Ελένη Ψυχούλη: Multiculti creator
Στο Παρίσι έμαθε να συνυπάρχει με όλες τις κουλτούρες, αλλά στο Μαρακές αισθάνεται σαν στο σπίτι της. Σταθερή στις αξίες της, αλλά ανοιχτή στις αλλαγές, η Ελένη Ψυχούλη δηλώνει δημοσιογράφος της γεύσης και είναι πάντα έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να πάρει τη ζωή της αλλιώς.
Έχετε ζήσει στο Παρίσι τη δεκαετία του ’80. Τι σας χάραξε από εκείνη την περίοδο; Υπήρξαν γνωριμίες που επηρέασαν την προσωπικότητά σας;
Το Παρίσι, που γνώρισα σε μια τρυφερή ηλυκία, έχτισε τον άξονα όλης της περαιτέρω ζωής μου. Με έμαθε να αγαπώ και να συνυπάρχω με όλες τις κουλτούρες, μου δίδαξε την ευγένεια, την αξιοκρατία, τη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια, την αξία της κουλτούρας και όχι του χρήματος. Πολλά απ’αυτά κατατροπώθηκαν εντός μου όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, αλλά εγώ αισιοδοξώ ότι στη ζωή μπορείς να πετύχεις μόνον όταν επιμένεις στις αξίες σου.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη δημοσιογραφία;
Εντελώς τυχαία, όπως όλα στη ζωή μου. Ένα βράδυ σε ένα μπαρ, ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος μου ζήτησε να αναλάβω τη στήλη εστιατόριο στο Symbol του Επενδυτή, που ετοίμαζε τότε. Εγώ δέχτηκα και το πήρα σαν φιλική εξυπηρέτηση. Έξι μήνες μετά, όταν μου τηλεφώνησαν από το λογιστήριο να πληρωθώ, έπεσα από τα σύννεφα.
Η γαστρονομία είναι ένα από τα δυνατά σας σημεία. Μιλήστε μας για το σημείο αναφοράς που αποτέλεσε το εφαλτήριο, για να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το θέμα.
Στη μακρόχρονη πορεία μου στα περιοδικά έχω γράψει για τα πάντα: τις σχέσεις, τη διακόσμηση, το βιβλίο, το σεξ, το ταξίδι, την καλή ζωή. Μέσα από μια αδιόρατη και υπόγεια διεργασία, στο τέλος έφτασα να γράφω κυρίως για το φαγητό, να ειδικεύομαι σ’αυτό. Κάπως θα εξηγείται ψυχαναλυτικά, αλλά δεν το έχω ψάξει. Η ουσία είναι ότι πλέον, θα προτιμούσα να με αντιμετωπίζουν όλοι κυρίως σαν δημοσιογράφο γεύσης. Εκεί αισθάνομαι πραγματικά σαν το ψάρι στο νερό.
Παρατηρούμε, όμως, ότι κινείστε με άνεση και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα ταξιδιωτικά θέματα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η παρουσίαση χώρων και όχι μόνον… Τι είναι αυτό που σας δίνει την έμπνευση να πιάσετε τη γραφίδα;
Ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου, η πιο απλή κίνηση της καθημερινότητας, όπως το να πάω στο περίπτερο για τσιγάρα, στη λαϊκή ή ακόμη και το να δω τηλεόραση, μέσα μου μεταφράζεται αυτόματα σε σχόλιο, σε δημοσιογραφικό θέμα. Μπορώ να γράψω για πολλά πράγματα, αφού όλα για μένα κρύβουν μια δεύτερη ανάγνωση, που μεταφράζω σε λέξεις.
Χειρίζεστε το λόγο με εξαιρετική άνεση. Πέρα από το φυσικό χάρισμα, προφανώς είναι αποτέλεσμα μελέτης. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Όντας φοβικό και μοναχικό παιδί, το διάβασμα ήταν το καταφύγιο, η λατρεία και η απαντοχή
μου. Στη ζωή μου έχω καταναλώσει χιλιάδες τόνους βιβλίων, καθώς ο Θεός μου έδωσε το χάρισμα να διαβάζω και πολύ γρήγορα. Ο μεγαλύτερός μου έρωτας είναι το βιβλίο κι όχι το
φαγητό. Απλά η κουλτούρα δεν ενδιαφέρει πια τα περιοδικά. Είμαι κυρίως της γαλλικής σχολής, πεθαίνω για την κλασική γαλλική λογοτεχνία, τον Καμί, και εσχάτως βιώνω έρωτα μεγάλο με τον Ορχάν Παμούκ.
Από τους τόπους που έχετε επισκεφτεί, υπάρχει κάποιος που πάντα θέλετε να γυρίσετε πίσω και γιατί;
Το 1991, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το Μαρακές του Μαρόκου, ένιωσα ότι
επιτέλους βρήκα το σπίτι μου. Από παιδί, ποτέ δεν είχα νιώσει την αίσθηση του να ανήκω κάπου. Εκεί βρήκα τα χρώματα, την αισθητική, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής που μου κολλάει ιδανικά. Το Μαρόκο είναι σαν κι εμένα: με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για φέτος;
Συνεχίζω την εκπομπή μου «chef στον αέρα» στο ΣΚΑΪ, συνεχίζω στο Βήμα Gourmet, ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου και μια σειρά με είδη για το σπίτι. Πρώτα ο Θεός!
Τόνια Αγιοπετρίτου