Χριστόφορος Δουλγέρης: Photo Addict
Μέσα από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ιθάκης έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν πολύπλευρο φωτογράφο, που εστιάζει το φακό του άλλοτε στο μαγικό ρεαλισμό, άλλοτε στην αφηρημένη και άλλοτε στην αστική αρχιτεκτονική, αλλά και σε πορτρέτα ανθρώπων της καθημερινότητας.
Η διαδρομή και ο προορισμός είναι βασικό στοιχείο της θεματικής των φωτογραφιών σας ή απλώς συμπίπτει με το θέμα του πολιτιστικού δρώμενου στην Ιθάκη;
Το στοιχείο της ταυτότητας και της έννοιας της επιστροφής, του τόπου, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς μου. Η πατρίδα που δεν ήρθε ποτέ και η Πατρίδα ως έννοια είναι σήμερα κάθε άλλο παρά επίκαιρη και επηρεάζει και το δικό μου βλέμμα.
Ποιο είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες σας στην έκθεση αυτή;
Αναμφίβολα το φανταστικό στοιχείο και το στοιχείο της μεταμόρφωσης είναι πολύ συνηθισμένα στην Οδύσσεια. Η μετάλλαξη και η μεταμόρφωση είναι πολλές φορές βασικά χαρακτηριστικά της ίδιας μας της ζωής, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποια όνειρα και ποιους στόχους είχε κανείς στην αρχή της ζωής τους για τη ζωή του και πού έχει καταλήξει σήμερα.
Ο κόσμος μπορεί να καταλάβει το νόημα μιας εικόνας ή αρκείται μόνο σ’ αυτό που απεικονίζει και στα χρώματα;
Αναμφίβολα πιστεύω στην αυτόματη μετάδοση της ιδέας ενός έργου. Κάποιοι άνθρωποι στέκονται πολύ βαθιά και κάποιοι άλλοι διεισδύουν πέρα από αυτό που βλέπουν. Εγώ, πάντως, είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως κοινωνός ενός έργου μπορεί να είναι ο καθένας μας. Πολλές φορές ο επτάχρονος γιος μου με ρωτάει «μπαμπά αυτό είναι έργο τέχνης έτσι» και πρόκειται απλώς για μια κατασκευή στο δρόμο. Όσο απομακρύνονται οι άνθρωποι από την παιδικότητά τους γίνονται πιο απόμακροι και πιο σκληροί.
Μετά την έκθεση αυτή ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Τον επόμενο μήνα συμμετέχω σε μια έκθεση στη Γερμανία και τον Αύγουστο μαζί με τον Philip έχουμε από κοινού μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, διευθύντριας του Μουσείου. Η δική μου συμμετοχή στην έκθεση αυτή αφορά την αστική φωτογραφία. Μια φωτογραφική μηχανή παρακολουθεί την πορεία μιας πανέμορφης επαρχιακής πόλης μας τα τελευταία 20 χρόνια και συνομιλεί ταυτόχρονα με τους πίνακες ζωγραφικής και τις φωτογραφίες του Philip. Νομίζω ο τίτλος της έκθεσης τα λέει όλα «Ο κύκλος της Ζωής» ή «The Circle of Life».
WHO IS WHO
* Γεννήθηκε το 1975 στις Σέρρες.
* Μεγάλωσε στη Γερμανία.
* Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
* Συνέχισε τις σπουδές του στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου.
* Το 2004 συμμετείχε στην έκθεση Ελλήνων Φωτογράφων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
* Έχει συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.