Έλενα Ράπτη
Συντονίστρια εκστρατείας «Ένα στα Πέντε», μέλος Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη»
Αποτελεί μία από τις όμορφες και ταυτόχρονα δυναμικές παρουσίες στην Ελληνική Βουλή. Εδώ και μια τετραετία η Έλενα Ράπτη ηγείται της εκστρατείας για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών «Ένα στα Πέντε», όπου μέσα από ιστορίες κινουμένων σχεδίων, παιδικά παραμύθια, έντυπα κ.ά. δίνονται πρακτικές συμβουλές σε γονείς και παιδιά. Από το 2000 που την πρωτοείδαμε στην πολιτική σκηνή, είναι μέλος της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη».
Και το 2018 θα συνεχίσει να προσφέρει στους συνανθρώπους της, παρότι όπως δηλώνει στο DELUXE τη φιλανθρωπική της δράση την κρατάει για εκείνη. Δεν τη γνωστοποιεί.
Τι σας έχει διδάξει η μέχρι τώρα εμπειρία σας ως συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε»; Αντίστοιχα πώς είναι η εμπειρία σας στην «Αγάπη»;
Ότι η ενημέρωση είναι απαραίτητη και μπορεί να προστατεύσει και να σώσει ένα παιδί. Η καμπάνια «Ένα στα πέντε» με απλά και κατανοητά λόγια επικοινωνεί όλα τα χρήσιμα μηνύματα σε παιδιά 4 έως 8-10 ετών για τη σεξουαλική παρενόχληση.
Στην κοινωνική οργάνωση «Αγάπη» δραστηριοποιούμαι 18 χρόνια αναδεικνύοντας θέματα όπως η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις, η ενδοοικογενειακή βία, οι μονογονεϊκές οικογένειες, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η παρένθετη μητρότητα, το AIDS, η νεανική παραβατικότητα, το περιβάλλον κ.ά. Για μένα είναι συναρπαστικό αφού πρώτα συμβάλλω ως βουλευτής με παρεμβάσεις μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ψηφιστούν ευεργετικές διατάξεις για τους συμπολίτες μου, στη συνέχεια να μπορώ να τις γνωστοποιώ μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφυπνίζουν την κοινωνία.
Υπάρχει κάποια περίπτωση που σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;
Στο τέλος κάθε εκδήλωσης για το «Ένα στα Πέντε» θα με πλησιάσει μια μαμά ή μια γιαγιά να μου καταθέσει ένα περιστατικό που γνωρίζει και στο οποίο χρειάζεται καθοδήγηση για να βοηθήσει ένα παιδί. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Όμως όλα κρύβουν πόνο, φόβο και ενοχή, ενώ ένα παιδί σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να έχει αναμνήσεις χαράς και ξενοιασιάς. Στα τέσσερα χρόνια που συντονίζω την καμπάνια υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που με συγκλόνισαν. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό όπου προπονητής είχε κακοποιήσει πάνω από 100 παιδιά, παρουσιάζοντας αυτόν τον τρόπο επαφής των παιδιών μεταξύ τους ή μαζί του ως μέσω για να γίνουν καλοί και άξιοι αθλητές. Τους είχε μυήσει σε αυτή την πλάνη. Σήμερα αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή.
Τι συμβουλεύετε τους γονείς που υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης/εκμετάλλευσης;
Πρωτίστως θα πρέπει να καθησυχάσει το παιδί, να μη θυμώσει μαζί του και να μη δείξει την ταραχή του. Θα πρέπει να διαβεβαιώσει το παιδί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και να μην το κάνει να νιώσει ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό. Δεν θα πρέπει να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα και θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή την αστυνομία.
Οι γονείς οφείλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή σχέση με το παιδί τους, γιατί μόνο έτσι θα τολμήσει να τους μιλήσει για κάτι που έχει συμβεί.
Οι ευχές σας για το 2018…
Υγεία σε όλους, αγάπη και κατανόηση ανάμεσά μας. Δυνάμεις για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να είμαστε χρήσιμοι ο ένας για τον άλλο. Συστράτευση όλων για το κοινό καλό.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» επισκεφθείτε το www.facebook.com/EnaStaPente. Για την «Αγάπη» τηλεφωνήστε στο 2310-203202, www.koagapi.gr