Γεωργιάννα Χιλιαδάκη – Η πολυβραβευµένη Ελληνίδα Chef που µας ταξιδεύει µε τις δηµιουργίες της
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου, έχω την χαρά και την τιμή για δύο συνεχείς χρονιές να είμαι κριτής στα Restaurant 100 Awards, και στην τελετή απονομής και τις δύο φορές αναδείχθηκε με το «Grand Prix» η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, μια νέα και όμορφη κοπέλα, εμπνευστής και δημιουργός του «εστιατορίου εμπειρίας» Funky Gourmet.
Με δύο αστέρια Michelin, και ανάδειξη ως η 4η καλύτερη γυναίκα chef στον κόσμο από τον αξιόπιστο θεσμό «The Best Chef Awards 2017», η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη είναι η πρωταγωνίστριά μου σε αυτό το άρθρο, με μια πορεία πραγματικά ξεχωριστή. Απόφοιτος Ευρωπαϊκών σπουδών στο πρώτο της πτυχίο, έκανε μια «στροφή 180 μοιρών» στο μεταπτυχιακό της, και ακούγοντας την καρδιά της φοίτησε σε μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής της Νέας Υόρκης, το The Institute of Culinary Education, αποφοιτώντας με πτυχίο στη μαγειρική τέχνη και στη διοίκηση εστιατορίων και επιχειρήσεων.
Με εφόδια τις σπουδές της και το όραμά της για δημιουργία μέσα από την τέχνη της υψηλής μαγειρικής, ξεκίνησε μαζί με την ομάδα της να προσφέρει «private cheffing» ως μια boutique catering υψηλών απαιτήσεων γευσιγνωσίας. Το τόλμημά της στέφθηκε αμέσως με επιτυχία, και η φυσική του εξέλιξη ήταν το «Funky Gourmet», ένα μοναδικό «εστιατόριο εμπειρίας» στην καρδιά της Αθήνας, στον Κεραμεικό.
Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, και πως όταν κάποιος δουλεύει με αγάπη, μεράκι και σεβασμό για τον πελάτη του θα πετύχει ανεξαρτήτως συνθηκών, η Γεωργιάννα μας αποκαλύπτεται, και εγώ την ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση, την αμεσότητα, και το λαμπρό της παράδειγμα:
Ποιες ήταν και είναι οι βασικές σου αξίες, αρχές και προσωπικά χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι σε βοήθησαν να πετύχεις στην καριέρα σου; Η επιμονή, η προσήλωση στο στόχο, η όρεξη για δουλειά και η αναζήτηση του τέλειου. Είναι η συνέπεια αλλά και το ανοιχτό μυαλό αυτά που σε βοηθούν να εξελίσσεσαι.
Τι είναι αυτό που όταν συμβαίνει στην δουλειά σου, σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση; Η ικανοποίηση έρχεται σε τέσσερα στάδια: Όταν εικόνες, γεύσεις, εμπειρίες και σκέψεις γίνονται ένα κράμα, μια νέα γαστρονομική ιδέα. Όταν μετά από επίμονη προσπάθεια και δοκιμές υλοποιείται αυτή η ιδέα είτε αφορά ένα συγκεκριμένο πιάτο είτε ένα ολόκληρο κόνσεπτ. Όταν αυτό γίνεται αφορμή να παρασύρουμε τους καλεσμένους σε ένα γευστικό ταξίδι, χαρίζοντάς τους μια εμπειρία που θα τη θυμούνται. Όταν οι καλεσμένοι επιστρέφουν για να μοιραστούν με τους αγαπημένους τους την εμπειρία αυτή, ειδικά σε σημαντικές προσωπικές στιγμές.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες και εμπόδια που συνάντησες στην πορεία της καριέρας σου; Σίγουρα οι κουζίνες είναι απαιτητικοί χώροι εργασίας όπου η δουλειά είναι σκληρή τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Η ζέστη, η πίεση, οι πολλές ώρες και οι έντονοι ρυθμοί είναι το σύνηθες μοτίβο μιας σύγχρονης κουζίνας και σίγουρα την κάνουν να μοιάζει γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Το να επιβιώσεις, πόσω μάλλον να πετύχεις σε αυτόν τον χώρο αποτελεί όμως μια πρόκληση. Μια πρόκληση που με ιντρίγκαρε πολύ!
Πέρα όμως από την ίδια τη φύση της δουλειάς και έξω από τα όρια μιας κουζίνας, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και τόλμη για να εγκαθιδρύσουμε ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα κόνσεπτ εστιατορίου με μενού γευσιγνωσίας (Funky Gourmet) καθώς και την ανέλιξη αυτού στο υψηλότερο επίπεδο εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, τι δεν θα έκανες με τον ίδιο τρόπο; Το μόνο που θα έκανα διαφορετικά είναι ότι θα έκανα νωρίτερα οικογένεια. Η οικογένεια είναι η απόλυτη ευτυχία.
Τι χρειάστηκες πάνω απ’ όλα για να φέρεις σε πέρας υπεύθυνη και απαιτητική επιχειρηματική καριέρα, οικογένεια, κοινωνική και προσωπική ζωή; Τα τελευταία χρόνια έχει σχηματιστεί μία πολύ δεμένη ομάδα, αποτελούμενη από πολύ αξιόλογους συνεργάτες. Αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο καθώς η συλλογική δουλειά επιτρέπει να αναπτύσσεσαι επιχειρηματικά ενώ ταυτόχρονα η ομάδα γίνεται το βέβαιο στήριγμα που χρειάζεσαι για να έχεις και προσωπική ζωή, κάτι που αποτελεί πολυτέλεια στο χώρο μας.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θεωρείς απαραίτητα για να αντιμετωπίσει μια επιχειρηματίας την κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που συναντάμε σήμερα στις αγορές; Όσο κι αν τα οικονομικά στοιχεία πιέζουν η ποιότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυσιάζεται γιατί είναι αυτή που σε ξεχωρίζει. Αυτό προϋποθέτει ακόμα πιο σκληρή δουλειά, συνέπεια και υπομονή. Επίσης πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σε σχέση με τις εξελίξεις της αγοράς αλλά και του επαγγέλματος. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή και να πρωτοπορείς.
Τι συμβουλή θα είχες να δώσεις στις νέες κοπέλες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους; Να ταξιδεύουν, να μαζεύουν γνώσεις και εμπειρίες, να μάθουν να αντλούν ευχαρίστηση από την δουλειά και να κυνηγούν τα όνειρά τους!