σου, μα σε αντίθεση με μια θεατρική παράσταση, η ζωή συνήθως δεν ανταποδίδει με κάποια σκηνή κάθαρσης.
Αν περιγράφατε την παράσταση με μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Κ.Μ.: Είναι υπέροχο να δημιουργείς με ανθρωπους που αγαπας και εμπιστεύεσαι
Θ.Ι. : Which side are you on, boy?
«Ο Βουβός σερβιτόρος»
του Harold Pinter
Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Πασχίδης – Ξανθή Κρανίδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης – Νουρμάλα Ήστυ
Σκηνικά-Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα – Δάφνη Κολυβά
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ηθοποιοί: Κωστής Μπούντας & Θανάσης Ισιδώρου
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Είσοδος: 10, 8, 5 €
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη
Τ: 213 00 40 496
K: 69 45 34 84 45
fb: www.facebook.com/kentron.el