4 τρόποι για να αποβάλλουμε τον θυμό μας
Η οργή είναι από τα πιο έντονα και τοξικά συναισθήματα. Πέρα από την ένταση, για να γίνει ένα συναίσθημα τοξικό, πρέπει να έχει διάρκεια. Να μη θυμώνουμε, δεν είναι εφικτό. Αυτό που είναι όμως δυνατό, είναι να μην αφήνουμε τον θυμό να μας κυριεύει και να μην έχει διάρκεια.
Η οργή έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχική μας ισορροπία και για όσα έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Παρακάτω, αναφέρουμε 5 τρόπους, οι οποίοι απομακρύνουν τον θυμό!
1. Παρατηρούμε όσα μας εξοργίζουν
Η παρατήρηση είναι η αρχή κάθε αντιμετώπισης προβλήματος. Παρατηρούμε και καταγράφουμε όσα μας θυμώνουν. Αν θυμώσουμε με κάτι που απλώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, έχει διαφορά από τον επαναλαμβανόμενο θυμό που εκφράζουμε όταν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένες καταστάσεις και πρόσωπα. Η γνώση έρχεται σαν πρώτη βοήθεια για τη διαχείριση του θυμού και της οργής. Αφού δούμε όσα μας θυμώνουν, για κάποιον καιρό απέχουμε από το να τα αντιμετωπίζουμε. Όσο απέχουμε, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε καθαρά και να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους μας εξοργίζουν.
2. Μακριά από όσα μας αναστατώνουν ψυχολογικά
Στα λόγια ακούγεται τετριμμένο και προφανές. Όμως στα λόγια, όλα είναι προφανή και εύκολα. Σκοπός είναι να τα κάνουμε πράξη. Ο θυμός και η οργή, γεννιούνται μέσα μας και καμιά φορά, μας παγιδεύουν όταν μας ανακουφίζουν (αφού εκδηλωθούν και ξεσπάσουμε). Είναι δηλαδή αρκετές οι φορές που «πάμε γυρεύοντας». Δεν είναι αστείο αλλά κάποια στιγμή…εθιζόμαστε στην οργή! Θέλουμε επομένως να συναντήσουμε εκείνους που μας θυμώνουν, να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις που μας εξοργίζουν. Κάποια στιγμή καταλαβαίνουμε οτι ποτέ δεν είναι αρκετή η έκφραση οργής! Ας αποφύγουμε λοιπόν τις δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο και θέλει μεγάλο κουράγιο την ώρα που κάποιος μας εξοργίζει να σηκωθούμε ήσυχα και να αποχωρήσουμε. Πρέπει όμως να το κάνουμε!
3. Όλα είναι στο μυαλό…
Περνάμε σε έναν άλλον τρόπο αντιμετώπισης, πιο «πνευματικό». Από το να είμαστε «κατασταλτικοί» απέναντι στην οργή και να την αποφεύγουμε, μπορούμε να γίνουμε λάτρεις κάποιου είδους διαλογισμού. Μπορεί πλέον να φέρνει γέλιο η λύση «όταν θυμώνουμε , ας παίρνουμε ανάσες» όμως η οξυγόνωση του εγκεφάλου μπορεί να φέρει μια παύση στην οργή. Η αποτελεσματική εκπαίδευση του μυαλού μας, έχει μέσα της την αντικατάσταση μιας εικόνας που έχουμε για κάτι που μας θυμώνει, με μια άλλη. Οι σκέψεις που μας οδηγούν στον θυμό, μπορούν σιγά –σιγά, να υποκατασταθούν από άλλες που είναι περισσότερο αδιάφορες ή ακόμη καλύτερα, πιο ήρεμες και γαλήνιες.
4. Σπάμε τον φαύλο κύκλο!
Ο θυμός και η οργή αφήνουν εθισμό μέσα μας. Ένας τρόπος να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, είναι η αυτοσυγκέντρωση. Η άσκηση υπομονής θα μας δώσει την απαραίτητη ψυχραιμία να σκεφτούμε πως η οργή ταράζει ολόκληρη την καθημερινότητά μας. Ο φαύλος κύκλος του θυμού «σπάει» όταν αντιληφθούμε πλήρως πως η οργή και ο θυμός, δεν αποτελεί κάποια ουσιαστική απαντηση σε ό,τι μας εξοργίζει. Είτε είναι άνθρωπος, είτε είναι κατάσταση. Η οργή είναι ένα ολότελα αυτοκαταστροφικό συναίσθημα. Προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, έχουμε σαν συμμάχους αρκετά αγχολυτικά πράγματα. Πολύ περπάτημα, αθλητισμό, μουσική και διάβασμα, είναι εκεί για να μας βιηθήσουν να αποβάλλουμε αυτά τα τοξικά συναισθήματα που το μόνο που κάνουν είναι να μας εκτροχιάζουν από τους στόχους μας!
Πηγή: tsemperlidou.gr
Photo credit: pexels.com