The sweet taste of Christmas
Γλυκά στολίδια με υπογραφή από τους πλέον διάσημους chefs pâtissiers, deluxe οίκους και ζαχαροπλαστεία από τη Γαλλία κάνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πιο chic και από τις βιτρίνες στο Παρίσι.
Μεγάλοι οίκοι ζαχαροπλαστικής και φημισμένοι pâtissiers λανσάρουν τις γιορτινές τους σειρές για το 2020. Όπως και στη μόδα, unique και ευφάνταστα κομμάτια καθορίζουν τις παγκόσμιες τάσεις, που αργότερα θα δούμε σε μεγάλες αλυσίδες και μπουτίκ ζαχαροπλαστεία.
Το πλέον παραδοσιακό γαλλικό γλυκό για την εορταστική περίοδο το bûche de Noël αλλάζει και φέτος σχήμα, παίρνει νέες μορφές, στολίζεται με διαφορετικά χρώματα και παιχνίδια και απολαμβάνει διαφορετικές υφές: οι μεγάλοι patissiers εμπνέονται και δημιουργούν μικρά γευστικά έργα τέχνης που δεν μπορεί να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Ο Pierre Hermé δημιούργησε για φέτος 7 διαφορετικά bûche de Noël κι εμείς ξεχωρίσαμε εκείνα σε σχήμα αστεριού που δένουν την «ουράνια» γεύση του με την εμφάνιση αλλά και το ξεχωριστό γλυκό ημερολόγιο που θυμίζει το ηλιακό σύστημα.
Ο ταλαντούχος σεφ ζαχαροπλαστικής Yann Couvreur πιο θεατρικός, παρουσιάζει τη φετινή εορταστική δημιουργία του, δημιουργώντας ένα παγωμένο γλυκό δάσος, με την αλεπού σε πρώτο πλάνο. Ο ιδιαίτερος αυτός κορμός αποτελείται από ένα μπισκότο και τραγανό πεκάν, ενώ η καρδιά του γλυκού συμπληρώνεται με καραμέλα βανίλιας και σιρόπι σφενδάμου.
Ο σεφ Michael Bartocetti φαντάστηκε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο bûche de Noël για αυτά τα Χριστούγεννα και δημιούργησε για το Four Seasons Hotel Georges V το La Cazette, μια γκουρμέ δημιουργία που συνδυάζει σοκολάτα, καφέ, μπαχαρικά και νουαζέτα.
Στα λευκά ντύνει τη δική του δημιουργία ο Chef Pâtissier στο Grand-Hôtel du Cap-Ferrat ως έναν γλυκό ύμνο στην απλότητα ενώ στον αντίποδα ο οίκος THIRIET λανσάρει μία φλογερή κόκκινη δημιουργία που θυμίζει ταχυδρομικό κουτί για να στείλουμε το γράμμα στον Άγιο Βασίλη – Από εκεί πήρε και το όνομά του «CHER PÈRE NOËL».
Για αυτές τις γιορτές ο David Bizet, executive σεφ ξενοδοχείου Péninsula του Παρισιού παρουσιάζει το La Bûche Trompe l’oeil, έναν εκπληκτικό χριστουγεννιάτικο κορμό που τιμά την πολυτελή γαστρονομία και καλεί τους τυχερούς που θα βρεθούν στο Παρίσι να δοκιμάσουν αυτή την ιδιαίτερη δημιουργία που φέρει τη μορφή μιας θήκης και περιέχει τον περίφημο μαύρο χρυσό από αυγά οξύρρυγχου, δηλαδή το χαβιάρι.
Φυσικά έχουμε λατρέψει τους κορμούς που εμπνεύστηκαν αυτοί οι σύγχρονοι «μάγοι» αλλά ξεχωρίσαμε και τις δημιουργίες του Μaison Dalloyau που θυμίζουν πιο πολύ εκλαίρ. Το «Bûche Dalloyau», το μικρό κέικ Dalloyau που ξαναδημιουργήθηκε από τους Chefs του οίκου προσφέροντας ένα αρμονικό μείγμα υφών που αποκαλύπτει όλη τη μαγεία της πραλίνας.
Μαρέγκες αμυγδάλου, κρέμα μούσλι φουντουκιού, καρδιά από πραλίνα φουντουκιού και για διακόσμηση λαχταριστά χριστουγεννιάτικα στολίδια και νιφάδες χιονιού. Απολαμβάνοντας έστω νοητά αυτή τη γευστική πανδαισία και την έκρηξη δημιουργικότητας, μπορούμε να πούμε ότι για μία ακόμα φορά βγάζουμε το καπέλο στη γαλλική haute patisserie!
Διαβάστε περισσότερα στο DELUXE magazine που κυκλοφορεί δωρεάν σε επιλεγμένα σημεία, ή πατώντας ΕΔΩ.