Οινοποιείο Καραμήτρου – Δημιουργώντας τη νέα παράδοση στο κρασί!
Ο Γιώργος Καραμήτρος ιδρύει το Οινοποιείο το 2000 θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειας.Ποιο είναι αυτό; Ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος σέβεται την παράδοση, την προσωπικότητα του Οινοποιού, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Με νέες ιδέες και ανεξάντλητο πάθος για τελειότητα και καινοτομία, δημιουργεί το μοναδικό, σύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο Οινοποιείο, μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 500.000 φιαλών ετησίως. Το Οινοποιείο διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.
Tο όνειρό μου είναι να κάνω την ιστορία του Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο”. Γιώργος Καραμήτρος – Οινοποιός
4 γενιές πίσω οικογένεια Καραμήτρου
Τέσσερις γενιές αφιερωμένες στο κρασί. Πάνω από έναν αιώνα πριν, τα θεμέλια για το μέλλον ρίζωσαν γερά σε χώμα γόνιμο. Έβγαλαν κορμούς και σήκωσαν ύψος για αγναντεύουν το μέλλον. Ένα μέλλον που βρίσκει σήμερα το WINERY MONSIEUR NICOLAS του Γιώργου Καραμήτρου, 4ης γενιάς Οινοποιού, να αποτελεί το εφαλτήριο για την πρωτοπορία και τη διεθνή αναγνώριση των κρασιών του. Για το ταξίδι των τοπικών ποικιλιών και του Μεσενικόλα Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Είναι η εποχή της Τουρκοκρατίας και ο ελληνικός πληθυσμός μετακινείται συνεχώς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Μέσα σε αυτόν και η οικογένεια Καραμήτρου που αφήνει την Ευρυτανία για να εγκατασταθεί κάτω από τα Άγραφα, στο μικρό χωριό του Μεσενικόλα. Εδώ δημιουργεί νέες ρίζες και ασχολείται με την αμπελουργία, μια ασχολία που θα γίνει η ζωή και η ιστορία της οικογένειας, για 4 γενιές από τότε έως σήμερα.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Καραμήτρος αρχίζει να εμπορεύεται ανταλλακτικά τους καρπούς των αμπελιών του μετατρέποντας το σταφύλι, το μούστο, το κρασί και το τσίπουρο σε στάρι και καλαμπόκι, προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βρίσκουν τον προπάππου Γιώργο Καραμήτρο να πολεμάει για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Με τη λήξη του πολέμου, το 1913, επιστρέφει στον Μεσενικόλα, αναλαμβάνει την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοτεχνία, συνεχίζοντας την ιστορία στη θέση του πατέρα του.
Αφού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια Καραμήτρου προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές – που ζει όλη η Ελλάδα – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι όνειρα για το μέλλον. Το 1959 είναι μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του Μεσενικόλα αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι η χρονιά που ολοκληρώνεται η ιδέα του Ν. Πλαστήρα με την υλοποίηση της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, γεγονός που επιδρά ευεργετικά στο μικροκλίμα της περιοχής, μια που αυτός ο «υδάτινος γίγαντας» θα φέρει νέο αέρα, κάνοντας τις συνθήκες για την αμπελουργία ιδανικές.
Ο Γιάννης Καραμήτρος (ο νεότερος) πιάνει τον μίτο της ιστορίας της οικογένειας γύρω στο 1960 και αρχίζει να τον ξετυλίγει με δικό του τρόπο. Με νέες ιδέες, που γεννιούνται χάρη στην ικανότητά του να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων με νέα, και στη δοκιμή νέων ποικιλιών. Οι δεκαετίες του 1970 και 1980, βρίσκουν αυτόν και τη γυναίκα του Γιαννούλα, σε πλήρη ανθοφορία! Το κρασί και το τσίπουρο που παράγουν βρίσκουν πλήρη αποδοχή και επιτυχία στο οινόφιλο κοινό, μέσα και πέρα από τα «σύνορα» της περιοχής.
Ο Γιάννης και η Γιαννούλα Καραμήτρου, θα παραδώσουν τα ηνία της επιχείρησης το 1990 στον γιο τους, Γιώργο Καραμήτρο, αλλά δεν θα αποσυρθούν. Θα παραμείνουν εκεί, κάθε μέρα, από το χάραμα μέχρι τη νύχτα, να νοιάζονται για τα αμπέλια, να ελέγχουν τις ζυμώσεις, να μεταδίδουν τη γνώση τους αλλά και να ενημερώνονται διαρκώς από το γιό τους το Γιώργο για κάθε νέα εξέλιξη και τάση στην κατανάλωση, στο εμπόριο και στην τεχνολογία του κρασιού.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Για να συνεχιστεί η ιστορία, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Να δημιουργεί νέα παράδοση.
Αυτό ακριβώς κάνει ο Οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος. Μεγαλωμένος στο Μεσενικόλα, «ζυμωμένος» στην Οινοτεχνία και «ώριμος» πια, χρησιμοποιεί τις παιδικές του μνήμες ως εφαλτήριο δημιουργικότητας.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ
Ο Γιώργος Καραμήτρος ιδρύει το Οινοποιείο το 2000 θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειας.
Ποιο είναι αυτό;
Ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος σέβεται την παράδοση, την προσωπικότητα του Οινοποιού, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Με νέες ιδέες και ανεξάντλητο πάθος για τελειότητα και καινοτομία, δημιουργεί το μοναδικό, σύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο Οινοποιείο, μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 500.000 φιαλών ετησίως.
Το Οινοποιείο διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός επιλέχθηκε προσεκτικά και τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ενώ όλες οι δεξαμενές είναι ανοξείδωτες, με οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζύμωσης.
Το 2020 τιμήθηκε με το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Top Manufacturing Export Company, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Greek Exports Forum & Awards 2020, που διοργανώνεται απο την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Επενδύσεων (ΕΝΔΥ & ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Ο Γιώργος Καραμήτρος ήταν ανήσυχος από την αρχή. Η αγάπη του για την Τέχνη του κρασιού τον οδήγησε στα πρώτα του βήματα να δημιουργήσει ετικέτες που θα έκλειναν μέσα τους την ιστορία του τόπου του. Τα πρώτα μπουκάλια ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ ΟΠΑΠ βγήκαν στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2000 και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες ετικέτες. Τα κρασιά του Οινοποιείου γρήγορα κατέκτησαν το οινόφιλο κοινό ξεπερνώντας γρήγορα τα όρια της περιοχής. Όμως, ο Γιώργος Καραμήτρος, δεν επαναπαύθηκε. Συνέχισε να είναι ανήσυχος. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, λαμβάνει μέρος σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας Οίνου. Τα πρώτα βραβεία που κατακτά του επιβεβαίωσαν αυτό που πάντα πίστευε: ότι μπορεί, με το πάθος του και την ποιότητα των κρασιών του, να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού…
Από το 2013 ξεκίνησε μια συντονισμένη στρατηγική ενεργειών εξωστρέφειας. Η ταυτότητα του Οινοποιείου ανανεώθηκε και οι ετικέτες των κρασιών του ξανασχεδιάστηκαν, αποκτώντας ένα ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέα κρασιά που κέρδισαν και τους πιο απαιτητικούς φίλους του κρασιού, εντός και εκτός Ελλάδος. Από τότε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Καραμήτρος διαθέτει πλέον 15 ετικέτες, κατακτώντας ανά έτος δεκάδες βραβεία ποιότητας και καινοτόμου σχεδιασμού σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Με προσεκτικά βήματα, πάντα με σεβασμό στον πελάτη και στο περιβάλλον, κατάφερε να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού και συνεχίζει, κάνοντας πλέον πραγματικότητα το όνειρό του: να κάνει γνωστό τον Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία του «Μαύρου Μεσενικόλα», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
MESSENICOLA
Το Μαύρο Μεσενικόλα, η ποικιλία που η ποιότητά της κάνει περήφανη την περιοχή που τη «γεννάει», παραδίδει στους γευσιγνώστες το Messenicola Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Καρδίτσα.
ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ, ΩΡΙΜΟ, ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΟ
Με λουλουδένια μύτη λευκού κρασιού και τρυφερό βορειοευρωπαϊκό στόμα, από την ομώνυμη ποικιλία του Μεσενικόλα, ένα κρασί πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού σε όλον τον κόσμο. Ο Monsieur Nicolas, από τον οποίο πήρε το όνομά του, θα ήταν πολύ περήφανος σήμερα για αυτό. Με τη γεύση και το άρωμα της θρυλικής ποικιλίας του Μαύρου Μεσενικόλα και τη συμμετοχή κατά 30% των γαλλικών ποικιλιών Syrah & Carignan, το Messenicola αναγνωρίζεται πλέον ως ένα καινοτόμο κρασί με μοναδική προσωπικότητα, που μετά από αιώνες κέρδισε επάξια μια θέση στην κορυφή. Το μυσταγωγικό αυτό κρασί, με τη μακραίωνη ιστορία και την ερυθρά γοητεία, κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, το Messenicola, στο τετράγωνο μπουκάλι των 0,75 ml και το Messenicola Magnum του 1,5 l. Η ιεροτελεστία του κρασιού στα καλύτερά της.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεσενικόλας Καρδίτσας
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Μαύρο Μεσενικόλα 70% – Syrah & Carignan 30%
ΤΥΠΟΣ: Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Καρδίτσα
ΧΡΩΜΑ & ΑΡΩΜΑ: Πλούσιο σώμα, επίγευση πλήρης από αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους και μαλακές τανίνες. Το ρουμπινί χρώμα του μεταφέρει μνήμες από τη μακραίωνη ιστορία του και τη γαλλική του καταγωγή.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ: Μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια επιμελούνται επί ένα χρόνο την ωρίμανσή του ενώ μπορεί να ωριμάζει τέλεια για άλλα 10 χρόνια μέσα στο μπουκάλι.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Συνδυάζεται αρμονικά με ψητό κόκκινο κρέας, με κυνήγια και κόκκινες σάλτσες, με καπνιστά τυριά και αλλαντικά αλλά και με φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ: Αφήνουμε 15’ για να αναπνεύσει και σερβίρουμε στους 16-18 °C.
Διατίθεται σε φιάλες των 750ml και του 1,5 Lt.