Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη
Με έμπνευση και επίκεντρο το συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή της απήχηση, στις 24, 25 & 26 Μαΐου πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138 οι «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική». Μία διοργάνωση της Reason to: φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, τη Food Concepts -ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας- και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βασικός στόχος της συλλογικής αυτής προσπάθειας είναι να αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.), η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου.
Ενδεικτικά το δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
-Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς.
-Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής (Live cooking stage κ.α) από δημοφιλείς chefs, όπως οι: Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου, Ελένη Ψυχούλη, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Βασίλης Πορής, Ευτύχης Μπλέτσας, Μυρσίνη Λαμπράκη κ.α.
-Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών με βραβευμένους mixologists, όπως οι: Γιάννης Σαμαράς, Γιάννης Κοροβέσης, Βασίλης Κιάκος, Βασίλης Κυρίτσης.
-Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, διακεκριμένων γραφείων design, ιδιοκτητών κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο, καλλιτεχνών και δημιουργών όπως οι: Ευγένιος Τριβιζάς, Τατιάνα Λύγαρη, Όλγα Μαλέα, Παναγιώτης Μπελτζινίτης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, γνωστών food editors, όπως οι: Ελένη Ψυχούλη, Θάλεια Τσιχλάκη, Ιωάννα Σταμούλου, Δημήτρης Μαχαιρίδης.
-Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά και εικαστικά θέματα, όπως αυτό με την κορυφαία food stylist Tina Webb κ.α.
•Προπώληση: 8 ευρώ στο www.viva.gr (www.viva.gr/tickets/festival/imeres-gastronomias/)