25 χρόνια Tsitouras Collection
“Μου το είχαν επισημάνει οι ζωγράφοι Χατζηκυριάκος-Γκίκας κυρίως και Τσαρούχης αργότερα, εκείνος, όμως ο οποίος επέμενε πολύ ήταν ο Gianni Versace, ο οποίος, όταν είδε το στυλ που είχα στην καθημερινότητά μου, επεσήμανε: “Σταμάτα να κάνεις το δικηγόρο και να γίνεις δημιουργός, γιατί είσαι δημιουργός”. Όταν του απάντησα ότι δεν ξέρω τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό που βλέπει, μου είπε: “Ακριβώς αυτό θα δώσεις στο κοινό”. Μ’ αυτά τα λόγια, σε μία παλαιότερή του συνέντευξη, ο Δημήτρης Τσίτουρας ή αλλιώς ο Έλληνας που πήγε την Ελλάδα μπροστά, περιγράφει το πως ξεκίνησε ο μεγάλος έρωτας και η ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια που ονομάζεται Τέχνη.
Κάτω από το ηφαίστειο
Ήταν το 1988, όταν ο Δημήτρης Τσίτουρας δημιούργησε στο αγαπημένο του νησί, τη Σαντορίνη, ένα από τα πιο διάσημα boutique hotels του κόσμου, το «The Tsitouras Collection». Την εποχή εκείνη δεν φανταζόταν κανείς την επιτυχία του εγχειρήματος. Γνωστός μέχρι τότε με την ιδιότητά του ως δικηγόρου-καθηγητή της Νομικής και γιος ενός εξίσου διάσημου πατέρα, του Παναγιώτη Τσίτουρα, συλλέκτης έργων τέχνης και προσωπικός φίλος –παρά το νεαρό της ηλικίας του– με όλους τους διάσημους της γενιάς του ’30, ο Δημήτρης Τσίτουρας συνεχίζει μέχρι και σήμερα με επιτυχία τη βαριά καλλιτεχνική και επιχειρηματική πορεία που έχει χαράξει από τότε.
Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια μιας δημιουργικής και διεθνούς πορείας στον τομέα της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Όλοι γνωρίζουν πια ότι το ξενοδοχείο «The Tsitouras Collection» έχει φιλοξενήσει διάσημα ονόματα της τέχνης, του πολιτισμού και του κόσμου των επιχειρήσεων, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν σε κάθε περίσταση της ζωής τους την ποιότητα και την υψηλή αισθητική.
Εξίσου διάσημος είναι ο οίκος αντικειμένων διακόσμησης και κοσμημάτων «The Tsitouras
Collection» –που ξεκίνησε το 1983 σε συνεργασία με τον οίκο Ζολώτα– με σήμα του το στεφάνι δάφνης που σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης ειδικά για τον Δημήτρη Τσίτουρα.
Σταθμοί στην πορεία αυτή στάθηκαν η κυκλοφορία το 1992 ενός ετήσιου καταλόγου, ο οποίος εκδιδόταν μέχρι το 2008, όταν ανεστάλη η κυκλοφορία του λόγω της οικονομικής κρίσης, και η ίδρυση του show room στην οδό Σόλωνος 80. Παράλληλα νέα καταστήματα ανοίγουν τις πόρτες τους στην Κηφισιά, το 1997, και στη Θεσσαλονίκη, το 2002. Το 2013, με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων δημιουργίας, το show room της Σόλωνος στεγάζεται σε νέο χώρο, στην οδό Σκουφά 10, στο κέντρο του Κολωνακίου, με ιδιαίτερο δυναμισμό και δημιουργικότητα για το μέλλον.
«The Tsitouras Collection»
Όπως είναι γνωστό, τα αντικείμενα της «The Tsitouras Collection» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από την κλασική καρφίτσα, η οποία διατίθεται στην αγορά μέχρι σήμερα, έως αντικείμενα από πορσελάνη, γυαλί, δέρμα, ξύλο κ.α. Τα γυναικεία μαντήλια και οι γραβάτες, καθώς και τα είδη λινοθήκης έγιναν συνώνυμα της υψηλής ποιότητας και του ελληνικού design. Τα προϊόντα της «The Tsitouras Collection» ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική, και περνούν από τα ανάκτορα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, το Βατικανό και το Λευκό Οίκο.
Εκτός από τον ιδρυτή Δημήτρη Τσίτουρα και τη σύζυγό του, Αγγέλα, η κόρη τους Ελένη ασχολείται ενεργά ως υπεύθυνη του ξενοδοχείου της Σαντορίνης. Η Ελένη Τσίτουρα έχει προσθέσει τη δική της προσωπικότητα στο ξενοδοχείο δημιουργώντας ένα μοναδικό εστιατόριο με ένα τραπέζι, κάτι που έχει συζητηθεί και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο όσων επιλέγουν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους, όσο και αυτών που έρχονται για να γευτούν την υψηλή κουζίνα σ’ έναν πολυτελή χώρο εστίασης.
Δικαιολογημένα ο ξένος Τύπος έχει αποκαλέσει τη «The Tsitouras Collection» ως τον καλύτερο πρέσβη της Ελλάδας στο εξωτερικό και της έχει αφιερώσει δεκάδες σελίδων. Παράλληλα, διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Discovery Channel, το TV5 και άλλα έχουν προβάλει την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία και την καινοτομία που σημειώνονται από τον Δημήτρη Τσίτουρα και την «The Tsitouras Collection».
Interview
Εξακολουθείτε -στην Ελλάδα της κρίσης και του διασυρμού-να νιώθετε καλά, όταν οι υψηλοί σας προσκεκλημένοι ή οι διεθνείς προσωπικότητες με τις οποίες συμπορεύεστε καλλιτεχνικά μαθαίνουν πώς είστε Έλληνας;
Βεβαίως και δεν αισθάνομαι καλά. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Θα έλεγα μεταφορικά για τους Έλληνες που έχουν ξεχωρίσει, κυριολεκτικά πρόκειται για «σταύρωση», ωστόσο δεν σταματώ να τους μιλώ και να τους παρουσιάζω μια άλλη όψη του φεγγαριού της Ελλάδας, αυτή που αντιστέκεται στην κρίση.
Σεφέρης,Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπύρος Bασιλείου, Νουρέγιεφ, Versace. Πώς είναι να ζεις και να αναπνέεις σ’ ένα παράλληλο σύμπαν μ’ αυτά τα ιερά τέρατα της τέχνης και της διανόησης;
Η απλότητα και η ευγένεια ήταν κοινό χαρακτηριστικό όλων, χωρίς καμιά απαίτηση, αλλά παράκληση για κάτι που πάλι κι εγώ το ανταπέδιδα. Η συντροφιά μαζί τους για ένα νέο παιδί του άνοιγε νέους ορίζοντες και το έκανε να ονειρευτεί. Πιθανώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να είχα δημιουργήσει.
Πώς ξεκινήσατε τις δικές σας συλλογές; Τι είναι ακριβώς το The Tsitouras Collection;
Ζούσα και μεγάλωνα σε έναν μικρό καλαίσθητο κόσμο ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Όταν η γιαγιά μου με ρωτούσε τι να μου χαρίσει στα γενέθλιά μου, υποδείκνυα πάντα ένα αγαπημένο οικογενειακό αντικείμενο. Έτσι, όταν έφυγα
από το σπίτι, είχα μια μικρή οικογενειακή συλλογή, αλλά και μικρά πράγματα που ο ίδιος με το χαρτζιλίκι μου είχα αποκτήσει. Το «The Tsitouras Collection» απαρτίζεται από το ξενοδοχείο της Σαντορίνης, από τον οίκο κατασκευής και εμπορίας αντικειμένων και από την ελπίδα της δημιουργίας του Μουσείου Τσίτουρα στη Σαντορίνη που θα περιλαμβάνει όλες τις συλλογές μου. Όλα τα παραπάνω έχουν κοινή συνισταμένη τη δημιουργικότητα και την ποιότητα και μέσω αυτών τη διδασκαλία-εκπαίδευση ενός σύγχρονου ελληνικού στυλ.
Τελικά τι είναι μεγαλύτερη αρετή, η αισθητική ή η διαίσθηση (του τι θα είναι πολύτιμο και συλλεκτικό στο μέλλον);
Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην αισθητική που μπορεί να καλλιεργηθεί από τα μικρά χρόνια ενός παιδιού, ενώ αντιθέτως η διαίσθηση είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο που το έχουν μερικοί ξεχωριστοί άνθρωποι. Και τα δύο χρειάζονται καλλιέργεια, επιμονή και υπομονή για να αποκαλυφθούν.
Ποια πράγματα γράφουν ιστορία; Τι μένει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου;
Η ερώτησή σας είναι σχετική, κατά την άποψή μου τα πράγματα που γράφουν ιστορία πρέπει κυρίως να είναι τα ντοκουμέντα. Το τι μένει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου, ακόμη κι αν το ποσοστό είναι μικρό, αυτό είναι η ομορφιά.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Να διατηρήσω την αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, και μέσα από αυτή την αισιοδοξία θα επιθυμούσα να δημιουργήσω όσα ακόμα ονειρεύτηκα, αλλά αυτό είναι ακόμα μια μεγάλη συζήτηση.
Επιμέλεια: Κάτια Μηλιαράκη
Photos: Christos Drazos