Μαγειρεύοντας… με τον Χρήστο Νέζο
Άνθρωπος της τηλεόρασης, αλλά και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μας συστήνει τη δική του Νάξο μέσα από το ολοκαίνουργιο βιβλίο του «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες» και μας παίρνει μαζί του σε ένα ονειρεμένο ταξίδι σε μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις αυτού του τόπου.
- Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων;
Ήταν το 2004 όταν πρώτο ήρθα για τα γυρίσματα της εκπομπής μου ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ στο mega από τότε ερωτεύτηκα το πανέμορφο αυτό νησί. Στην πορεία τα ρεπορτάζ μου από εδώ και οι ζωντανές συνδέσεις στην τηλεόραση παρουσιάζοντας τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του Νησιού την «Κυρία Γραβιέρα» με έκαναν να ασχοληθώ με τη μοναδική κουζίνα της Νάξου, αλλά και των μικρών Κυκλάδων.
- Πώς η εμπειρία αυτή μετουσιώθηκε σε ένα ταξίδι μέσω των πανάρχαιων γεύσεων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και τελικά πήρε τη μορφή βιβλίου;
Θυμάμαι σε άλλη μια αποστολή για τη ζωή των ανθρώπων των νησιών των Μικρών Κυκλάδων, στο καΐκι που μας πήγαινε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κύριος Δημήτρης Καπούνης ως οικοδεσπότης μας, αλλά και ξεναγός, μου είπε τόσα φαγητά έχουμε μαγειρέψει σε τόσες εκπομπές γιατί δεν τα κάνεις βιβλίο…
- Ποια θα έλεγες ότι είναι η γεύση της Νάξου;
Χωρίς αμφιβολία η Νάξος είναι ένας προορισμός γεύσης, είναι το νησί του καλού φαγητού, του φαγητού με ποιότητα. Οι γεύσεις της Νάξου είναι συνδυασμένες με τις γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων και το λέω αυτό γιατί σε οποίο μέρος της Ελλάδας και αν έχουμε γεννηθεί, οι πατάτες οι τηγανιτές είναι στο DNA μας. Δοκιμάζοντας λοιπόν τις πατάτες της ναξιώτικης γης απολαμβάνεις μια άλλη γευστική εμπειρία. Στις γεύσεις της Νάξου, είναι νομίζω πάνω από όλα το διαμάντι -όπως εγώ την αποκαλώ- η γραβιέρα…. από εκεί ξεκινάμε και έχουμε να προσθέσουμε πολλά μα παρά πολλά φαγητά… με μοσχαράκι, αρνί, κατσικάκι, κοκόρια, γίδα βραστή προς Φιλότι μεριά, αλλά και το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το ανεπανάληπτο Ζαμπόνι.
- Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί;
Σε δίλημμα με βάζεις, τι να πω όλα τα αγαπώ εδώ, το φαγητό το είπαμε, τα καταγάλανα νερά, να πω τις παραλίες, την ορεινή Νάξο που δεν θα συναντήσετε σε όλες τις Κυκλάδες, τα ξωκλήσια, την παραλία διεθνούς φήμης στο Μαρμάγκα με το δάσος των κέδρων, και ποσά ακόμη…
- Ποιες συνταγές αγαπάς να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα;
Αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι η πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου που την ενεπνεύστηκα σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα δοκιμάζοντας μια παρόμοια με ένα τοπικό τυρί χωρίς καμία γεύση. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα τη δοκίμασα και εκτός από μένα ενθουσίασε όλους όσοι την δοκίμασαν. Δοκιμάστε την και εσείς και θα δείτε.
- Στη βαλίτσα του φεύγοντας, ποια προϊόντα θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένας τουρίστας;
Χαχα μα φυσικά γραβιέρα Νάξου. Αλλά πρέπει να πάρει και το αρσενικό, το κεφαλοτύρι του νησιού. Ακόμη να αναζητήσει τη γραβιέρα με τα αρωματικά βότανα της Νάξου και γλυκό κερασάκι που δεν έχω φάει ωραιότερο από τον κύριο Τολάκη. Να σας δώσω και μια ωραία ιδέα για επιδόρπιο: Γιαούρτι της ΕΑΣ Νάξου με κερασάκι από του Τολάκη και δεν θα έχετε φάει ωραιότερο γλυκό!
Καλό καλοκαίρι DELUXE!