L’Opéra Restaurant
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Olide Decq ολοκλήρωσε το φθινόπωρο την αριστουργηματική δημιουργία του ή αλλιώς το L’ Opéra Restaurant δίνοντάς μας ένα σαφές μήνυμα: στην υψηλή ραπτική και στην υψηλή γαστρονομία μόνο μια (ήταν) είναι (και θα είναι) η πρωτεύουσα που ορίζει τις τάσεις.
Στο Παρίσι, λοιπόν, και συγκεκριμένα στους χώρους του Palais Garnier περιηγούμαστε σ’ ένα νέο γαστρονομικό στέκι που τα έχει όλα στο μενού, ιστορία, μοντερνισμό και haute cuisine.
Το L’ Opéra Restaurant μοιράζεται την είσοδό του με την Εθνική Όπερα της Γαλλίας, και αυτό από μόνο του έχει τη δική του σημασία, καθώς σου δίνει όλα εκείνα τα αισθητικά ερεθίσματα για να καταλάβεις τι σε περιμένει. Και πράγματι αυτό που αντικρίζουν οι πελάτες του αμέσως μετά την είσοδό τους είναι καταπληκτικό, μια αριστοτεχνική μίξη κλασικού και μοντέρνου, το απόλυτο πάντρεμα λυρισμού και απλότητας. Η δομή του κτιρίου, από τη στέγη, έως τις κολόνες, έχουν μείνει ανέπαφα. Αντίθετα το δεινό σχεδιαστικό χέρι του Decq επενέβη δραστικά στη διακόσμηση δημιουργώντας μια από τις πιο πρωτότυπες και μοντέρνες αίθουσες εστίασης που έχουμε δει ποτέ σε εστιατόριο. Απλό, απέριττο και φοβερά σικ, το εστιατόριο L’Opéra Restaurant «τυφλώνει» την αφρόκρεμα της γαλλικής πρωτεύουσας που το επισκέπτεται με την αντίθεση κόκκινου-λευκού. Ανάλογης έντασης είναι και η αντίθεση της κλασικής beaux-arts τεχνοτροπίας που χαρακτηρίζει την Opéra του Παρισιού και της φουτουριστικής σχεδιαστικής τεχνοτροπίας που χαρακτηρίζει τον Decq. Έτσι, οι δύο αιώνες που εδώ πρωταγωνιστούν ‘κοντράρονται’ με τη θεατρικότητα που αρμόζει σ’ έναν χώρο που ζει στη σκιά του Le Fantôme de l’ Opéra.
Nίνα Πετροπούλου
www.opera-restaurant.fr/
Photo Credit: Roland Halbe