Βαριόμαστε; Ας το αξιοποιήσουμε!
Επειδή δεν είμαστε μηχανές, μέσα στο πρόγραμμα είναι και να βαριόμαστε. Βάζουμε στα πάντα την ταμπέλα του «θετικού» ή του «αρνητικού», όμως τίποτε δεν υπάρχει που να μην έχει μόνο όμορφα πράγματα ή μόνο άσχημα.
Έτσι είναι και η αίσθηση βαρεμάρας που νιώθουμε συχνά. Έχει και αυτή τα δικά της καλά και εδώ είμαστε να τα αξιοποιήσουμε.
1. Ας θεωρήσουμε τη βαρεμάρα ως χρόνο ξεκούρασης
Δε χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές όταν βαριόμαστε. Ο οργανισμός δεν είναι κάθε στιγμή διαθέσιμος για να σκορπά ενέργεια και δημιουργία. Μπορούμε να απολαύσουμε τις ώρες που βαριόμαστε να κάνουμε το οτιδήποτε, γεμίζοντας τις μπαταρίες μας. Αν θέλουμε μια απόδειξη για να μη νιώθουμε ενοχές, ας σκεφτούμε πως όλη τη βδομάδα περιμένουμε πώς και πώς το Σαββατοκύριακο γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να μην έχουμε θέληση και ανάγκη να κάνουμε τίποτε! Η βαρεμάρα μπορεί να μας οδηγήσει σε ξεκούραση που την έχουμε ανάγκη και πολλές φορές τη θεωρούμε δευτερεύουσα. Κι όμως, είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και πνευματική μας υγεία.
2. Ευκαιρία για να κάνουμε ενδοσκόπιση
Αν έχουμε φτάσει σε κάποια περίοδο ή σε κάποια στιγμή της μέρας όπου η λέξη «βαριέμαι» γίνεται όλο και πιο συχνή, τότε έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την βαρεμάρα. Δεν είναι εύκολο να έχουμε χρόνο για να μιλάμε στον εαυτό μας. Έχουμε χρόνο για υποχρεώσεις, τρεχάματα, για να βοηθήσουμε άλλους, όμως αν δεν έχουμε χρόνο για μας, σίγουρα κάποια στιγμή δε θα έχουμε να δώσουμε πουθενά. Αν βαριόμαστε και δε θέλουμε να κάνουμε κάτι, ας σκεφτούμε λίγο μέσα μας. Να δούμε πώς νιώθουμε, τί πάει καλά, τί θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Ευκαιρία είναι!
3. Ας κάνουμε σκέψεις για το μέλλον
Όταν βαριόμαστε, έχουμε ένα βάρος, το οποίο μας κάνει να νιώθουμε άπραγοι και ότι δεν είμαστε κάπου χρήσιμοι. Η διάθεση πέφτει και δεν έχουμε κέφι να κάνουμε κάτι ενθουσιώδες. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την ώρα που δε θέλουμε να κάνουμε το παραμικρό, προχωρώντας σε νέες και ωραίες σκέψεις που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε σταδιακά καλύτερα και να μάς φέρουν κέφι. Το καλύτερο για να μας έρθει το κέφι εκείνη τη στιγμή, είναι να φανταστούμε ωραίες εικόνες από το μέλλον. Από διακοπές μέχρι οτιδήποτε άλλο μάς ευχαριστεί. Μπορούμε να σκεφτούμε αισιόδοξα πράγματα που θα μάς βγάλουν ομαλά από την αίσθηση της βαρεμάρας.
4. Ας διαβάσουμε ένα βιβλίο!
Καμιά φορά όταν βαριόμαστε, παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε κάτι να κάνουμε! Κι όμως αυτό δεν ισχύει! Απλώς έχουν τελειώσει όλα όσα μας αρέσουν ή έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μη νιώθουμε αυτό το βάρος της αδράνειας, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο! Ας εκμεταλλευτούμε το ότι βαριόμαστε και ας γαληνέψουμε μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Να γεμίσουμε το κενό της αδράνειας με ωραίες εικόνες και ιστορίες που μας προσφέρουν τα βιβλία. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να κάνουμε σιγά-σιγά την ανάγνωση βιβλίων, μια συνήθεια και ένα χόμπι. Δημιουργική και ξεκούραστη συνήθεια, το διάβασμα είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες περιστάσεις, ειδικά αν συνοδεύεται από ήρεμη μουσική και ήσυχο περιβάλλον!
Πηγή: tsemperlidou.gr
Photo credit: Pexels.com