Tom Dixon – Ο καινοτόμος
Ο σχεδιαστής επίπλων και φωτιστικών που έκανε τη δική του επανάσταση με το προσωπικό του στυλ και την αντισυμβατική του πορεία.
Ο Βρετανός Tom Dixon, στα 51 του, μετρά 31 ολόκληρα χρόνια καριέρας και αμέτρητες συνεργασίες με πασίγνωστες εταιρίες επίπλων και όχι μόνο. Παρά την τεράστια επιτυχία του, παραμένει ένας απλός και ήσυχος άνθρωπος. Λατρεύει τα πρωινά -αφού μια νέα μέρα ξεκινά- και αποφεύγει να φορά labels, αφού δεν πιστεύει στις ταμπέλες. Γεννημένος αισιόδοξος έχει ως «σύνθημά του» το γέλιο και ονειρεύεται κάποια στιγμή να κατοικήσει σ’ ένα πύργο με θέα. Παθιασμένος με το design και με τη δουλειά του, θέλει συνεχώς να κάνει νέα πράγματα, ώστε να αισθάνεται δημιουργικός, αφού απεχθάνεται το να… βαριέται.
Ήταν 20 ετών, όταν ένα τροχαίο με μηχανή αποτέλεσε το έναυσμα για μία αλλαγή στη ζωή του. Χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στη συγκόλληση, προκειμένου να επισκευάσει τη μηχανή του. Ταυτόχρονα, δημιούργησε μία σειρά αντικειμένων, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η s-bend καρέκλα. Στην ουσία ήταν το πρώτο έργο που τον έκανε γνωστό, αφού κυκλοφόρησε λίγο καιρό αργότερα, από την ιταλική εταιρία επίπλων Cappellini. Ο Dixon έχοντας πάρει ένα μάθημα ζωής από το ατύχημα και έχοντας αισθανθεί την γκρίζα πλευρά της ζωής εκείνη την περίοδο, αποφάσισε τα δημιουργήματά του να έχουν τα φωτεινότερα χρώματα και να απευθύνονται σε ανθρώπους που χρειάζονται μία μικρή ελπίδα.
H έξυπνη χρήση πρωτότυπων υλικών και η εκκεντρικότητα, τον καθιέρωσαν χαρίζοντάς του μια ιδιαίτερη αισθητική. Victorian και εμπριμέ, minimal, αλλά και baccarat, είναι μερικά από τα στάδια που πέρασε, προσαρμοσμένα, όμως, πάντα στο δικό του γούστο και στυλ.
Από τις πιο γνωστές του δημιουργίες είναι τα «ecoware» επιτραπέζια σκεύη, φτιαγμένα από βιοδιασπώμενο ψεύτικο μπαμπού (2003), το «mirrorball» φως, κατασκευασμένο από πλαστικό (2005), καθώς και η «wingback» καρέκλα. Οικολογικά συνειδητοποιημένος, αρέσκεται στο να συνδυάζει την τέχνη με την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.
Επιβεβαίωση για το καλαίσθητο έργο του αποτελεί το γεγονός ότι δείγματα της δουλειάς του φιλοξενούνται σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να τα «επισκέπτεται» στη Βοστόνη και συγκεκριμένα στο Boston Museum of Fine Art, στο Design Museum του Λονδίνου και στο Pompidou, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Επίσης, όσοι βρίσκονται στο Τόκιο θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν στο Tokyo Museum of Modern Art, ενώ στη Νέα Υόρκη στο Moma Μuseum.
O Dixon δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά, αφού είναι «creative» διευθυντής στην εταιρία επίπλων Artek και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων για την Design Research Studio. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει και τη δική του εταιρία, την «Tom Dixon». Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως επικεφαλής σχεδιασμού στην εταιρία habitat, ενώ αναλαμβάνει αρκετές ομιλίες που έχουν ως θέμα τη διακόσμηση. Για τον ίδιο, οι πιο σημαντικές συνεργασίες ήταν αυτές με τη Driade, Inflate, αλλά κυρίως με την Cappellini, αφού ισχυρίζεται πως του «άνοιξε τα μάτια».
Επειδή πιστεύει πως τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση την εισπράττεις από την απήχηση που έχει η δουλεία σου στον κόσμο, διοργανώνει εκθέσεις δημιουργικής απασχόλησης και πειράματα με πρωτότυπα υλικά. Συχνά κιόλας, έχει υποστηρίξει πως σημασία έχει να δημιουργείς αντικείμενα από υλικά που υπάρχουν στην καθημερινότητα. Από τις «συνήθειές» του δεν απουσιάζουν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με κύρια αναφορά την εκδήλωση στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, όταν μοίρασε χιλιάδες φωτιστικά στο βρετανικό κοινό. Βαθιά ενδιαφερόμενος, ωστόσο, και για το μέλλον των νέων παιδιών και για τη μόρφωσή τους, διδάσκει στο Royal College of Art με μεγάλη επιτυχία.
Τα έργα του έχουν «υιοθετηθεί» από αρκετούς celebrities, αφού έχει σχεδιάσει αντικείμενα και έχει διακοσμήσει χώρους για τους Jean Paul Gautier, Ralph Lauren, Romeo Gigli και Vivienne Westwood. Αγαπητός από τον κόσμο, και από τους διάσημους, απόλυτα συμβιβασμένος με τον εαυτό του και έχοντας χαράξει τη δική του πορεία, ο Tom Dixon θεωρείται αναμφίβολα εμβληματική φυσιογνωμία στο στερέωμα του design.
Κάτια Μηλιαράκη