Όταν οι ανησυχίες σου σε κρατάνε ξύπνια…
Περιμένεις πώς και πώς να κοιμηθείς. Νιώθεις κουρασμένη από όλη τη μέρα, κι όμως μόλις πέσεις στο κρεβάτι, ξαφνικά όλα χάνονται και εσύ δεν μπορείς να κοιμηθείς.
Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Δεν βοηθά απλά στο να ξεκουραζόμαστε, αλλά και στο να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και διάθεσης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τα δεδομένα της ημέρας, γίνεται η ρύθμιση των ορμονών και ρυθμίζεται μέχρι και το αίσθημα της πείνας. Μην ξεχνάς, ότι όσοι δεν κοιμούνται σωστά είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να είναι υπέρβαροι και στο να πάθουν κατάθλιψη.
1) Άσε το κινητό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις το κινητό. Εκτός του ότι το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, αποτρέπει τη δημιουργία μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, το κινητό μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις. Πώς; Μα φυσικά γιατί σε κρατάει σε επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς και να ξεφύγεις από τις σκέψεις της καθημερινότητας, γιατί στον έξω κόσμο βρίσκονται τα άγχη και οι προβληματισμοί σου.
2) Τι κάνεις πριν κοιμηθείς;
Ό,τι κάνεις πριν πας για ύπνο, σε επηρεάζει. Πώς είναι δυνατόν να μη σε κυνηγάνε οι σκέψεις σου στο κρεβάτι, όταν λίγο πριν κοιμηθείς, τσεκάρεις τα e-mail σου, τους λογαριασμούς που έχεις να πληρώσεις την επόμενη, το αυριανό πρόγραμμα της δουλειάς, τον τραπεζικό σου λογαριασμό; Αυτό και μόνο, σου δημιουργεί υπερένταση και σκέψεις, που όσο κουρασμένη και να είσαι, δεν θα σε αφήσουν να κοιμηθείς.
3) Ξέχνα τις ανησυχίες σου
Και θα μου πεις, ακόμα και να ακολουθήσω τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν να φύγουν οι ανησυχίες από το μυαλό μου; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είμαστε κυρίαρχοι του μυαλού μας. Κι όταν σου έρχονται οι σκέψεις που σε προβληματίζουν στο κρεβάτι, πολύ απλά πες τον εαυτό σου, “όχι δεν θα σκεφτώ τώρα, θα σκεφτώ κάτι άλλο. Τους προβληματισμούς μου θα τους σκεφτώ πάλι από το πρωί”. Μπορείς να διαβάσεις πριν τον ύπνο ένα χαλαρωτικό βιβλίο, όχι βαθυστόχαστο, αλλά κάτι ελαφρύ, που δεν θα σε προβληματίσει και δεν θα σε κάνει να μπεις σε σκέψεις. Μπορείς να διαβάσεις ένα περιοδικό ή ακόμα και να ακούσεις μουσική. Βάλε στην τηλεόραση ένα πρόγραμμα, το οποίο απλά θα σε απορροφήσει, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι. Μπορεί να λέμε την τηλεόραση χαζοκούτι και ότι δεν μας κάνει να σκεφτόμαστε, αλλά καμιά φορά είναι κι αυτό χρήσιμο.
4) Άκου χαλαρωτικούς ήχους
Ο καθένας χαλαρώνει με διαφορετικό τρόπο, είτε ακούγοντας κύματα είτε αστραπές και βροχή είτε πουλάκια να κελαηδούν ή ακόμα μετρώντας προβατάκια. Εγώ να σου πω την αλήθεια, στα 200 προβατάκια κοιμάμαι. Μπορεί λοιπόν να βάλεις να παίζει κάποιος χαλαρωτικός ήχος, για παράδειγμα κύματα, και να φανταστείς ότι είσαι ξαπλωμένη σε μια παραλία και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, παρά μόνο τη θάλασσα, τα τζιτζίκια και τον ήλιο.
Μην ξεχνάς ότι όλα θέλουνε μικρά βήματα. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να ξεχάσεις τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου, αλλά μπορείς να πεις ότι αυτά θα τα σκέφτεσαι το πρωί και πως το βράδυ θα χαλαρώνεις. Ούτως ή άλλως, όσο και να τα στριφογυρίζεις στο μυαλό σου τη νύχτα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Οπότε άστα για το πρωί.
Πηγή: tsemperlidou.gr