We wear culture
Ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές κουλτούρες που βρίσκονται μέσα στη ντουλάπα μας!
Από την Χριστίνα Ζαφειρούλη
Όποια ερώτηση κι αν έχουμε, η πρώτη σκέψη μας πια είναι “να το γκουκλάρουμε”. Έτσι δεν είναι τυχαίο που η Google πήρε την πρωτοβουλία να μας αποκαλύψει όλη την ιστορία και κυρίως την κουλτούρα που κρύβουν οι καθημερινές στιλιστικές μας επιλογές. Ποιο είναι το αφήγημα πίσω από τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράμε; Πόσες διαφορετικές ιστορικές στιγμές και πολιτισμοί συγκεντρώνονται μέσα στην ντουλάπα μας; Ανακαλύπτουμε γιατί φοράμε αυτό που φοράμε μέσω του Google Arts & Culture που συγκεντρώνει 3.000 χρόνια μόδας στην πιο μεγάλη virtual έκθεση για το ρούχο και το στιλ που έγινε ποτέ!
Πώς ξεκίνησε το κλασικό μαύρο φόρεμα να θεωρείται κλασικό; Γιατί το τζιν παντελόνι έγινε τελικά συνώνυμο της καθημερινής άνεσης, αλλά και κομψότητας; Πίσω από αυτές τις ερωτήσεις κρύβονται ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο χρόνο για να βρούμε τις σωστές απαντήσεις. 180 μουσεία, ινστιτούτα μόδας, σχολές, αρχεία και άλλοι οργανισμοί του χώρου της μόδας από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι, το Τόκιο και το Σάο Πάολο συνεργάζονται για να προσφέρουν σε όλους μας μια τεράστια πηγή πληροφοριών για την εξέλιξη του ρούχου μέσα στα χρόνια στην έκθεση We wear culture. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να λείπει. Η Google συνεργάστηκε με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» που φιλοξενεί έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα: την παραγωγή, την επεξεργασία και την εφαρμογή τους στα τοπικά ενδύματα και στην οικιακή χρήση.
Μέσα από το “We wear culture” δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε τις ιστορίες τεσσάρων ειδώλων που διαμόρφωσαν την ιστορία της μόδας, των Coco Chanel, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint Laurent και Vivienne Westwood που αναπλάθονται μέσα από ταινίες εικονικής πραγματικότητας. Μέσα από αυτά τα ξεχωριστά video μπορείτε να ανακαλύψετε πώς το 1925 η Coco Chanel έκανε την επανάσταση στο γυναικείο ντύσιμο και έδωσε την απόλυτη λύση για κάθε ραντεβού από τότε, με το μαύρο της φόρεμα, πώς η Marilyn Monroe καθιέρωσε τα λαμπερά κόκκινα ψηλοτάκουνα ως συνώνυμα της γυναικείας χειραφέτησης, επιτυχίας και θηλυκότητας. Σε άλλο video βλέπουμε πώς ο οίκος μόδας της Rei Kawakubo που έγινε κίνημα, μετέφερε την αισθητική και τη δεξιοτεχνία του Ιαπωνικού design στην παγκόσμια σκηνή της μόδας, αλλά και το πώς η Vivienne Westwood ξαναέφηύρε το 1990 ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ενδύματα στην ιστορία, τον κορσέ. Και οι επιλογές αυτών των video δεν είναι τυχαίες, καθώς ο γενικότερος στόχος της έκθεσης θα μπορούσε να συνοψισθεί σε αυτό που είχε πει κάποτε η θρυλική διευθύντρια της Vogue: «Μπορείς ακόμη και να δεις την επικείμενη επανάσταση στα ρούχα. Μπορείς να δεις και να αισθανθείς τα πάντα στα ρούχα».
Ανάμεσα στα 450 εκθέματα ανακαλύπτουμε τα πάντα για τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, για την αριστοκρατική μόδα των Βερσαλλιών, για την ανατρεπτική μόδα της βρετανικής punk, βλέπουμε πώς το τζιν από φόρμα εργασίας των μεταλλωρύχων έγινε το απόλυτο street style κομμάτι ή πώς η Βραζιλιάνα Carmen Miranda έκανε γνωστές τις πλατφόρμες ήδη από το ‘30! Προβάλλονται, επίσης, σημαντικές προσωπικότητες, κινήματα, άνθρωποι που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας, καθώς και διαμορφωτές των τάσεων που ακόμα καθορίζουν την αισθητική της μόδας, όπως οι Alexander McQueen, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Manolo Blahnik, Gianni Versace, Oscar de la Renta, Pierre Balmain, Miyake Issey.
Η δωρεάν συλλογή βρίσκεται στο g.co/wewearculture και είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture διαθέσιμη σε iOS σε Android. Κάνετε κλικ και θα συνειδητοποιήσετε ότι η μόδα είναι ραμμένη στο οικοδόμημα της κοινωνίας. Φοράμε την ιστορία, φοράμε τις τέχνες. We wear culture.