Νταϊαννα Καρβούνη – Βίβιαν Φίλιππα
Η designer Νταϊαννα Καρβούνη και η αρχιτέκτονας Βίβιαν Φίλιππα είναι το νέο σχεδιαστικό ντουέτο της πόλης. Λίγο μετά το ντεμπούτο της εταιρίας τους «Two is Company» μας εξηγούν τους λόγους που τις έκαναν να συνεργαστούν, μας μιλούν για όσα τις ενώνουν, το κοινό τους όραμα, την αισθητική και τη δημιουργία.
Μιλήστε μας λίγο για τη δουλειά σας στην Two is Company.
Η Two is Company είναι μια συλλογική δουλειά που, όμως, δεν καταλύει τα όρια της ατομικότητας, είναι το κοινό μας Master Mind.
Το δημιουργικό μας πεδίο περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και design, από τη σύλληψη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή.
Και με ποια αφορμή αποφασίσατε να συνεργαστείτε επαγγελματικά;
Η πρώτη μας συνεργασία αφορούσε ένα κείμενο για την έρημο Καλαχάρι που διαβάσαμε μαζί και εξελίχθηκε σε μια σειρά αντικειμένων, την Kalahari Collection.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας συνδέουν;
Μας συνδέει η αισθητική, που είναι διαφορετική, αλλά σε τέλεια επικοινωνία, οι
κοινοί στόχοι, η δημιουργική σαφήνεια και η εξωστρέφεια.
Η τελευταία σας εμμονή και το σταθερό φετίχ σας στο design.
Δεν υπάρχει τρέχουσα εμμονή. Έχουμε σταθερή και μόνιμη εμμονή με τις δομές, την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τα ιδιαίτερα και αισθησιακά υλικά και τις απεριόριστες δυνατότητες που όλες οι παραπάνω «εμμονές» μας μπορούν να μας προσφέρουν.
Υπάρχουν κάποια μοτίβα που σας αρέσει να ακολουθείτε στα έπιπλα, στα γλυπτά και στους χώρους που αναλαμβάνετε;
Όσο περνάει ο χρόνος εστιάζουμε όλο και περισσότερο σε ό,τι μας εμπνέει και μας δίνει ευχαρίστηση. Έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτό, και έχουμε παρατηρήσει ότι πάντα φτάνουμε σε ωραία αποτελέσματα. Οτιδήποτε μας συγκινεί μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και αυτή η συνάντηση με την έμπνευση μπορεί να γίνει ξαφνικά και παντού. Το αστικό τοπίο, οι πρωτογενείς φυσικοί σχηματισμοί, οι χάρτες, οι κλίμακες, η ψυχανάλυση, οι σχέσεις ανάμεσα στα πράγματα και στους ανθρώπους, μας απασχολούν συχνά και εμφανίζονται σαν μοτίβα και πεδία έρευνας στη δουλειά μας.
Ποιες είναι οι ισχυρότερες αναφορές σας;
Οι τέχνες και ειδικά η αρχιτεκτονική, ο πρώιμος μοντερνισμός της δεκαετίας του ‘40, η art deco και η σύγχρονη καθημερινή ζωή.
Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σχεδιαστικό στυλ που αντιπροσωπεύετε;
Η σχεδιαστική μας παραγωγή κινείται ανάμεσα στη λιτή πολυτέλεια και το μοντερνισμό, στην εντοπιότητα και το διεθνές στυλ.
Αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα πρόσωπο, ποιος θα θέλατε να κατοικούσε στο σπίτι που θα φτιάχνατε;
Εμείς.
Στην Ελλάδα τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο και τι αυτό που σας έλκει αισθητικά;
Μας ενοχλεί η αρνητικότητα, η μισαλλοδοξία, η έλλειψη παιδείας σε όλα τα επίπεδα και η δύσκολη σχέση των ανθρώπων με το εαυτό τους.
Αυτό που ακόμα μας γοητεύει είναι η φυσική αίσθηση του μέτρου και της κλίμακας που εμφανίζεται απροσδόκητα και σχεδόν παράλογα μέσα στο χάος.
Με τη ματιά του δημιουργού τι είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε σ’ έναν χώρο;
Είμαστε αποδέκτες της συνολικής ατμόσφαιρας του χώρου, της ενέργειας που αποπνέει. Με τις δουλειές μας συνδιαλεγόμαστε με την ύλη και αποκαλύπτουμε τα συναισθήματα και τις σχέσεις που ενεργοποιούνται από τις συναντήσεις του δημιουργού και του χώρου. Αισθανόμαστε σαν εξερευνητές και σαν συλλέκτες των θραυσμάτων ομορφιάς που είναι διασκορπισμένα μέσα στην καθημερινότητα.
Μπορεί μία δημιουργική ομάδα να δραστηριοποιείται ενεργά στο εξωτερικό διατηρώντας την έδρα της στην Ελλάδα;
Η έννοια της έδρας είναι για μας πια παρωχημένη. Μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε κάθε στιγμή, παντού.
Δύο λέξεις-κλειδιά για την αισθητική και τη δημιουργία…
Έμπνευση, τόλμη.
Bεατρίκη Θεοδωράτου