Πώς η σιωπή βοηθάει την έμπνευση
Ζούμε σε ένα κόσμο που η σιωπή είναι όλο και πιο σπάνια. Συνεχώς φτάνουν στα αυτιά μας ήχοι από διαλόγους, μουσική, τηλεόραση, ραδιόφωνο, αυτοκίνητα. Οι συνεχείς θόρυβοι μάς δημιουργούν στρες και μάς αποσυντονίζουν.
Αντίθετα, η σιωπή έχει πολλά οφέλη!
1. Η σιωπή ανακουφίζει από το στρες και την ένταση
Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι εκνευρισμένη ή προσπαθείς να συγκεντρωθείς, οι ήχοι σε εκνευρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η φασαρία οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους ενεργοποιώντας την αμυγδαλή του εγκεφάλου, προκαλεί απελευθέρωση της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες και σε αποσυντονίζει.
Από την άλλη, η σιωπή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, απελευθερώνοντας την ένταση από το σώμα και τον εγκέφαλο, βοηθάει στη χαλάρωση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.
2. Η σιωπή αναπληρώνει τους ψυχικούς μας πόρους
Στην καθημερινή μας ζωή, μάς είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθούμε στον εσωτερικό μας κόσμο, όταν υπάρχει σιωπή γύρω μας, παρά η τρέλα της φασαρίας. Οι θόρυβοι επηρεάζουν τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος ασχολείται με τη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα, η προσοχή μας εξαντλείται. Και όταν η προσοχή εξαντλείται, τότε δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να είμαστε αποδοτικοί, να εργαστούμε και να γίνουμε δημιουργικοί.
3. Μπορούμε να αφήσουμε τον εγκέφαλο ελεύθερο να δημιουργήσει
Η σιωπή βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει φυσιολογικά, που σημαίνει να ονειροπολήσει, να σκεφτεί για το μέλλον, να περιπλανηθεί σε όμορφες σκέψεις, να δώσει σημασία στην ψυχολογία μας και να γεννήσει καινούργιες ιδέες. Αυτός ο τρόπος, μάς κάνει να σκεφτόμαστε πιο βαθιά και δημιουργικά, σε αντίθεση με το με το όταν ακούγεται φασαρία στο περιβάλλον μας.
4. Η ηρεμία μπορεί να αναγεννήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα
Έρευνες έδειξαν ότι δύο ώρες σιωπής καθημερινά, οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και το συναίσθημα, καθώς και ότι βοηθάει στις περιπτώσεις της κατάθλιψης και του αλτσχάιμερ.
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά οφέλη που μάς προσφέρει η σιωπή. Ένας ήρεμος και οργανωμένος εγκέφαλος είναι η βάση για την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Σκέψου το εξής παράδειγμα: θα μπορούσες να εμπνευστείς να γράψεις ένα κείμενο ή να βρεις τη λύση ενός προβλήματος μέσα σε φασαρία; Πολύ δύσκολο. Η έμπνευση και η δημιουργικότητα απαιτούν σιωπή.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr
Photo credit: pexels.com