5 τρόποι για να διαχειριστούμε τις αλλαγές με αποτελεσματικότητα
Λίγες λέξεις μας προξενούν τέτοιον τρόμο όσο η «αλλαγή». Αγαπάμε πολύ τη σταθερότητα και τη σιγουριά. Nα μην ξεχνάμε βέβαια πως η σιγουριά και η ασφάλεια όσο και αν τις αναζητούμε, αποτελούν μάλλον ουτοπία. Η αλλαγή θα έρθει στη ζωή μας και γι’αυτό οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε. Το θέμα είναι αν θα αντιδράσουμε με πανικό ή αν θα τη φιλοξενήσουμε και αν θα προσαρμοστούμε σε αυτήν, με ομαλό τρόπο.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, ας δούμε 5 από αυτούς!
1. Εντοπίζουμε την αιτία της αλλαγής
Οι αλλαγές, συνήθως εμφανίζονται απότομα. Ωστόσο, ζυμώνονται για αρκετό καιρό και απλώς δεν παρατηρούμε αυτές τις ζυμώσεις. Όταν έρθει μια αλλαγή στη ζωή μας ή στην εργασιακή μας ρουτίνα, τότε κοιτάμε πρώτα απ’ όλα να αποφύγουμε τον πανικό. Αφού μας περάσει η όποια ανησυχία για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω μας, σπεύδουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε την αιτία που προκάλεσε την αλλαγή. Ο εξορθολογισμός της αλλαγής φέρνει την ομαλή προσαρμογή μας σε αυτήν!
2. Ανακοινώνουμε την αλλαγή
Δε γίνεται να αλλάζει κάτι και να μένουμε σταθεροί εμείς. Τόσο οι συνήθειές μας, όσο και η ψυχοσύνθεσή μας, θα υποστούν αλλαγές. Επομένως χρειάζεται να ανακοινώσουμε σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες όλα όσα συμβαίνουν πλέον. Γιατί είναι πολύ σημαντική αυτή η ανακοίνωση; Για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι «αγοράζουμε χρόνο» χωρίς να φανούμε αναξιόπιστοι στους άλλους ανθρώπους. Δεύτερον, μπορούμε να λάβουμε αμέσως ιδέες από φίλους μας για το πώς να προσαρμοστούμε καλύτερα ή αν έχουν κάποιο know how πάνω στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
3. Διατηρούμε το μυαλό μας…ανοικτό
Μια αλλαγή έχει και τα θετικά της, όσο απότομη και αν είναι. Αν ήδη δεν έχουμε «προπονηθεί» στην ευελιξία και στην υπομονή, έχει έρθει μια χρυσή ευκαιρία να προβούμε σε αλλαγές ολόκληρου του εαυτού μας. Μια αλλαγή μας διδάσκει πως τίποτε δεν είναι σταθερό και βέβαιο και μας βάζει να σκεφτούμε. Με τη σκέψη, ακονίζουμε περισσότερο ικανότητες που, σε συνθήκες σταθερότητας, δε θα μπορούσαμε. Το πιο σημαντικό είναι οτι ανοίγουμε το μυαλό μας και κοιτάμε από πολλές οπτικές τα όσα συμβαίνουν.
4. Καταγράφουμε τα μαθήματα που πήραμε
Κάθε αλλαγή είναι και μια αποκάλυψη…Αυτή η αποκάλυψη μάς βοηθάει να γίνουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Βλέπουμε τις ατέλειες που είχαμε πριν από αυτήν. Βλέπουμε το νέο δρόμο που ορίζει η αλλαγή ως ευκαιρία για βελτίωση. Αν πιαστήκαμε στον ύπνο όταν οι αλλαγές έρχονταν, σημαίνει οτι δεν είχαμε προβλέψει οτι πάντα υπάρχει ένα τέλος σε μια ρουτίνα, μέχρι να αρχίσει κάποια άλλη. Επιπρόσθετα, αντιλαμβανόμαστε πως στη νέα μας καθημερινότητα, θα χρειαστεί να «δουλέψουμε» περισσότερο τον εαυτό μας και να τον εξελίξουμε με βάση τις νέες απαιτήσεις.
5. Φίλοι και επικοινωνία
Κάθε αρχή είναι δύσκολη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τεκτονικές αλλαγές στη ζωή μας. Η σημαντική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όταν αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας, είναι η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή μας σε αυτές. Χωρίς καλούς φίλους που μας παρέχουν κατανόηση και γνήσια επικοινωνία, δεν πάμε πουθενά! Το μεταβατικό στάδιο που θα χρειαστεί να περάσουμε, να μην το περνάμε μόνοι μας. Η φιλία και η εμπιστοσύνη που αυτή αποπνέει, η δυνατότητα που έχουμε να ακούσουμε προτάσεις και ιδέες για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα, μας περνάνε στην πλευρά των λύσεων που μπορούμε να ατενίσουμε με ψυχραιμία.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr