Γιατί είμαστε όλοι Έλληνες
Ο δημοσιογράφος Τομπίας Τσικ εξιστορεί σε ένα μακροσκελές άρθρο στην Süddeutsche Zeitung, την Ελληνική Επανάσταση με κεντρικό τίτλο τα λόγια του Βρετανού ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλλευ, «Είμαστε όλοι Ελληνες».
Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, γνωστοί και άγνωστοι Φιλέλληνες από την Ευρώπη και την Αμερική, καταφθάνουν για να πολεμήσουν στον πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών.
Ο αμερικανός διπλωμάτης Τζώρτζ Τζάρβις γνωστός με το προσωνύμιο «Καπετάν Γιώργης ο Αμερικάνος», ή «Ζέρβας», ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και Γερουσιαστής, ‘Εντουαρντ ‘Εβερετ, ο Γάλλος αξιωματικός Ζοζέφ Μπαλέστ γνωστός ως Βαλέστρας, ο ανηψιός του Ναπολέοντα Παύλος Βοναπάρτης, ο Βερολινέζος Οτο Γκούσταβ Μπένιγκσεν με τα 24 τραύματα στο σώμα του, ο Ιταλός κόμης Σανταρόζα, ο Ελβετός Ριβάλ αλλά και ο Μουσουλμάνος Αιγύπτιος Φιλέλληνας Ντεμπουσί, λαμβάνουν μέρος σε μάχες του απελευθερωτικού αγώνα.
Ο Λόρδος Βύρωνας ξεψυχάει στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου του 1824 με το όνομα της Ελλάδος στα χείλη του: «Εδωσα τα πάντα για την Ελλάδα, της δίνω τώρα και τη ζωή μου».
Ποιά ήταν όμως η γενεσιουργός δύναμη που πυροδότησε την επιτακτική ανάγκη και το πάθος αυτών των ανθρώπων για να συμπορευθούν με το σύνθημα: «Ελευθερία ή Θάνατος».
Η αρχή και το έναυσμα του Φιλελληνισμού βρίσκεται στο ιδεώδες της Δημοκρατίας. Κι αυτό το ιδεώδες ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη γενέτειρά του, στο νοσταλγικό πρότυπο της κλασσικής αρχαιότητας.
Γιατί όπως είπε ο Γιόχαν Βόλφανγκ Γκαίτε, μερικά χρόνια πριν τον θάνατό του: «Ο,τι είναι η καρδιά κι ο νους για το σώμα είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα».
Η ενασχόληση σήμερα των Ελλήνων αλλά κι όλου του Δυτικού -κι όχι μόνο!- κόσμου με την Επανάσταση του 1821 είναι η πολύτιμη ανθρώπινη ανάγκη για την ελεύθερη εκφραση, τη δημιουργία και την πρόοδο.
Σήμερα πιο πολύτιμη και πιο επίκαιρη από ποτέ, απαντά στο ερώτημα, που βρισκόμαστε και προς τα πού θέλουμε να πορευθούμε.