Τα πιο ακριβά degustations του κόσμου
Από τον Food Editor Θάνο Παπαδόπουλο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για καλοφαγάδες να βιώσουν πραγματικά τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου είναι η παραγγελία του μενού γευσιγνωσίας με πολλά πιάτα γνωστό ως degustation.
Βέβαια η εμπειρία degustation δεν είναι για όλα τα βαλάντια! Αυτά τα προσεκτικά σχεδιασμένα και περίτεχνα γεύματα μπορεί μερικές φορές να κοστίσουν μέχρι και 1.000$ το κεφάλι. Κάποιοι θα θεωρήσουν προσβλητικό στην εποχή μας και στον κόσμο μας να υπάρχουν γεύματα που κοστίζουν τόσο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα βασικά στην κουζίνα τους και θα συμφωνήσω μαζί τους. Όμως, ποιος είπε πως ο κόσμος μας είναι δίκαιος; Εμείς λοιπόν θα δούμε μέσα από την ενδιαφέρουσα ανάρτηση του site mastercook.gr -κι εντελώς πληροφοριακά- τα κόστη επίσκεψης στα εστιατόρια αυτά και θα επικεντρωθούμε στις ασύλληπτες ικανότητες των Chefs που αξίζουν προσοχής ως δημιουργοί εφήμερων έργων τέχνης!
Από το πειραματικό εστιατόριο Sublimotion στην Ισπανία ως το καινοτόμο Noma στη Δανία, εδώ είναι τα 35 εστιατόρια με τα πιο ακριβά μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο.
*Υπολογίσαμε το κόστος ενός γεύματος για δύο άτομα, και περιελάμβανε την τιμή του ενός συνδυασμού με κρασί, όπου ισχύει.
La Pergola, Rome, Italy
496$ για δύο άτομα, 9 πιάτα (συνοδεία κρασιού επιπλέον 157$)
Το εστιατόριο La Pergola έχει πανέμορφο ντεκόρ, με μια κομψή σειρά κεριών, trompe l’oeil οροφές (με απεικονίσεις ψευδαίσθησης), συρόμενους γυάλινους τοίχους και θέα στο Monte Mario. Το μενού του σεφ Heinz Beck φέρνει το ιταλικό φαγητό σε νέα διάσταση, με πιάτα όπως το λαβράκι σε συνδυασμό με γλυκόριζα, ντομάτα, αφυδατωμένες ελιές με καφέ φίλτρου.
Sukiyabashi Jiro, Tokyo, Japan
503$ για δύο άτομα (μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων), 20 πιάτα σούσι
Ο ογδονταεπτάχρονος Jiro Ono είναι πιο διάσημος δάσκαλος σούσι στον κόσμο. Το σούσι σε ταμπλ ντοτ τιμή βέβαια, είναι άψογο και βλέποντας τον να δουλεύει πίσω από τον πάγκο στο εστιατόριο Jiro αξίζει το τίμημα 30.000¥. Οι επισκέπτες αφού απολαύσουν τα πιο φρέσκα πιάτα σούσι, όπως hirame και Kuruma-ebi, μπορούν να δοκιμάσουν πεπόνι και τσάι για επιδόρπιο.
The French Laundry, Yountville, California (TIE)
590$ για δύο άτομα (περιλαμβάνεται χρέωση υπηρεσιών), 9 πιάτα
Το The French Laundry, το εστιατόριο του σεφ Thomas Keller, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους καλοφαγάδες, λόγω της εκπληκτικής τοποθεσία του, της καταπληκτικής εξυπηρέτησης και της εξαιρετικής κουζίνας. Είναι διάσημο για τα χωνάκια σολομού, το κουνουπίδι, πανακότα με χαβιάρι, τις τέλειες γρανίτες, αλλά κάθε πιάτο εδώ είναι πραγματικά ένα νοκ-άουτ.
Per Se, New York
620$ για δύο άτομα, 10 πιάτα
Είναι το αδερφάκι του εστιατορίου The French Laundry, το Per Se έχει ένα από τα πιο εκλεκτά μενού γευσιγνωσίας στις ΗΠΑ. Κάθε πιάτο είναι άξιο παραληρήματος, η εξυπηρέτηση είναι άψογη και το μενού αλλάζει καθημερινά με βάση τα πιο φρέσκα συστατικά που διατίθενται. Αλλά είναι ο αστακός Nova Scotia με βούτυρο-ποσέ, του σεφ Thomas Keller που κρατά πάντα τους επισκέπτες να επιστρέφουν για περισσότερα.
Alain Ducasse au Plaza Athenee, Paris, France (TIE)
856$ για δύο άτομα, 5 πιάτα
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας, το φαγητό στο Alain Ducasse στο Plaza Athénée γίνεται με απλά, αλλά αξέχαστα συστατικά. Αγαπημένα πιάτα περιλαμβάνουν καραβίδες σερβιρισμένες σε κρύο χαβιάρι και φουά γκρα ραβιόλια.
Sublimotion, Ibiza, Spain
3.377$ για δύο, 20 πιάτα
Το Sublimotion, που βρίσκεται στο Hard Rock Hotel στην Ibiza, διευθύνεται από τον σεφ Paco Roncero και περιλαμβάνει ένα εκτενές τριών ωρών μενού γευσιγνωσίας για 12 άτομα. Με περίπου 25 μέλη προσωπικού, έτοιμοι να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, η γευστική εμπειρία περιλαμβάνει τα πάντα, από DIY κοκτέιλ, προβολές 360ο, τραπέζια με φωτισμό νέον, ενώ τα πιάτα ενσωματώνουν πειραματικές τεχνικές.