Inside Chanel – Η ιδιαίτερη σχέση της Coco Chanel με τη λογοτεχνία (video)
Για την Coco Chanel, η λογοτεχνία δεν ήταν μόνο μία από τις αγαπημένες της τέχνες, όπως της άρεσε να τις παρακολουθεί να εξελίσσονται και να την εμπνέουν.
Για τη θρυλική σχεδιάστρια η λογοτεχνία ήταν ανάγκη, συντροφιά, διαφυγή. Όπως, εξάλλου, είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο της συγγραφέα Paul Morand, τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε μόνη της και νιώθε ότι έπρεπε να διαβάζει!
Η λογοτεχνία μπήκε νωρίς στη ζωή της Gabrielle, ήταν η διαφυγή της από τον πόνο που της προκάλεσε ο θάνατος της μητέρας της, αλλά και η εγκατάλειψη από τον πατέρα της. Τα βιβλία της, από καταλόγους, μυθιστορήματα και σειρές από νουβέλες, ήταν ο τρόπος της να φαντάζεται τη ζωή που είχε στερηθεί ως παιδί και να μένει μακριά από τις “πληγές” που άνοιξαν στην παιδική της ηλικία. Τα βιβλία ήταν σχολείο για τη Gabrielle και τη βοήθησαν να διαμορφώσει τον χαρακτήρα της, το ταμπεραμέντο και τις σχέσεις της με τους άλλους. Το διάβασμα έδωσε δομή στην σκέψη της και στο μυαλό της, και έβαλε τις βάσεις στην προσωπικότητάς της.
Η ιδιαίτερη σχέση της Coco Chanel με τη λογοτεχνία
Ο έρωτας της ζωής της, ο Boy Capel, ήταν αυτός που την έφερε σε επαφή με πιο φιλοσοφικά και μυστικιστικά κείμενα, από τον Βολτέρο και τον Νίτσε μέχρι το ινδουιστικό κείμενο Μπαγκαβάτ Γκίτα, και της άνοιξε νέους ορίζοντες. Μέσα από τα βιβλία, εξάλλου, άρχισε να ανακαλύπτει και νέους κόσμους στην Ασία, την Περσία, την Αίγυπτο, που ο πολιτισμός τους έγινε πηγή έμπνευσης στις δημιουργίες της.
Σταδιακά, κι ενώ η φήμη της ως σχεδιάστρια είχε γίνει τεράστια, άρχισαν να μαζεύονται γύρω της νέοι συγγραφείς, στους οποίους παρείχε τη στήριξή της. Στον κύκλο των γνωριμιών της, και φίλων, θα βρεθούν οι Colette, Paul Morand, Jean Cocteau, Raymond Radiguet, Joseph Kessel, Marthe Bibesco και Michel Déon. Συγγραφείς, δηλαδή, που επανεφήυραν τη γλώσσα, όπως η Coco τη μόδα.
Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών της βρισκόταν η ποίηση, που τη θεωρούσε ανώτερη τέχνη. Ανάμεσα στους φίλους της ποιητές οι Max Jacob, Iliazd και Paul Eluard, ενώ η ρομαντική της σχέση με τον ποιητή Pierre Reverdy κατέληξε σε μια φιλία ζωής με τεράστιο θαυμασμό και στήριξη από τη Chanel, που φρόντισε να εκδίδει τις συλλογές του.
Μέσα στα χρόνια, βιβλία ποίησης, νουβέλες, πραγματείες, βιβλία τέχνης θα καλύψουν τους τοίχους του καθιστικού της και το γραφείο της στη rue Cambon, ως ένα προστατευτικό τοίχος από το χάος του εξωτερικού κόσμου. Καθώς, μάλιστα η Gabrielle δεν είχε έντονο το αίσθημα τις ιδιοκτησίας, συνήθιζε να δανείζει τα βιβλία της με την ίδια προθυμία μάλιστα με την οποία τα χάριζε. Για μια καλά πληροφορημένη βιβλιόφιλη όπως εκείνη, τα βιβλία της ήταν πάντα αυθεντικά αντίτυπα και φρόντιζε να τα συντηρεί ως πολύτιμα αντικείμενα καταφεύγοντας σε εκλεπτυσμένη βιβλιοδεσία, που είχε αναλάβει ο Germaine Schroeder, ενώ τα είχε τοποθετημένα σαν εξέθετε πίνακες ζωγραφικής.
Όταν στη κορυφή της δόξας της, η Gabrielle Chanel ένιωσε την ανάγκη να πει την ιστορία της στον κόσμο, συγκέντρωσε τη rue Cambon φίλους τους συγγραφείς για να τους διηγηθεί κομμάτια της ζωής, κάποια πραγματικά κάποια αποτέλεσμα της φαντασίας. Η Coco Chanel γνώριζε καλά ότι η αλήθεια γι’ έναν άνθρωπο στηριζόταν λιγότερο στα γεγονότα και περισσότερα στον τρόπο που αυτά παρουσιάζονται. Κρατώντας, λοιπόν, κεφάλαια της ζωής της μυστικά, η Gabrielle προστάτευσε την ελευθερία της, ενώ την ίδια στιγμή έχτισε ένα μύθο που γοητεύει ακόμα και σήμερα.
Από τον θάνατό της μέχρι σήμερα, περισσότερα από 150 βιβλία, μυθιστορήματα, βιογραφίες ή βιβλία τέχνης είναι αφιερωμένα στην θρυλική σχεδιάστρια μόδας, μεταφρασμένα σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Το φιλμ για τη σχέση της Coco Chanel με τη λογοτεχνία αποτελεί μέρος στης σειράς Inside Chanel που διερευνά τη ιστορία και τη κληρονομία του εμβληματικού οίκου, αλλά και των προσώπων που συνδέονται μ’ αυτόν από τη Gabrielle Chanel και τη σχέση της με τις τέχνες όπως τον χορό, τη λογοτεχνία, το σινεμά μέχρι τη λατρεία της Marilyn Monroe για το Chanel No 5.