Η Μελίνα του Τάσου Λιακόπουλου
Με αφορμή την έκθεση “Μελίνα-Ελλάδα” στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ξεδιπλώνουμε την ιστορία πίσω από τη μεγάλη Ελληνίδα με τον καλλιτέχνη Τάσο Λιακόπουλο αναζητώντας την έμπνευση και τον συμβολισμό μέσα από τα έργα του.
- Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;
Πάντοτε οι ήρωες, οι μύθοι, οι μεγάλες προσωπικότητες ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα. Ένα τέτοιο πρόσωπο μύθος είναι η Μελίνα. Ένα πρόσωπο που θαύμαζα κ θαυμάζω. Τη σκέφτηκα σαν άγγελο που φέρνει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αποτελειώνει έτσι αυτό που με τόσο κόπο κ αγώνα προσπάθησε ·γιατί πιστεύω στ’ αλήθεια ότι κι από εκεί ψηλά προσπαθεί διεκδικεί και τελικά θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί ούτε ο θεός να της χαλάσει χατίρι.
Έτσι άρχισε μια σειρά πορτραίτων της.
Η Μελίνα φέρνει πίσω τα μάρμαρα.
Η Μελίνα τραγουδά το είμαι Ρωμιά και προσεύχεται.
Η Μελίνα φλερτάρει.
Η Μελίνα στέκεται δίπλα στην κλεμμένη Καρυάτιδα κ με το βλέμμα της της υπόσχεται ότι θα την φέρει πίσω.
- Ποια Ελλάδα πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύει η Μελίνα Μερκούρη;
Την ασυμβίβαστη Ελλάδα, τη δυνατή. Την Ελλάδα που χαμογελά. Την Ελλάδα του φωτός, της τέχνης, των αξιών, την Ελλάδα της αντίστασης, της δημοκρατίας, του φιλότιμου, της φιλοξενίας, την Ελλάδα της ξεγνοιασιάς και του έρωτα.
- Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από το δίπτυχο Μελίνα-Ελλάδα στην έκθεσή σας;
Ο συμβολισμός Μελίνα-Ελλάδα δεν είναι της έκθεσης. Είναι αυτός που δημιούργησε η ίδια η Μελίνα κατά τη διάρκεια των αγώνων της για την ελευθερία της Ελλάδας, ενόσω ήταν σε εξορία από το τότε δικτατορικό καθεστώς, και με τη δήλωση της (όταν της αφαίρεσαν της ελληνική υπηκοότητα ως ανεπιθύμητη στην χώρα) ότι «εγώ Ελληνίδα γεννήθηκα κι Ελληνίδα θα πεθάνω». Έκτοτε όταν η Μελίνα γινόταν αναγνωρίσιμη σε δημόσιους χώρους, το ξένο κοινό της φώναζε : “Μελίνα-Ελλάδα”.
- Αγαπάτε το χιούμορ μέσα από την τέχνη. Πώς το εκφράζετε μέσα από δύο βαριά ονόματα (Μελίνα και Ελλάδα);
Επιλέγω μια προσέγγιση ανάλαφρη, με το χιούμορ, την απλότητα και την αφέλεια που κρύβεται πάντα πίσω από κάθε πράγμα στη ζωή μας. Με συγκινεί η λαϊκή ανεπιτήδευτη ματιά, που δεν παγιδεύεται στη σοβαροφάνεια. Βρίσκω αυτή την προσέγγιση απελευθερωτική, ακόμα και μπροστά στα πιο τραγικά ή τα πιο σπουδαία γεγονότα.
- Έχετε ιδρύσει το οδοντιατρείο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Στην καθημερινότητά σας εκεί έχει θέση το χιούμορ και η φαντασία;
Το έχω συν-ιδρύσει μαζί με την Εύα Νάθενα και δίπλα μας στάθηκαν πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν οικονομικά και με πολλή προσωπική εργασία. Η δική τους συμβολή ήταν εξίσου σημαντική. Είπαμε αντί να μιζεριάζουμε ας κάνει ο καθένας κάτι για το σύνολο. Ό,τι μπορεί. Εγώ μπορώ να προσφέρω εθελοντικά τις οδοντιατρικές μου υπηρεσίες στην Κιβωτό του Κόσμου μια φορά την εβδομάδα. Δεν είναι κάτι τρομερό και μου δίνει μεγάλη χαρά…
Λόγω πρωινής βάρδιας έχω τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Πρώτα θα παίξουμε με τα μηχανήματα (τους λέω ότι είναι μαγικά και τους αρέσει πολύ), μετά θα κάνουμε τη θεραπεία και στο τέλος πάντα θα πάρουν ένα μικρό δωράκι ή ένα φουσκωμένο γάντι μπαλόνι, κάτι που θα τα κάνει χαρούμενα.
Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει χώρος και για το χιούμορ και αρκετή φαντασία στη δουλειά μας.
- Η Ελλάδα του σήμερα ποια ερεθίσματα σας δίνει καλλιτεχνικά;
Τα ερεθίσματα αυτή την εποχή είναι σκληρά, όμως όσο πιο σκληρά ερεθίσματα λαμβάνω, τόσο πιο πολύ δραπετεύω στο όνειρο. Η Ελλάδα η δική μου έχει κεντημένους Παρθενώνες, έχει την χαμένη μας αθωότητα, σου κλείνει το μάτι, σε πειράζει αλλά δεν σε προσβάλλει, η Ελλάδα η δίκη μου έχει αξιοπρέπεια, χαρά, χρώμα και φως.
- Η συμμετοχή σας για χρόνια στις εκθέσεις της CheapArt πώς επηρέασε το έργο σας;
Η συμμετοχή μου στην CheapArt με έκανε να έχω μια διαρκή επαφή και γνωριμία με ένα ευρύ φιλότεχνο κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, γκαλερίστες και συλλέκτες. Ταυτόχρονα είναι ένα πολύ αγαπημένο πεδίο έκφρασης και δημιουργίας.
Η έκθεση “Μελίνα-Ελλάδα” φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη έως τις 25 Μαρτίου
Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Νάθενα
Αντί Βιογραφικού…
Ο Τάσος Λιακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα- Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη- και στο εξωτερικό – Βιέννη, Άμστερνταμ- κτλ.
Συμμετέχει για χρόνια στις εκθέσεις της CheapArt.
Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις:
Το ταπεινό μου Βυζάντιο – Ιανός, 2009
Τα ταξίδια της κλωστής- Εκθετήριο Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, 2014
Τα έργα του, τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μεικτής τεχνικής, έχουν κυρίως σαν θέματα ήρωες, δημιουργούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους που αγαπά και θαυμάζει.
Με έναν τρόπο τους ξαναφέρνει στο φως και τους τοποθετεί σε φανταστικά τοπία, όπου το χιούμορ και η χαρά καταφέρνουν και χωράνε σε ένα κάδρο.
Μια τέτοια ηρωίδα, παντοτινή του αγάπη είναι η Μελίνα, πάνω στην οποία δουλεύει καιρό τώρα, μια σειρά από έργα, με φόντο την αγαπημένη της και αγαπημένη του Ελλάδα.
Και δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί αυτή η δουλειά, σε καλύτερο μέρος , από το « Σπίτι της Μελίνας», το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.