Πώς να θέτεις στόχους!
Αρχικά, θέσε τον στόχο σου ανάμεσα στις προτεραιότητές σου. Ποιος είναι ο βασικός σου στόχος/επιθυμία αυτή τη στιγμή; Να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, να γνωρίσεις κόσμο ή να βελτιώσεις την υγεία σου; Ξεκίνα με αυτό που επιθυμείς περισσότερο.
Γίνε πιο συγκεκριμένης για το πώς θα φτάσεις στον στόχο σου. Για παράδειγμα, πώς θα γνωρίσεις νέο κόσμο ή θα βελτιώσεις την υγεία σου; Φτιάξε μία λίστα, ζήτα από έναν φίλο να σε βοηθήσει και κάνε την έρευνά σου.
Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις για να φτάσεις τον στόχο σου; Αν είναι οι γνωριμίες, μπορείς να γραφτείς σε μία απογευματινή δραστηριότητα, μετά τη δουλειά ή τις σπουδές. Αν είναι η υγεία σου, μπορείς να προσέξεις τη διατροφή σου ή να ξεκινήσεις γυμναστική.
Κανένας στόχος δεν πραγματοποιείται απλά λέγοντας «θέλω να κάνω αυτό». Για να πετύχεις έναν στόχο, θα πρέπει να σε εμπνέει. Για να βεβαιωθείς ότι ισχύει αυτό, γράψε γιατί αυτός ο στόχος είναι σημαντικός για εσένα. «Αν ήθελα να μοιραστώ με κάποιον τον στόχο μου, πώς θα τον έπειθα ότι είναι σημαντικός;» αναρωτήσου πριν απαντήσεις.
Οι στόχοι σου πρέπει να είναι:
- Συγκεκριμένοι
- Μετρήσιμοι
- Εφικτοί
- Σχετικοί
- Με χρονικό περιθώριο
Φτιάξε ένα πλάνο δράσης. Αυτό το βήμα παραλείπεται συχνά στη διαδικασία ορισμού στόχων. Εστιάζεις τόσο πολύ στο αποτέλεσμα, που ξεχνάς να σχεδιάσεις όλα τα βήματα που χρειάζεται στην πορεία. Καταγράφοντας τα μεμονωμένα βήματα και, μετά, περνώντας κάθε ένα από αυτά, καθώς τα ολοκληρώνεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι σημειώνεις πρόοδο προς τον τελικό σου στόχο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο στόχος σου είναι μεγάλος και απαιτητικός ή μακροπρόθεσμος.
Μείνε πιστή στον στόχο. Να θυμάσαι ότι η ρύθμιση στόχου είναι μια συνεχής δραστηριότητα. Φρόντισε να βάλεις υπενθυμίσεις για να είσαι σε καλό δρόμο και χρονικά διαστήματα για να ελέγχεις τους στόχους σου. Ο τελικός προορισμός μπορεί να παραμείνει παρόμοιος μακροπρόθεσμα, αλλά το σχέδιο δράσης που όρισες στον εαυτό σου μπορεί να αλλάξει σημαντικά.
Πηγή: www.tsemperlidou.gr