Burlesque
H επιστροφή του στον κόσμο του glam υπήρξε μεγαλειώδης. Η Dita von Teese, μια διοργάνωση- Burlesque festival στη Ρώμη, που φέτος κλείνει έξι χρόνια- και μια ταινία με τον ομώνυμο τίτλο του Steve Antin και πρωταγωνίστριες τη Cher και τη Christina Aguilera δίνουν το στίγμα της σύγχρονης εκδοχής του μπουρλέσκ, που απαλλαγμένο από το σκοτεινό και έντονα σεξουαλικό χαρακτήρα που είδαμε στο Τουρνέ στο Παρίσι του Ματιέ Αμαρλίκ αποκτά φετιχιστικό concept, punk στοιχεία και με χιουμοριστική διάθεση σατιρίζει τον εαυτό του.
[[wysiwyg_imageupload:16:]]Η λέξη σημαίνει παρωδία. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει τις ρίζες του στο θέατρο του 1800. Γεννήθηκε στη βικτωριανή Αγγλία και με περιπαιχτική διάθεση καυτηριάζει την άρχουσα τάξη, αλλά μόνο στις δεκαετίες του 30 και του 40 πήρε την ολοκληρωμένη του μορφή. Μάλιστα την εποχή του μεγάλου κραχ στις ΗΠΑ το μπουρλέσκ έγινε πραγματικός εθισμός, αφού σε τουλάχιστον 12 αστικά κέντρα των πολιτειών της υπάρχουν κλαμπ που μπορούν οι αμερικανοί να απολαύσουν το λίκνισμα των χορευτριών.
Χορός, μουσική, στριπτίζ, χιούμορ και σάτιρα είναι τα βασικά στοιχεία που αποτελούν το μπουρλέσκ . Στην ιστορία του διασταυρώνονται ο κυματώδης χορός της Ζοζεφίν Μπέικερ, οι τολμηρές εμφανίσεις της Μπέτι Πέιτζ, οι παραγωγές Ziegfeld Follies του Μπρόντγουει των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, τα παρισινά καφέ της Μπελ Επόκ, οι ιταλικές επιθεωρήσεις και τα σκοτεινά βερολινέζικα καμπαρέ.
Κι αν αυτή η artistic εκδοχή του sex κρύβει μέσα μια underground – κατά πολλούς παρακμιακή διάσταση – αυτή η σκοτεινή του πλευρά είναι που το κάνει και τόσο ελκυστικό. Γιατί μπορεί στη σκηνή ή στην οθόνη να εκτοξεύει τις αντρικές φαντασιώσεις στα ύψη, αλλά στην πραγματικότητα το μπουρλέσκ δεν εκφράζει παρά την κρυφή επιθυμία των θηλυκών να απελευθερώσουν έναν άλλο εαυτό, χωρίς τις καθημερινές αναστολές και τις αδυναμίες του. Αρτίστες που δρούν σε παράλληλο χρόνο και μέσα από την επιτηδευμένη τους εικόνα καθρεφτίζουν την απόλυτη απελευθέρωση , την αναζήτηση μιας νέας- λιγότερο «στημένης» και περισσότερο ρετρό ταυτότητας.
Βεατρίκη Θεοδωράτου