Dr Νικολαΐδου Μαριλία – Τι πρέπει να ξέρουμε για την κατάψυξη ωαρίων;
H διακεκριμένη μαιευτήρας και γυναικολόγος Dr Νικολαΐδου Μαριλία , μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατάψυξη ωαρίων.
Τι ακριβώς είναι η κατάψυξη ωαρίων;
Πρόκειται για την διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μίας γυναίκας “συλλέγονται” από τις ωοθήκες της (ωοληψία) και στην συνέχεια καταψύχονται προκειμένου να διατηρηθούν μέχρι την στιγμή που η γυναίκα θα επιλέξει να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα του συντρόφου.
Πότε μια γυναίκα πρέπει να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων;
Σε όσο μικρότερη ηλικία αποφασισθεί η κατάψυξη, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι τα ωάρια που συλλέγονται και τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός τους. Από την εμπειρία μου, η συνήθης ηλικία που μία γυναίκα αρχίζει να αναζητά πληροφορίες για την διαδικασία είναι μετά τα 33 με 34 έτη, όταν δεν υπάρχει μόνιμη σχέση στην ζωή της.
Υπάρχουν ωστόσο και συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις όπου συστήνουμε την κατάψυξη σε νέες γυναίκες, όπως σε περιπτώσεις που μία νέα γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες στην περιοχή της κοιλιάς λόγω κάποιας κακοήθειας, όπου ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στην μελλοντική παραγωγή ωαρίων. Επίσης γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως και εκείνες με ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (εμμηνόπαυσης) στην οικογένεια πριν τα 40 έτη. Και βέβαια σε νέες γυναίκες που διαπιστώνεται μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία κατά τον ορμονικό έλεγχο (χαμηλές τιμές Αντιμυλλέρειου ορμόνης).
Ποια παγίδα κρύβει η νεανική εμφάνιση και το φρέσκο lifestyle μιας 35άρας;
Η σύγχρονη γυναίκα στα 35 της δεν έχει καμία σχέση με τις γυναίκες των προηγουμένων γενιών…Μία γυναίκα 35 ετών μπορεί να δείχνει ακόμη και 10 χρόνια μικρότερη, να είναι σε μία δημιουργική φάση στην καριέρα της και να εξελίσσεται. Πολλές φορές η νεανική εικόνα του καθρέπτη μας παρασύρει! Και όπως λέω στα κορίτσια με τα οποία συζητάω στο Ιατρείο μου για το θέμα, οι ωοθήκες μας δυστυχώς δεν βλέπουν τον καθρέπτη μας!! Ενώ λοιπόν στα 35 η σύγχρονη γυναίκα είναι νέα, η βιολογία των ωοθηκών είναι αδυσώπητη και αυτό ισχύει για όλες.
Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία;
Μετά από ορμονικό έλεγχο, χορηγούνται ενέσιμα ορμονικά σκευάσματα για διάστημα 10-15 ημερών, τα οποία είναι πολύ απλά και γίνονται από την ίδια την γυναίκα. Όταν πλέον ωριμάσουν τα ωάρια πραγματοποιείται η συλλογή τους με την διαδικασία της ωοληψίας. Στην ωοληψία η οποία γίνεται με μέθη, τα ωάρια συλλέγονται από τον κόλπο με την χρήση μίας ειδικής βελόνας και στην συνέχεια καταψύχονται. Τα ωάρια όταν η γυναίκα θελήσει, αποψύχονται και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου. Τα έμβρυα που θα προκύψουν “τοποθετούνται” στην μήτρα της (εμβρυομεταφορά) προκειμένου να κυοφορήσει.
Έπειτα από πόσα χρόνια μπορεί να αξιοποιήσει τα ωάριά της μία γυναίκα;
Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει την κατάψυξη για 20 έτη. Από μελέτες γνωρίζουμε πως η διάρκεια της κατάψυξης δεν δρα αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων. Ωστόσο, όσο μικρότερη η ηλικία της γυναίκας κατά την κύηση, τόσο καλύτερη η έκβασή της.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Social Freezing; H κατάψυξη των ωαρίων δηλαδή για κοινωνικούς και όχι τόσο ιατρικούς λόγους;
Η κατάψυξη ωαρίων δίνει στις νέες γυναίκες την δυνατότητα να ξεφύγουν από στερεότυπα που αναγκαστικά ακολουθούσαν οι προηγούμενες γενιές. Για τις γυναίκες που δεν έχουν συναντήσει τον ιδανικό για εκείνες σύντροφο μέχρι τα 35 έτη είναι πραγματικά καταπληκτικό το να έχουν αυτή την δυνατότητα και να μην αναγκάζονται σε συμβιβασμούς στην προσωπική τους ζωή λόγω χρόνου! Η Επιστήμη και η Τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να κάνει τις καλύτερες επιλογές για την ζωή της χωρίς να ακούει απειλητικά το «Βιολογικό Ρολόϊ»!
Ποια συμβουλή θα δίνατε αν είχατε τώρα μπροστά σας ένα κορίτσι ακόμα και 30 ετών που δεν επιθυμεί άμεσα να γίνει μαμά;
Θα έλεγα αυτό που λέω στην κόρη μου αλλά και στις νέες γυναίκες που με επισκέπτονται στο Ιατρείο: Εκμεταλλευθείτε την δυνατότητα της κατάψυξης ωαρίων προκειμένου να σχεδιάσετε το μέλλον σας χωρίς άγχος και αγωνία και να κάνετε την επιλογή συντρόφου με γνώμονα το καλύτερο και όχι το γρηγορότερο!
Μαριλία Νικολαΐδου
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών • Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» • Κάτοχος του International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE (Centre International de Chirurgie Endoscopique), Clermont-Ferrand, France • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) • Πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και συμμετοχές με βραβεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια • Μαιευτήριο Ιασώ
Facebook: Νικολαΐδου Μαριλία Γυναικολόγος • Insta: marilianikolaidou • site: www.mnikolaidou.gr