YSL, “Fashion fades, style is eternal”
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΝΤΥΣΙΜΟ. ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ YVES SAINT LAURENT.
“Fashion fades, style is eternal” (Η μόδα περνάει, το στιλ είναι αιώνιο). Το μότο που περικλείει την ουσία της αισθητικής του Γάλλου μόδιστρου δίνει τον τίτλο και το ύφος της μεγάλης ρετροσπεκτίβας του Yves Saint Laurent που ανοίγει τις πόρτες της τον Ιούλιο στο Bowes Museum του Λονδίνου. Εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης ο πρώην συνεργάτης και σύντροφός του, ο Pierre Bergé, ενώ σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση της έκθεσης έχει και το ίδρυμα που φέρει τα ονόματά τους, Pierre Bergé-Yves Saint Laurent. Ο ίδιος ο Bergé πιστεύει ότι το Μουσείο Bowes είναι ιδανικός χώρος για να παρουσιαστεί το έργο του συντρόφου του, δεδομένου ότι έχει επιδείξει εξαιρετικό έργο σχετικά με τη Μόδα, αλλά και τα υφάσματα, καταφέρνοντας να είναι ένα από τα μέρη που εκφράζουν αυτό που τόσο ο Bergé, όσο και ο Yves Saint Laurent θα θεωρούσαν πηγή έμπνευσης.
Μέσα από τα πενήντα έργα του σχεδιαστή που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή της έκθεσης ανακαλύπτουμε την ξεχωριστή θέση που είχε πάντα η τέχνη στη δημιουργική του διαδικασία. Έτσι συναντάμε κομμάτια που αποτίουν φόρο τιμής σε μεγάλους ζωγράφους, όπως οι Piet Mondrian και Pablo Picasso και όχι μόνο. Μάλιστα, βλέπουμε την επίδραση που είχε η pop art στο έργο του, αλλά και τα κλασσικά αριστουργήματα της παγκόσμιας σκηνής. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νυφικό που σχεδίασε το 1980 εμπνευσμένο από τον William Shakespeare. Αναμφισβήτητα, ο Yves Saint Laurent κατάφερε να δώσει στη Μόδα του προηγούμενου αιώνα μεγαλύτερη ελευθερία, δημιουργώντας νέους δρόμους σύνδεσής της με την Τέχνη. Ωστόσο, η προσφορά του δεν σταματάει εκεί. Μη δεχόμενος να πατήσει πάνω σε ήδη επιτυχημένες φόρμες, δημιούργησε μία νέα αισθητική, αλλά και μία νέα εικόνα της σύγχρονης γυναίκας. Το ανδρόγυνο look και οι νέες φόρμες έδωσαν μία φρέσκια δυναμική στο γυναικείο ντύσιμο. Έφερε έτσι επανάσταση απυλευθερώνοντας τις γυναίκες από τα αμιγώς γυναικεία ρούχα, ντύνοντας τες με παντελόνια και ζιβάγκο, σε στιλ σαφάρι ή στρατιωτικό, αλλά και με σμόκιν. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο Bergé «Αν η Chanel έδωσε ελευθερία στις γυναίκες, ήταν ο Saint Laurent που τους έδωσε δύναμη».
Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1936 και από νωρίς έφτιαχνε ρούχα για τις κούκλες του. Στα 17 του χρόνια γράφτηκε σε σχολή Μόδας του Παρισιού και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό για μια βραδινή του δημιουργία νικώντας τον Fernando Sánchez αλλά και τον νεαρό τότε σπουδαστή, Karl Lagerfeld. Αυτό ήταν και το σχέδιο που αποτέλεσε το εισιτήριό του για την είσοδό του στον οίκο του Christian Dior το 1955. Μάλιστα, ο ίδιος ο Dior αναγνωρίζοντας το ταλέντο του μετέπειτα «βασιλιά της υψηλής ραπτικής» τον επέλεξε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Και όταν ο Dior πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα το 1957, ο μόλις 21 ετών Saint Laurent συνέχισε επάξια το έργο του για τρία χρόνια, μέχρι που κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας. Η δοκιμασία του στρατού λύγισε τον ευαίσθητο και νεαρό Saint Laurent και έτσι αναγκάστηκε να νοσηλευτεί με νευρικό κλονισμό για τρεις ολόκληρους μήνες πριν επιστρέψει στον οίκο Dior και διαπιστώσει ότι είχε ήδη αντικατασταθεί από τον Marc Bohan. Δημιούργησε το δικό του Οίκο Μόδας μαζί με τον σύντροφό του Bergé το 1962 και στις 26 Σεπτεμβρίου του 1966 έφτιαξε την πρώτη ready-to-wear Yves Saint Laurent Rive Gauche μπουτίκ. Η πρώτη του πελάτισσα ήταν η Catherine Deneuve.
Αποσύρθηκε από την ενεργό δραστηριότητα το 2002 ύστερα από τέσσερις δεκαετίες δυναμικής παρουσίας στο χώρο της Μόδας. Το 2007, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy του απένημε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στη χώρα. Ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2008 πέθανε καταβεβλημένος από καρκίνο του εγκεφάλου. Άφησε πίσω του όμως μία ξεχωριστή κληρονομιά που πολύ εύστοχα έχει περιγράψει ο συνάδελφός του, σχεδιαστής, Christian Lacroix: «Η Chanel, ο Schiaparelli, ο Balenciaga, ο Dior, όλοι τους έκαναν εκπληκτικά πράγματα. Δούλευαν, όμως πάνω σε ένα συγκεκριμένο στιλ. Ο Yves Saint Laurent ήταν πολύπλευρος, σαν μια μίξη όλων αυτών. Συνδύαζε το ύφος της Chanel, με τη χλιδή του Dior και το πνεύμα του Schiaparelli».
Η έκθεση “Yves Saint Laurent: Style is Eternal” θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Ιουλίου έως και τις 25 Οκτωβρίου στο Μουσείο Bowes στο County Durham του Ηνωμένου Βασιλείου.
www.thebowesmuseum.org.uk
Χριστίνα Ζαφειρούλη