Ειρήνη Μαντζαβελάκη Βασιλοπούλου
«Μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με θέα από την Αθήνα»
Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο θεωρώ πως είναι το ομορφότερο μπαλκόνι της Αθήνας θα έλεγα ανεπιφύλακτα «Το μπαλκόνι στο St George Lycabettus», και αν δεν έχετε πάει, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε με πρώτη ευκαιρία. Σ’ αυτό το μπαλκόνι θα συναντήσετε την ομορφότερη θέα, θα νοιώσετε «ένα με τον Θεό», θα απλώσετε τα χέρια σας να αγγίξετε όλο τον κόσμο, ενώ θα σας χαμογελά γλυκά η Ειρήνη, η «ψυχή» ενός από τα πιο όμορφα spots της Αθήνας! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πρόσφατα, βραβεύτηκε ως «Η Καλύτερη Θέα της Ευρώπης» στα Luxury Hotel Awards στην Ελβετία! Επικεφαλής δημιουργός, η πολύγλωσση και πολυβραβευμένη σε διεθνές επίπεδο Ειρήνη Βασιλοπούλου, έδωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της, μεταξύ της διοίκησης των ξενοδοχείων της, των διεθνών πρωτοβουλιών και δράσεων στον χώρο του Τουρισμού και του Πολιτισμού, και του συγγραφικού της έργου, για να μοιραστεί μαζί μου και μαζί σας τις απόψεις της για τη γυναικεία καριέρα, τις αρχές και τις αξίες της στον δρόμο προς την επιτυχία, και τις συμβουλές της για τις νέες κοπέλες που σήμερα οραματίζονται τις δικές τους επιχειρήσεις.
Ποιες ήταν και είναι οι βασικές σου αξίες, αρχές και προσωπικά χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι σε βοήθησαν να πετύχεις στην καριέρα σου;
Δεν νομίζω ότι ήταν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι γνωστές γενικές αρχές που ξέρουμε και πιστεύουμε όλοι: βέβαια, ο χαρακτήρας του καθενός αλλά και οι συνθήκες της ζωής, μας κάνουν άλλες φορές να εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές και άλλες όχι. Μέσα σε αυτές είναι: υπομονή, διάλογος, επιμονή στο στόχο και κυρίως (όπως αναφέρω στο τρίτο βιβλιαράκι μου που πρόκειται να εκδοθεί) «Κανένα λάθος ίσως δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο το να πιστεύει κανείς ότι έχει πάντα δίκιο.»
Τι είναι αυτό που όταν συμβαίνει στη δουλειά σου, σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση;
Με ικανοποιούν τα πράγματα που επιτεύχθηκαν μετά από συστηματικές προσπάθειες, που φθάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για το οποίο έχεις παλέψει, και όχι πράγματα που «έτυχαν»!
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες και εμπόδια που συνάντησες στην πορεία της καριέρας σου;
Νομίζω τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το σημερινό αντικείμενο της δουλειάς μου ήμουνα νεαρή ακόμα όταν συνέβη ο ξαφνικός θάνατος του ιδρυτή (και πατέρα μου) και έπρεπε να διαχειριστώ τη θλίψη μου για την απώλειά του και συγχρόνως να πάρω αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης και επιπλέον να συζητώ για έννοιες και όρους που άκουγα για πρώτη φορά και (να τονίσω ότι αυτές οι συνομιλίες γινόντουσαν στα Γαλλικά!) διότι τότε το management της εταιρείας μας γινόταν από ένα Γαλλικό Όμιλο και είχαμε μάλλον διαφορετικές πεποιθήσεις πάνω στο αντικείμενο!
Ποιες είναι οι “deluxe” απολαύσεις σου;
Θα έλεγα ότι το να νοιώθω ότι έχω χρόνο με χαλαρώνει. Για παράδειγμα, κάποιες στιγμές που μπορώ να απολαμβάνω χωρίς να βιάζομαι για να προλάβω κάτι είναι σημαντικές και ιδιαίτερες για μένα (χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν θα μου άρεσε το αντίθετο!). Δεν λέω ποτέ τη λέξη «κουράζομαι» διότι μια φορά το ανέφερα και πήρα την απάντηση από αγαπημένο πρόσωπο που εκτιμώ την γνώμη του «Θέλεις να κουράζεσαι!», και τελικά ίσως να υπάρχει δίκιο σε αυτό, γιατί προφανώς όλοι κάνουμε τις επιλογές που μας ταιριάζουν.
Αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, τι δεν θα ξαναέκανες με τον ίδιο τρόπο;
Επειδή η ερώτηση είναι υποθετική νομίζω ότι θα ήθελα να είχα κάνει σπουδές στο αντικείμενο μου (Ξενοδοχειακά) αντί Νομικά που έκανα, αλλά τότε δεν υπήρχε πρόβλεψη για εμπλοκή μου στα Τουριστικά.
Τι χρειάστηκες πάνω απ’ όλα για να φέρεις σε πέρας υπεύθυνη και απαιτητική επιχειρηματική καριέρα, οικογένεια, κοινωνική και προσωπική ζωή;
Νομίζω ότι τα προσωπικά «Θέλω» μειώνονται – δεν θα ήθελα να πω «εξαφανίζονται» γιατί αν φτάσει κανείς να «εξαφανίσει» εντελώς τα προσωπικά του «θέλω», τότε κάποια στιγμή έρχεται αρνητικό αποτέλεσμα.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θεωρείς απαραίτητα για να αντιμετωπίσει μια επιχειρηματίας την κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που συναντάμε σήμερα στις αγορές;
Είναι τα αντίθετα αυτών που κάναμε ως χώρα, και έτσι βρεθήκαμε στη κρίση. Δηλαδή ακραίος δανεισμός, χαλαρή διαχείριση, προϋπολογισμοί πέραν των δυνατοτήτων μας, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι χρηστή διαχείριση και «μάζεμα» στα οικονομικά, με προϋπολογισμούς μέσα στις δυνατότητες και επενδύσεις με μέτρο και υπολογιζόμενο ρίσκο.
Τι συμβουλή θα είχες να δώσεις στις νέες κοπέλες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;
Κατ’ αρχήν να αποφύγουν τα παραπάνω λάθη που οδήγησαν στην κρίση, και να προσθέσουν κάποιες ιδιότητες χαρακτήρα όπως : “Θα ξαναεπιμείνω, δεν θα τα παρατήσω και θα τα βελτιώσω” και γενικά ο στόχος μας να είναι να αφήσουμε πίσω μας κάτι καλύτερο απ’ ό,τι το παραλάβαμε.