So tasteful – Συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα!
Φέτος τα μελομακάρονα θα φέρουν τη δική σας υπογραφή και θα είναι -σίγουρα- τα πιο deluxe.
Αυτά τα Χριστούγεννα κάντε ένα μικρό γευστικό δωράκι σε όσους αγαπάτε. Εντυπωσιάστε με αυτή την καταπληκτική συνταγή.
Τι χρειαζόμαστε
Για τη ζύμη
2 Ποτήρια νερού λάδι
1 Ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 Ποτήρι νερού ζάχαρη
2 Κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
1 Φλιτζάνι καφέ κονιάκ
1 Κουταλακι κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
1 Κουταλάκι μαγειρική σόδα 1 κιλό περίπου αλεύρι
Για τη γέμιση
Καρύδι τριμμένο
Λίγη ζάχαρη
Ξύσμα πορτοκαλιού,
Λίγο κανελλογαρύφαλλο
Χυμό πορτοκάλι
Για το μέλωμα
2 Φλιτζάνια τσαγιού μέλι
2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 Φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα.
Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά της γέμισης και ραντίζουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να δέσουν.
Παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, βάζουμε στο κέντρο μισό κουταλάκι γέμιση και πλάθουμε ξανά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι, μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε και ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα μέσα σε αυτό, τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Η… καταγωγή του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού
Έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από την ελληνική λέξη «μακαρωνία», που σημαίνει νεκρώσιμο δείπνο, όπου μακάριζαν το νεκρό. Πιο συγκεκριμένα ανατρέχοντας πίσω, στα Μεσαιωνικά χρόνια, η «μακαρία» σερβιρόταν στα νεκρώσιμα δείπνα, δηλαδή μετά από κηδείες. Η μακαρία ήταν ένα είδος πίτας, ψυχόπιτα – ένα κομμάτι άρτου, που είχε το σχήμα του μελομακάρονου.
Στα νεότερα χρόνια, σε ένα αντίστοιχο γλυκό, προστέθηκε μέλι, ένα αγαπημένο υλικό, και κάπως έτσι καταλήξαμε στο γνωστό και αγαπημένο μελομακάρονο!
Πώς, όμως από τα τραπέζια της κηδείας, καθιερώθηκε τελικά ως χριστουγεννιάτικο γλυκό; Αυτό, πιθανώς, εξηγείται στο ότι το μέλι θεωρείται σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, δυο αγαθά, που κάθε άνθρωπος εύχεται να έχει με τον ερχομό της νέα χρονιάς.