Κώστας Τσολάκης
«Οι γυναίκες δεν περιμένουν να δουν την αλλαγή, την προκαλούν» υποστηρίζει ο Κώστας Τσολάκης* και επιμένει πως δεν υπάρχουν μύθοι γύρω από τις γυναικείες καριέρες.
Ποιος είναι από την εμπειρία σας ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες καριέρας;
Δεν υπάρχουν μύθοι γύρω από τις γυναίκες καριέρας, είναι οι ίδιες μυθικές με όλα αυτά που αναλαμβάνουν και καταφέρνουν. Είναι μυθικά ευέλικτες, μυθικά αποτελεσματικές, μυθικά εύστροφες και μυθικά δημιουργικές. Το πρόβλημα μερικές φορές προκύπτει όταν οι ίδιες δεν πιστεύουν σε αυτό το Μύθο τους και έτσι αφήνουν ευκαιρίες να χάνονται πιστεύοντας ότι δε θα τα καταφέρουν.
Έχουν αλλάξει οι στερεοτυπικές αντιλήψεις στον επαγγελματικό στίβο για τις γυναίκες;
Όντας ο ίδιος πατέρας ενός κοριτσιού εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση και δε θα δεχόμουν τίποτα λιγότερο. Συνεργαζόμενος με πολλές γυναίκες οι οποίες βρίσκονται πολύ ψηλά στην ιεραρχία οργανισμών και μεγάλων εταιρειών, ακούω από τις ίδιες ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Πάνω από όλα όμως έχει αλλάξει ο τρόπος που οι ίδιες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του επαγγελματικού στίβου και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Δεν περιμένουν να δουν την αλλαγή, οι γυναίκες την προκαλούν.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μία γυναίκα που ήρθε για να μείνει και να ανέβει στην ιεραρχία;
Πίστη στις «μυθικές» ικανότητες της απόδοση υπό χρονική πίεση, ξεκάθαρο πλάνο και υποστηρικτικό δίκτυο.
Τι τρόπους έχει μία γυναίκα να “απαντήσει” στην κρίση και στην ανεργία;
Δε νομίζω ότι διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών: όπως κάθε άνθρωπος που φιλοδοξεί να δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες για τον εαυτό του, έτσι γυναίκες και άνδρες μπορούν να απαντήσουν στην κρίση πρώτον αποκτώντας επαγγελματική αυτογνωσία, δεύτερον εστιάζοντας αυστηρά στον στόχο τους με επιμονή και σχέδιο και τρίτον ενεργώντας όσο γίνεται εκτός καθεστώς φόβου.
Η επιμόρφωση και η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση είναι ένας καλός τρόπος για να πολλαπλασιάζεις τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας ή αναβάθμισης ή σε όλα υπάρχει ένα “ταβάνι”;
Στην εποχή μας δεν υπάρχει ταβάνι στην εξέλιξη. Η τεχνολογία βοηθά πολύ στο να μπορούμε να εξελισσόμαστε πέραν των παραδοσιακών μεθόδων (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ), αλλά και μέσω online μαθημάτων, σύντομων πιστοποιήσεων κλπ. Επομένως είναι ευκαιρία για όλους και για όλες να εξελισσόμαστε μέσω της μάθησης και μέσω της συνεχούς αναβάθμισης. Η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του είναι κάθε τι εξελικτικό να έχει άμεση εφαρμογή στη δουλειά.
Είναι τελικά οι γυναίκες καλύτερες ή χειρότερες εργαζόμενες απ’ τους άνδρες συναδέλφους;
Δεν θα διαχώριζα ποτέ τα δυο φύλα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους στην αγορά εργασίας. Έχω δουλέψει και τεθεί επικεφαλής κατά καιρούς τόσο σε ομάδες που η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες, όσο και σε ομάδες που η πλειοψηφία ήταν άντρες. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατεύθυνσης καθοδήγησης στόχευσης πειθαρχίας και εργατικότητας.
* O Κώστας Τσολάκης είναι Corporate Communications & PR Director Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στον τομέα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες όπως η Vodafone, η FORTHNET, η ΕΜΙ κ.α. ενώ το 2015 δημιούργησε το δικό του brand στο χώρο της εταιρικής επικοινωνίας την εταιρία ΤΗΕ KOMPANY. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία στις περισσότερες εταιρίες και οργανισμούς που εργάστηκε η πλειοψηφία των συναδέλφων του ήταν γυναίκες. Είναι επίσης υπερήφανος πατέρας της 10χρονης Τζωρτζίνας μαθήτριας της 5ης Δημοτικού.