BEAUTY & WELLNESS, DELUXE PINS
Το tan οr not to tan?
Ηλιοκαμένο ή σε φυσικό χρώμα; Εσείς τι επιλέγετε όταν έρχεται η ώρα της έκθεσης στον ήλιο;
Από την Χριστίνα Ζαφειρούλη
Καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς για πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο, αναλύσεις και tips για πιο βαθύ μαύρισμα και ατελείωτες φωτογραφίσεις με μοντέλα και stars με ηλιοκαμένα σώματα. Όταν εμφανίζονται όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι πλέον το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Μετά από κάποιες δεκαετίες όπου το σοκολατένιο χρώμα ήταν το ζητούμενο και η απόδειξη ενός καλού καλοκαιριού, τώρα φαίνεται ότι μία πιο ασφαλής και φυσική προσέγγιση στην έκθεση στον ήλιο επιστρέφει. Πλέον σιγά–σιγά όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται, to tan or not to tan;
Η διάφανη γυναικεία επιδερμίδα υπήρξε για αιώνες ολόκληρους σύμβολο της ομορφιάς, αλλά και της αριστοκρατικής καταγωγής. Από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη ως την Αναγέννηση, την Ελισαβετιανή και τη Βικτωριανή εποχή, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα τεχνάσματα για να διατηρήσουν το δέρμα τους μακριά από τις επιπτώσεις της ηλιακής έκθεσης, όσο επίπονες κι αν ήταν κάθε φορά οι μόδες. Για παράδειγμα περί το 400 π.Χ., στη χώρα μας χρησιμοποιούσαν μία σκόνη για το πρόσωπο φτιαγμένη από ανθρακικό μόλυβδο για να λευκαίνουν το δέρμα τους, στην αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες έβαφαν το δέρμα τους λευκό χρησιμοποιώντας αλεύρι, ενώ η Ποππαία Σαβίνα, σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, χρησιμοποιούσε μία τοξική ουσία για να λευκάνει το πρόσωπό της, στην Αναγέννηση οι γυναίκες αρρώσταιναν επίτηδες ή χρησιμοποιούσαν βδέλλες που τους ρούφαγαν το αίμα ώστε να είναι χλωμές. Στις εποχές αυτές η μπρονζέ επιδερμίδα ήταν συνώνυμη των λαϊκών στρωμάτων που αναγκάζονταν να εργάζονται κάτω από τον ήλιο. Η πρώτη αλλαγή σε αυτή τη λογική ήρθε στα τέλη του 19ου αιώνα όταν η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε στην αστικοποίηση και στην εργασία για πολλές ώρες μέσα στα εργοστάσια. Έτσι, η εργατική τάξη ταυτίστηκε με την ασθενική και ωχρή επιδερμίδα. Ακόμα βέβαια οι αριστοκράτες της εποχής φορούσαν μεγάλα καπέλα και προστάτευαν το δέρμα τους από την ηλιοθεραπεία και όποια άλλη δραστηριότητα θα τους στερούσε το χαρακτηρισμό του γαλαζοαίματου.
Η επανάσταση του μπρονζέ
Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’20 όταν όλα άλλαξαν στην αισθητική του μαυρίσματος. Πίσω από την αλλαγή αυτή δεν ήταν άλλη από την Coco Chanel που λέγεται ότι ενώ βρισκόταν στην Κυανή Ακτή κάνοντας κρουαζιέρα ξεχάστηκε κάτω από τον καυτό ήλιο και απέκτησε ηλιοκαμένη επιδερμίδα. Πάντα πρωτοπόρος, κατάφερε να κάνει το λάθος της αυτό μόδα, όχι μόνο στην εποχή της, αλλά και στις επόμενες γενιές. Το νέο beauty trend ήταν γεγονός κι έμελε να μας ακολουθήσει για πολλά πολλά χρόνια.
Όλοι λένε ναι στην ηλιοθεραπεία!
Η μόδα του σοκολατένιου δέρματος γρήγορα κατέκτησε την Αμερική, η ραγδαία άνοδος του καταναλωτισμού, τα προσιτά πλέον ταξίδια και η αύξηση του χρόνου των διακοπών έφεραν την ηλιοθεραπεία στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων, ενώ και οι γιατροί της εποχής υπερθεμάτιζαν για τα μεγάλα προτερήματα της έκθεσης στον ήλιο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών αρχίζουν να δημιουργούν προϊόντα για γρήγορο μαύρισμα, αλλά και προστασία από τον ήλιο. Λέγεται ότι ο Eugene Schueller, ιδιοκτήτης της L’Oréal κουρασμένος από τα εγκαύματα που πάθαινε κάνοντας ιστιοπλοΐα, ζήτησε να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν που να προστατεύει την επιδερμίδα, να τη μαυρίζει χωρίς να κοκκινίζει. Την περίοδο εκείνη ξεκινάνε τα διαφημιστικά στο ραδιόφωνο, η καλοκαιρινή άδεια «μετ’ αποδοχών», ενώ το τέλος του πολέμου και η επικράτηση του μπικίνι κάνουν την ηλιοθεραπεία το πιο δυνατό καλοκαιρινό trend. Από τη δεκαετία του ΄60 και μετά το Hollywood και όλο το star system μπαίνουν στο παιχνίδι και πλέον τα καλλίγραμμα ηλιοκαμένα σώματα επικρατούν σε κάθε διαφήμιση, ταινία και φωτογράφιση. Όλοι και όλες θέλουν το καλοκαίρι να συνοδεύεται από ένα βαθύ μαύρισμα που είναι ο απόλυτος βασιλιάς του θερινού beauty lοok.
Η ελευθερία της επιλογής
Μπορεί να παραμένει δυνατή τάση ακόμα το ζεστό καλοκαιρινό μπρονζέ χρώμα, σήμερα όμως γνωρίζουμε καλά τις σοβαρές επιπτώσεις και τους κινδύνους της πολύωρης και απρόσεκτης έκθεσης στον ήλιο, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών κυκλοφορούν κάθε χρόνο νέα και πιο ισχυρά προϊόντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πέραν όμως των θεμάτων υγείας αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν και με αισθητικά μόνο κριτήρια μακριά από τον καλοκαιρινό ήλιο. Μεγάλες stars όπως οι Emma Stone, Nicole Kidman, Αnne Hathaway και η Lily Collins αποτελούν πρότυπα ομορφιάς και πολλές έχουν ζηλέψει το πορσελάνινο δέρμα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιομηχανία της ομορφιάς μαθαίνει τα τελευταία χρόνια να ξαναγαπάει το διαφορετικό και να αφήνει πλέον σε όλους το δικαίωμα της επιλογής. Εσείς, λοιπόν θα μαυρίσετε φέτος;
Ναι στο μαύρισμα
Extra Bιταμίνη D
Ένα από τα θετικά της έκθεσης από τον ήλιο είναι η βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ήλιου, αφού ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή της. Ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών, του δέρματος και συνολικά της λειτουργίας του οργανισμού.
«Μας ανεβάζει»
Περισσότερο ηλιακό φως σημαίνει καλύτερη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες η έκθεση στον ήλιο ρυθμίζει τη διάθεση, αλλά και την όρεξη, τον ύπνο και τη μνήμη
Μένουμε μακριά από τον ήλιο:
Μακρία από την ακτινοβολία
Η ακτινοβολία UVA συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των οφθαλμών, αλλά και να «αναστήσει» ιούς στον οργανισμό που βρίσκονται σε ύπνωση.
Για πάντα νέες
Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο κολλαγόνο του δέρματος, καταστρέφει τη βιταμίνη Α και επιταχύνει τη γήρανσή του.