Inemuri: Μια παράσταση που θα σε κάνει να θυμηθείς τον διπλανό σου στο θρανίο!
Άκουσαν μουσική από το ίδιο γουόκμαν, κάναν μαζί τα πρώτα τους τσιγάρα, γιόρτασαν, αγαπήθηκαν, μεγάλωσαν μαζί και μετά χάθηκαν! Πόσοι ταυτίζονται με αυτή την ιστορία; Πόσοι αγαπημένοι μας φίλοι χάθηκαν στην πορεία της ζωής μας; Ο Νικόλας Φραγκιουδάκης και ο Γιώργος Σπάνιας έκαναν την ιστορία σου παράσταση! Το Inemuri είναι ένα μεταμεσονύκτιο bromance για δύο φίλους που χάθηκαν αλλά ξαναβρέθηκαν. Τι γίνεται τότε; 90’s αναφορές, γλυκιά νοσταλγία, φρέσκες ερμηνείες και χιούμορ. Ό,τι πρέπει δηλαδή για Παρασκευή και Σάββατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα!
Η ανδρική φιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της παράστασης σας. Τι σημαίνει για εσάς ανδρική φιλία και τι είναι αυτό που μπορεί εν τέλει να χωρίσει δυο άντρες που μοιράστηκαν την παιδική τους ηλικία;
Γιώργος Σπάνιας:Η ανδρική φιλία είναι ένα είδος σχέσης με πολύ όμορφα χαρακτηριστικά. Ανδρική φιλία είναι ο μπαμπάς, ο συμμαθητής, ο δάσκαλος, ο συναθλητής, ο κολλητός, αυτός που θαυμάζεις, εκείνος που ζηλεύεις και λίγο, αυτός που τη μια στιγμή σε βρίζει και την άλλη σου λέει «πάμε μια βόλτα;». Υποθέτω ότι διάφοροι λόγοι κάνουν δυο άντρες φίλους να χωρίσουν, οι γυναίκες ίσως είναι ένας από αυτούς (!!!) αλλά νομίζω ότι στο βάθος της αυτή η σχέση ενέχει τη σιγουριά πως όσα χρόνια και να περάσουν ο φίλος σου όταν πραγματικά χρειαστεί και όταν του δοθεί η δυνατότητα θα είναι εκεί για εσένα…
Νικόλας Φραγκιουδάκης: Ανδρική φιλία είμαι εγώ και ο Τάσος. Εγώ και ο Μιχάλης. Εγώ και ο Γιάννης. Εγώ και ο Ηλίας. Μια πολύ συνηθισμένη αιτία που χάνονται δύο άντρες φίλοι είναι είτε επειδή ο ένας ερωτεύεται μια γυναίκα και εξαφανίζεται. Είτε γιατί παντρεύεται ο ένας και ο άλλος παραμένει εργένης. Είτε γιατί…δε συνεχίζω..Υπάρχουν και άλλες εκδοχές αλλά τις παρουσιάζουμε στο Inemuri.
Θα μας εξηγήσετε τι είναι Inemuri;
Γ.Σ.: Το Inemuri είναι κομμάτι της κουλτούρας των Ιαπώνων. Είναι η συνήθειά τους να κοιμούνται για λίγο μέσα στη μέρα, συνήθως σε δημόσιο χώρο. Φαντάσου ότι μπορείς να κοιμηθείς δίπλα από το αφεντικό σου για λίγο. Για εμάς Inemuri είναι εκείνη η μικρή στιγμή μέσα στη μέρα που αποχωρίζεσαι για λίγο το παρόν για να γυρίσεις σε κάτι ξεκούραστο. Σε μια ανάμνηση ας πούμε, σε κάτι που σε κάνει να είσαι αυτό που είσαι και σήμερα χωρίς απαραίτητα να το θυμάσαι συνέχεια. Συνοπτικά είναι ο μικρός ύπνος που ξυπνάει τη μνήμη.
Ν.Φ.: Inemuri είναι ο ιερός ύπνος που κάνει ένας εργαζόμενος στην Ιαπωνία, λόγω της κούρασης από τον τεράστιο φόρτο εργασίας.Όταν κάνεις ινεμούρι , είναι ιερός χρόνος και δε μπορεί να σε ενοχλήσει κανείς.Μετά αυτος ο θεσμός επεκτάθηκε σε λεωφορεία, μετρό, πάρκα και δημόσιους χώρους. Ο τίτλος ινεμούρι προέκυψε..ελάτε στο tempus verum να μάθετε.Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.30.Κρατάει μία ώρα και σου αφήνει την αίσθηση ενός παγωτού… όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένας θεατής μας.
Πείτε μας 3 λέξεις ο καθένας σας που χαρακτηρίζουν τη δεκαετία που μεγαλώσατε και αποτελεί μεγάλο κομμάτι των νοσταλγικών σας αφηγήσεων στην παράσταση.
Γ.Σ.: Φραπές, Τηλεκάρτες, Κομπιούτερς
Ν.Φ.: Φιλμ. Βίντεο κλιπ. Game boy
Γιατί επιλέξατε η παράσταση να είναι στις 23.30 – σχεδόν μεταμεσονύκτια;
Γ.Σ.: Ωραία ερώτηση! Κοίτα…Ο βασικός λόγος είναι γιατί στη πραγματικότητα τη δεκαετία του 90 στην Αθήνα η μεταμεσονύκτια θεατρική ζώνη ήταν αρκετά ενεργοποιημένη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το θέατρο του Νότου, το Θέατρο Αμόρε και τον Τεχνοχώρο του Κακλέα; Έχει μια ιδιαίτερη τελετουργία η μεταμεσονύκτια. Βγαίνεις από πριν, πίνεις ένα ποτό, πίνεις ένα δεύτερο στο θέατρο ( στο Tempus Verum μπορείς να πιεις το ποτό σου κατά τη διάρκεια της παράστασης) και μετά πας για ένα τελευταίο μέχρι να κλείσει το μετρό. Ιδανική συνθήκη!!! Τέλος… υπάρχουν τόσες πολλές παραστάσεις στη πόλη που δε θέλαμε να στερήσουμε τη δυνατότητα από τους συναδέλφους να μας απολαύσουν στη σκηνή.
(ΥΓ. Γνωρίζεις ότι ταυτόχρονα με εμάς γνωστός κινηματογράφος του κέντρου ξεκίνησε μεταμεσονύκτιες προβολές κλασσικών ταινιών κάθε Σάββατο;;;)
Ν.Φ.: Θέλαμε να αναβιώσουμε λίγο αυτό που κάποτε στα 90ς ήταν πολύ μόδα.Οι μεταμεσονύκτιες παραστάσεις.Αμόρε (θέατρο του νότου) και Τεχνοχώρος ήταν μεταμεσουνύκτιοι τόποι συναντήσεις του θεατρόφιλου κοινού.Είπαμε να το τολμήσουμε’.
Η ενηλικίωση του άντρα είναι ένα κομβικό σημείο στους Inemuri. Πότε πραγματικά ενηλικιωθήκατε εσείς και τι συντέλεσε σε αυτό;
Γ.Σ.: Νομίζω ενηλικιώθηκα όταν ναυάγησα ανοιχτά της Ανάφης με ένα φουσκωτό κανό και το κύμα με παρέσερνε στα ανοιχτά. Δύο ώρες μετά με διέσωσε ένα ιστιοπλοϊκό και να είναι καλά τα παιδιά!!
Γενικά νομίζω ενηλικιώνεσαι όταν μετράς τις δυνάμεις σου, όταν βλέπεις λίγο πιο πολύ ποιος πραγματικά είσαι.
Ν.Φ.:Δεν έχω ενηλικιωθεί ακόμα. Σίγουρα.
Δύο Φίλοι συναντιούνται ξανά σε κηδεία κοινών τους φίλων. Πώς σε αυτή την θεματολογική αφετηρία χωράει το χιούμορ και το γέλιο; Είναι τελικά το χιούμορ για εσάς ο τρόπος να αντιμετωπίζετε την κυνική πραγματικότητα;
Για αρχή είναι νομίζω γνωστό πως σε κάθε κηδεία υπάρχει γέλιο και χιούμορ. Ίσως ως βαλβίδα ασφαλείας, αλλά υπάρχει. Δε βρίσκεται όμως εκεί η απάντηση στην εύστοχη ερώτηση σου…
Στο Inemuri κατασκευάσαμε μια αφήγηση ασυνεχή. Δεν παρακολουθείς μια ιστορία γραμμικά. Αν το καλοσκεφτείς δε παρακολουθείς καν μια ιστορία που μπορεί να εξελιχθεί στα αλήθεια. Παρακολουθείς διαφορετικές εκδοχές μιας συνάντησης. Την ίδια συνάντηση σε διαφορετικές εκδοχές. Η συνάντηση αυτή γίνεται με φόντο μια κηδεία. Ουσιαστικά η κηδεία είναι εκεί για να τονίζει την απώλεια. Και να θέτει αν θες ένα ερώτημα πάνω στο τι σημαίνει θάνατος; Είναι το βιολογικό τέλος ή είναι το τέλος της μνήμης; Πεθαίνει κάτι όταν φύγει από τη ζωή ή όταν σταματήσουμε να το θυμόμαστε; Όλα αυτά που λέμε τώρα δεν είναι πράγματα που θέλουμε να βαρύνουν τον θεατή όσο παρακολουθεί τη παράσταση.
Και για να αποφύγουμε αυτό το βάρος, επιστρατεύσαμε το χιούμορ. Μοναδικό εργαλείο και σωσίβιο σε πολλές καταστάσεις! Δε ξέρω αν η πραγματικότητα είναι κυνική, το χιούμορ πάντως είναι πάντα ένας ωραίος τρόπος να ταξιδεύει κανείς.
Ν.Φ.: Το χιούμορ χωράει παντού.Όλα έχουν χιούμορ στη ζωή.Είτε το βλέπουμε είτε όχι.Εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω τα πάντα με χιούμορ.
Τι είναι αυτό που σας ένωσε και δημιουργήσατε την ομάδα Past Perfect και τι ονειρεύεστε από εδώ και κάτω δημιουργικά;
Αυτό που ουσιαστικά ένωσε τον Νικόλα και εμένα ήταν τα μαθήματα υποκριτικής που παρακολουθήσαμε για 2 χρόνια στο Επί Κολωνώ με δασκάλα την Ελένη Σκότη. Η δουλειά που έγινε εκεί ήταν με μια λέξη «φοβερή». Όταν μπήκε μια κάποια τελεία στα μαθήματα συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε στις βαλίτσες μας πολύτιμη προίκα τεχνικής ενώ είχαμε δει πολλές φορές ο ένας δουλειά του άλλου, με αφορμή τις παρουσιάσεις που κάναμε στο εργαστήριο της Ελένης. Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να διαφωνούσαμε – και να διαφωνούμε ακόμα – αλλά πολύ έντιμα και πολύ έξυπνα ο ένας αναγνώρισε τις δεξιότητες του άλλου. Και αποφασίσαμε αυτές τις δεξιότητες να της βάλουμε σε κίνηση…Η ομάδα όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έχει παρελθόν. Και μάλιστα υπέροχο (Past…Perfect)!! Για την ώρα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις παραστάσεις του Inemuri στο Tempus. Σήμερα μου έγινε η πρώτη επίσημη πρόταση να πάμε το Inemuri σε μικρή περιοδεία αλλά αυτά αλήθεια είναι κάτι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε στη παρούσα στιγμή. Η δημιουργικότητα και των δυο μας είμαι βέβαιος πως θα μας οδηγήσει σε νέα φωτεινά μονοπάτια.
Ν.Φ.: Μας ένωσαν τα σεμινάρια που κάναμε με την κορυφαία Ελένη Σκότη, που εγώ προσωπικά της χρωστάω τα πάντα Εκεί γνώρισα τον Γιώργο.Εκεί τον αντιπάθησα.Εκεί τον αγάπησα. Εκεί αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του..Στο θέατρο επί κολωνω. Ονειρεύομαι παγκόσμια ειρήνη και το εννοώ. Τίποτα άλλο.
Ποιο είναι για εσάς το απόλυτο style icon που χαρακτηρίζει τη δεκαετία των 90ς;
Γ.Σ.:O Σάκης Ρουβάς. Τελεία
Ν.Φ.: Η Ρούλα Κορομηλά. CIAO σας περιμένουμε στο tempus… Eυχαριστούμε!
Ιnemuri
“Μια μεταμεσονύκτια bromantic κωμωδία”
Από την Ομάδα Past Perfect
Tempus Verum – Εν Αθήναις
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο 23:30
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Δύο φίλοι συναντιούνται μετά από καιρό στην κηδεία των άλλων δύο φίλων της παρέας.Η τυχαία συνάντησή τους γίνεται αφορμή να αρχίσουν να θέτουν σε διαρκή δοκιμασία τη φιλία τους. Το σήμερα της συνάντησής τους συγκρούεται με την περίοδο που σημάδεψε τη σχέση τους – τη δεκαετία των 90s. Πόσο εύκολα μπορεί να δοκιμαστεί μια ανδρική φιλία; Τι κρύβεται ανάμεσα στο 1990 και στο 2018; Ο θάνατος οδηγεί τελικά στην ενηλικίωση;
Ο κυνισμός της σύγχρονης ζωής και η νοσταλγία του παρελθόντος έρχονται σε σύγκρουση φέρνοντας τους ήρωες μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αντιθέσεων: η έντονη ανάμνηση της οικειότητας της παιδικής φιλίας και η αποξένωση των σύγχρονων ανθρώπων.
Η ομάδα Past Perfect, ο Γιώργος Σπάνιας και ο Νικόλας Φραγκιουδάκης υπογράφουν ένα φρέσκο έργο που διακρίθηκε στο Festival Off Off Athens 2017 του Θεάτρου Επί Κολωνώ και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ανοιχτές Πόρτες”.
Σκηνοθετικό σημείωμα:
“Αφορμή για αυτή την αφήγηση στάθηκαν οι κοινές μας αναφορές στη δεκαετία του ’90. Ήταν και για τους δυο μας η δεκαετία κατά την οποία μεγαλώναμε ενώ παράλληλα μεγάλωνε και ο τεχνολογικός κόσμος γύρω μας. Τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, discman, dial up internet και τόσα άλλα μπήκαν στις ιστορίες της ζωής μας εκείνη τη δεκαετία. Γίνανε κομμάτια των αφηγήσεών μας.
Κατασκευάσαμε την ιστορία δύο φίλων σε δύο χρόνους, το παρόν και το παρελθόν, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η νοσταλγία και το χιούμορ, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε στον θεατή τη δυνατότητα να “δει μέσα από την κλειδαρότρυπα” τους κώδικες μιας ανδρικής φιλίας.
Η αμεσότητα, ο αυτοσχεδιασμός, οι επαναλήψεις και η αφαίρεση είναι τα βασικά υλικά με τα οποία δουλέψαμε το Inemuri.”
Ιnemuri:
Ιδέα/Σύλληψη/Εκτέλεση: Γιώργος Σπάνιας, Νικόλας Φραγκιουδάκης
Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψάμπελη
Fb page: www.facebook.com/Inemuri-Η-παράσταση
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Tempus Verum-Εν Αθήναις
Iάκχου 19- Γκάζι
Για κρατήσεις: 210-3425170, 6955469543
Εισιτήρια: 10 €
Προπώληση: www.viva.gr/tickets/theater/tempus-verum-en-athinais/inemuri/