Χριστούγεννα με γεύση παράδοσης από τη Δωδώνη
Σε μία εποχή όπου και η αυθεντικότητα και η ελληνικότητα αποτελούν το νέο προορισμό στο γαστρονομικό χάρτη των γιορτινών γεύσεων, που η πρώτη ύλη πρωταγωνιστεί θαρραλέα απέναντι στις εισαγόμενες creations και οι γευσιγνώστες αναζητούν με πάθος εκείνη τη γεύση της νέας Ελλάδας που ξανασυστήνεται μέσα από τη νέα δημιουργική κουζίνα, εμείς «βλέπουμε» το Παραδοσιακό μενού του γιορτινού τραπεζιού με άλλο μάτι!
T α Χριστούγεννα είναι σε απόσταση αναπνοής και το δημιουργικό άγχος της προετοιμασίας μας κάνει να ανεβάζουμε στροφές. Η ΔΩΔΩΝΗ «ακροβατεί» δημιουργικά και προκαλεί τους γευστικούς μας κάλυκες, παίζοντας με τα δυνατά της προϊόντα:
Την παγκόσμια αναγνωρισμένη για την υψηλή και σταθερή της ποιότητα, την μοναδικά γευστική και θρεπτική, θρυλική φέτα ΔΩΔΩΝΗ. Το -χωρίς συντηρητικά- Αληθινό Γιαούρτι! Tη Μοναδική Κεφαλογραβιέρα που παράχθηκε για πρώτη φορά από τη ΔΩΔΩΝΗ και σερβίρει με μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο δοκιμασμένες gourmet εορταστικές συνταγές. Όλα τα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ που παράγονται αποκλειστικά από 100% ελληνικό γάλα ακουμπούν στην παράδοση, αναδεικνύουν την πρώτη ύλη, επενδύουν στην αυθεντικότητα και υποκλίνονται στην γευστική καινοτομία.
Καλά και νόστιμα Χριστούγεννα!
Κάτια Μηλιαράκη
Αλμυρά muffins με φέτα
«Περιπετειώδεις» και πικάντικες διαδρομές στη Βάλια Κάλντα
Υλικά
175 γρ. αλεύρι,
1 κ.γ. baking powder,
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική,
1 κ.γ. αλάτι,
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ,
125 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ , 2 αυγά,
100 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ ,
8-10 ελιές μαύρες
Προετοιμασία
• Καθαρίζουμε τις ελιές και τις κόβουμε σε κομματάκια. • Κόβουμε και τη φέτα σε κομματάκια.
Υλοποίηση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και τα αυγά. • Προσθέτουμε τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, το γάλα και τις ελιές και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. • Μοιράζουμε το μείγμα σε χάρτινες φόρμες για cupcakes τις οποίες έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ειδικό ταψί με τις θήκες. • Ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο
φούρνο στον αέρα, για 18-20 λεπτά. • Aφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Γεμιστό Χοιρινό με δαμάσκηνα και τυριά
Όλη η Ήπειρος σε ένα πιάτο
Υλικά
1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι (ξεκοκαλισμένο),
10-12 δαμάσκηνα, 150 γρ. κεφαλογραβιέρα
ΔΩΔΩΝΗ, 150 γρ. γραβιέρα πρόβεια ΔΩΔΩΝΗ,
Ελαιόλαδο, 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, Αλάτι και
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
Απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. • Κόβουμε τα δαμάσκηνα κατά μήκος και τα αραδιάζουμε στο χοιρινό. • Κόβουμε τη γραβιέρα σε μπαστουνάκια και τα μοιράζουμε κατά μήκος του κρέατος. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και καλύπτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Υλοποίηση
Τυλίγουμε το χοιρινό και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο ψησίματος. • Αλείφουμε το χοιρινό με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε ταψί μαζί με τα κλαράκια δεντρολίβανου και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, γυρίζοντάς το στη μισή ώρα. • Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες για το σερβίρισμα.
Κις Λορέν με καραμελωμένα κρεμμύδια
Quiche… me με φόντο τη λίμνη των Ιωαννίνων
Υλικά για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι μαλακό, 125 γρ. βούτυρο
αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ – παγωμένο, 1 κ.γ. ζάχαρη,
4 αυγά (1 για τη ζύμη, 3 για τη γέμιση), 2 κ.σ.
παγωμένο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες με 3,5% λιπαρά
(για τη ζύμη), 120 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
πλήρες με 3,5% λιπαρά (για τη γέμιση), 120
ml κρέμα γάλακτος, 250 γρ. γραβιέρα πρόβεια
ΔΩΔΩΝΗ , 3 κρεμμύδια, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2
κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κλαδάκι
δεντρολίβανο, Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε στον πάγκο μας το αλεύρι με 1κ.γ. αλάτι και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση όπου βάζουμε το ένα αυγό, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε γρήγορα όλα τα υλικά μαζί μέχρι η ζύμη μας να γίνει θριφτή σαν άμμος. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή, βάζουμε άλλη μία κουταλιά παγωμένο γάλα. Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. • Ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη και παγωμένη επιφάνεια με αλευρωμένο πλάστη σε πάχος 3-4 χιλ. Για μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. ανοίγουμε φύλλο των 35 εκ. Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, την πιέζουμε στα τοιχώματα και κόβουμε τα περισσεύματα με τον πλάστη ή με την ράχη ενός μαχαιριού. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά. • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Υλοποίηση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο σε ένα τηγάνι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και το βαλσάμικο και αφήνουμε να καραμελώσουν για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. • Απλώνουμε λαδόκολλα στην τάρτα, βάζουμε όσπρια και την ψήνουμε περίπου 15-20 λεπτά στους 170°C. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα όσπρια και ψήνουμε άλλα 10′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. • Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά της γέμισης και αλατοπιπερώνουμε. • Απλώνουμε τα κρεμμύδια στην ψημένη ζύμη και γεμίζουμε με το μείγμα του γάλακτος. • Ψήνουμε στους 180°C για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει για το σερβίρισμα.
Πανακότα με γιαούρτι και ζελέ ροδιού
Κόκκινες πέρλες στο λευκό σκηνικό του χιονισμένου Πάπιγκου
Υλικά για την πανακότα
200 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ πλήρες με 3,5%
λιπαρά, 3 φύλλα ζελατίνης, 100 γρ. ζάχαρη
κρυσταλλική, 1 φρέσκια βανίλια, 300 γρ. γιαούρτι
ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό
Υλικά για το ζελέ
500 ml χυμό ρόδι (κρύο), 60 γρ. ζάχαρη, 6 φύλλα
ζελατίνη, Σπόρια ροδιού
Προετοιμασία
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό (ξεχωριστά της πανακότα και του ζελέ) και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. • Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε δυνατά να γίνει σαν κρέμα. • Ανοίγουμε με ένα μαχαιράκι τη βανίλια κατά μήκος και παίρνουμε τα σπόρια της.
Υλοποίηση
Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα σπόρια και το κέλυφος της βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Στραγγίζουμε καλά τα 3 φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά με σύρμα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. • Προσθέτουμε το γιαούρτι στο μείγμα της πανακότα και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε την πανακότα σε 6 χαμηλά ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο για 1,5 ώρα. • Μόλις παγώσει καλά, ετοιμάζουμε το ζελέ. Βάζουμε τον μισό χυμό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τον ζεσταίνουμε καλά. • Λίγο πριν βράσει ο χυμός τον κατεβάζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης τα οποία στραγγίζουμε καλά με το χέρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις διαλυθούν τα φύλλα, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό. • Μοιράζουμε το ζελέ στα ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, περίπου 1,5 ώρα. • Σερβίρουμε με σπόρια φρέσκου ροδιού.
Συνταγές από madameginger.com