Γιάννης Μπαξεβάνης
Ανήσυχος, αεικίνητος, με το βλέμμα στην άκρη του δημιουργικού ορίζοντα. Πιστός εραστής της ελληνικής γαστρονομίας, αιώνιος θαυμαστής της διεθνούς σκηνής της υψηλής γεύσης. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ο κρυφός άσος στο card menu του N.J.V Athens Plaza.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως σεφ και τι προσπαθείτε να προτείνετε μέσα από αυτή τη νέα σας συνεργασία με το NJV ATHENS PLAZA;
Ο chef πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση. Να ταξιδεύει, να βλέπει, να δοκιμάζει και να συνδυάζει τα προϊόντα ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται. Σε όλη μου την πορεία ασχολούμαι με τα ελληνικά βότανα και αρωματικά, τα οποία, νομίζω, κάνουν τη διαφορά στην κουζίνα μας. Θα προσπαθήσω τον τρόπο αυτό δουλειάς μου να τον εμφυσήσω στους chefs και την brigata του Athens Plaza, έτσι ώστε, όταν κι αυτοί δημιουργούν συνταγές, να «βγαίνει» η ελληνική αύρα.
Θεωρείτε ότι η έννοια «gourmet» έχει αρχίσει να «πεθαίνει»;
Gourmet σημαίνει νόστιμο φαγητό. Άρα δεν μπορεί να πεθάνει ο όρος αυτός.
Εν αντιθέσει με τους chefs που «σνομπάρουν» τις ελληνικές γεύσεις, εσείς ήσασταν πάντα πιστός σ’ αυτές…
Μετά την επιστροφή μου από τη Γαλλία το ’91, οι μάγειροι της Κρήτης είχαν αφήσει στην άκρη τη δική τους κουζίνα προσπαθώντας να μιμηθούν τους ξένους. Με πολλή προσπάθεια ξεκίνησα να προτείνω σε ακριβά εστιατόρια τις ελληνικές γεύσεις με καλή πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα έπαιρνα ιδέες από την ελληνική παράδοση.
Πώς μπορεί ένας δημιουργός υψηλής γαστρονομίας μέσα από τη μαγειρική του να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής διατροφής;
Από τη στιγμή που η κουζίνα έχει μπει δυναμικά στα media, αυτό που δίνουμε στον κόσμο δεν πρέπει να είναι υποτιμημένο, αλλά αντίθετα κάτι ποιοτικό που θα βοηθήσει στην εξέλιξη της γαστρονομίας και στη γαστρονομική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα οποία σε λίγα χρόνια θα γίνουν ενήλικες.
Η οικονομική κρίση αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της εστίασης;
Από τη μία έκανε καλό, γιατί γίναμε πιο λογικοί, από την άλλη, όμως, ένα ποιοτικό εστιατόριο που δημιουργεί και εξελίσσει την κουζίνα έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πλέον βιώσιμο.
Ποιο είναι το όραμά σας για το επαγγελματικό σας μέλλον;
Το όραμά μου είναι να μπορώ πάντα να σκέφτομαι νέες ιδέες και να βλέπω τον κόσμο να χαμογελά από ευχαρίστηση στο τραπέζι.