Πώς και πόσο διατηρούνται οι βιταμίνες στα τρόφιμα;
Η ποσότητα των βιταμινών που περιέχονται στα διάφορα τρόφιμα ελαττώνεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης τους. Όσο πιο εύκολα εισδύει στα λαχανικά ο αέρας τόσο πιο γρήγορα καταστρέφεται η βιταμίνη C.
Γι´αυτό το λόγο η σαλάτα πρέπει να παρασκευάζεται λίγο πριν το φαγητό.
Η αντοχή των βιταμινών στο βρασμό είναι διαφορετική για κάθε βιταμίνη. Πιο ευαίσθητη είναι η βιταμίνη C. Τα λαχανικά πρέπει να βράζονται λίγο σε λίγο νερό. Ο καλύτερος τρόπος βρασμού είναι ο ατμός.
Με το βράσιμο μεγάλο ποσοστό των βιταμινών B και C, ως υδάτο-διαλυτές, μένουν στο νερό του βρασμού. Κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έπιναν το νερό βρασμού από τα αγριόχορτα.
Οι βιταμίνες A,C,E και μερικές από τις B είναι φωτοευαίσθητες. Γι’ αυτό τα λαχανικά, οι πατάτες, το γάλα, το ελαιόλαδο κλπ, που τις περιέχουν, πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινά μέρη.
Η βιταμίνη Ε είναι αμετάβλητη στις υψηλές θερμοκρασίες.
Η επεξεργασία των τροφών καταστρέφει αρκετές βιταμίνες.
Η ψύξη και η κατάψυξη διατηρούν κατά το πλείστον τις βιταμίνες.
Όσον αφορά το καθάρισμα λαχανικών και φρούτων έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται οι βιταμίνες της φλούδας-και είναι αρκετές.
Στο ψυγείο διατηρούνται καλύτερα τα λαχανικά και τα φρούτα.
Είναι εφικτό να ελαττώσετε την απώλεια βιταμινών από τα τρόφιμα αν ξέρετε να τα διατηρείται και να τα μαγειρεύεται σωστά.
Ευχαριστούμε την Πηνελόπη Μπρούμη Μινώτου*
*Βιοχημικός, Msc Μetabolism, Πανεπιστήμιο Jussieu Παρίσι
Δ/ντρια Mediterranean Diet Center Ν. Σμύρνης