Mr. Yatzer, Κώστας Βογιατζής
Για τον Κώστα Βογιατζή το yatzer.com είναι το διαβατήριο για τα ταξίδια του στον κόσμο, ένα κόσμο πολυσυλλεκτικό και καλαίσθητο που τον μοιράζεται μαζί με τους 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες του.
Έχεις δημιουργήσει ένα άμεσα αναγνωρίσιμο τίτλο διαδικτυακά. Ποιo είναι το δυνατό συστατικό του yatzer;
Αυτή την ερώτηση θα ήθελα να τη γυρίσω πίσω σε σένα. Δηλαδή εσένα που ξέρω ότι το διαβάζεις, τι σου αρέσει; Αν το έκρινα, λοιπόν, σαν αναγνώστης θα έβλεπα ότι απευθύνεται σε λίγους ανθρώπους. Όσο κι αν τα νούμερα είναι μεγάλα, οι αναγνώστες του είναι ένας κι ένας και νιώθω τυχερός, γιατί η επιτυχία του δεν προέκυψε απότομα, αλλά την έχτισα σταδιακά. Επίσης, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στα «μάτια μου». Αν γυρίσω στις δημοσιεύσεις του 2007, με την ίδια άνεση θα τις έκανα και τώρα, είμαι και ήμουν πάντα πολύ σίγουρος για τις επιλογές μου.
Μεταξύ των 5 ευρώ που έδωσες για το domain στην αρχή και της δημοσίευσης στους Financial Times τι μεσολάβησε;
Το 2003, όταν ξεκίνησα, το είχα πει παντού, αλλά με κοιτούσαν όλοι περίεργα. Αυτό ήταν για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Καλλιέργησα τα μάτια μου και τα μάτια του κόσμου σε μια αισθητική που άρχισε να εδραιώνεται δημιουργώντας μια συγκεκριμένη ταυτότητα και όλο αυτό είναι συναρπαστικό, γιατί έχει προκύψει καθαρά ενστικτωδώς. Δεν είχα τίποτα, ούτε γνωριμίες, ούτε σπουδές, πέρασα στο τμήμα Μετεωρολογίας, αλλά τα παράτησα, συνέχισα με interior design, τέλειωσα, έκτοτε και μέχρι το yatzer να εδραιωθεί έκανα styling στο Μaison & Decoration. Γυρνούσα, λοιπόν, από το περιοδικό στις 11 το βράδυ και ανέβαζα θέματα. Την ώρα εκείνη η Ευρώπη κοιμάται, αλλά υπάρχει ένας άλλος κόσμος που μένει ξύπνιος, έτσι προέκυψε και η δημοσίευση των Finacial Times το 2010.
Και φυσικά μιλούσες τη γλώσσα τους, αφού από την αρχή έστησες το site στα αγγλικά. Πόσο ρίσκο είχε αυτό;
Δεν το λογάριασα. Είχα μεγάλες προσδοκίες από την αρχή. Ήθελα να φτιάξω το καλύτερο design site στον κόσμο! Σήμερα έχω φτάσει σε ένα 2%, θα συνεχίσω όσο μπορώ και ίσως μια μέρα φτάσω το 8%.
Όλη αυτή η αισιοδοξία και η επιμονή από που προκύπτουν;
Από την πίστη ότι όλα είναι εφικτά. Όλα από εμάς εξαρτώνται και φυσικά από έναν άλλον παράγοντα στον οποίο ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις…
Σύμωνα με το Architectural Digest, το yatzer συγκαταλέγεται στα 5 καλύτερα design sites στον κόσμο, κι εσύ στους 100 εκείνους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στν χώρο του design; Ποια άλλη μεγάλη διάκριση έχεις πάρει ως κύριος yatzer;
Φέτος είμαι ο Athens insider στο Louis Vuitton City Guide. Είναι ένα project όπου κάθε χρόνο μιλάει κάποιος για την πόλη του και φέτος θα είμαι εγώ ο εκπρόσωπος της Αθήνας. Είναι πολύ ωραίο, θα είναι η πρώτη φορά που οι συνεντεύξεις μου θα μεταφράζονται σε τόσες γλώσσες…
Σήμερα πού και πόσοι δουλεύετε για το yatzer;
Το yatzer ήταν και είναι προσωποκεντρικό. Όπως δηλώνει ο τίτλος του, που προκύπτει από το επώνυμό μου (vogiatzis-voyatzer), το δουλεύω από το σπίτι μου ή από κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου ανά τον κόσμο. Συντάκτες έχουν περάσει πολλοί, κάποια στιγμή ήταν είκοσι παιδιά, αλλά δεν μπορούσα να συντονίσω τόσους ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές χώρες, οπότε αποφάσισα να κάνω focus στους αγαπημένους μου. Αυτή τη στιγμή είναι έξι συντάκτες, αλλά το blend βγάζει ακριβώς αυτό που θέλω. Γενικά είμαι συγκεντρωτικός, τους αναθέτω τα θέματα εγώ, συνήθως δεν δέχομαι προτάσεις, όχι επειδή δεν τους εμπιστεύομαι, αλλά επειδή αρνούμαι να διαπραγματευτώ τα δικά μου αισθητικά πρότυπα. Το site στηρίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποιότητα της πληροφορίας, αρχή μου είναι η καλή επιλογή στις δημοσιεύσεις!
Το παίρνεις όλο πάνω σου και αυτό είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Πόσο θα την αντέξεις;
Όσο… . Προς το παρόν εγώ κρύβομαι πίσω από όλα, ακόμα και από το facebook και το twitter, αλλά δεν βάζω deadlines στον εαυτό μου, βέβαια τα mails μου δεν μπορώ να μην τα δω ούτε για μια μέρα…οι επαφές μου αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Αντιστάθηκες πλήρως στη λογική πολλών sites και εντύπων που απλώς αναπαράγουν Δελτία Τύπου. Ταξιδεύεις, φωτογραφίζεις…
Γράφουμε τα πάντα από την αρχή, φυσικά χρησιμοποιούμε τα Δελτία Τύπου για να πάρουμε πληροφορίες, αλλά σκοπός μας είναι να πούμε τη δική μας ιστορία. Αν κοιτάξεις γύρω σου, βλέπεις τα ίδια κείμενα σε εκατό διαφορετικά sites και το χειρότερο είναι ότι ο κάθε συντάκτης υπογράφει με το όνομά του. Εγώ που διαχειρίζομαι ένα τόσο μεγάλο project, βλέπω όλα αυτά τα κείμενα αναδημοσιευμένα με διαφορετικές υπογραφές και μου προκαλεί φοβερή αποστροφή. Στο yatzer επιλέγω να έχω αποκλειστικά θέματα, προσέχω πολύ τα credits και γενικά παίρνω άδειες από όλους όσους κρύβονται πίσω από αυτά.
Πόσους visitors έχει το site;
To 2011 έκλεισε με 13.000.000 κλικ, 3 εκατομμύρια unique visitors.
Το γεγονός ότι διακρίθηκες από τους ξένους και ύστερα άρχισε να σε κατακλεύει σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος (ηλεκτρονικός και έντυπος), πώς το σχολιάζεις;
Σ’ έναν βαθμό είναι αναπόφευκτο, ίσως και κολακευτικό. Από το 2010 τα περιοδικά άρχισαν να παίρνουν οτιδήποτε εύρισκα, όμως το σοκαριστικό είναι ότι δεν ανέφεραν την πηγή και για μένα το να αποδίδεις τα εύσημα εκεί που πρέπει είναι η ζωή μου ολόκληρη. Από την άλλη, το διαδίκτυο διέπεται από ορισμένες δημοκρατικές αρχές, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, έτσι κι αλλιώς εμένα δεν μου ανήκει τίποτα δεν είμαι δημιουργός, ούτε δημοσιογράφος, αλλά curator… άλλωστε αυτοί που πρέπει ξέρουν…
Με τη ματιά ενός ανθρώπου που ανήκει στα λιγοστά παραδείγματα της σημερινής επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικότητας, γιατί πιστεύεις ότι «κολλήσαμε» στην κρίση;
Δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα, ο ένας τρώει τον άλλον, ο Έλληνας θέλει να είναι αφεντικό του εαυτού του, όμως θα δεις η κρίση θα μας κάνει να το ανακαλύψουμε αυτό. Τα πράγματα βελτιώνονται, ήδη γίνονται ενέργειες και πραγματικά έχουμε δυνατότητες, αλλά χρειάζεται χρόνο, γιατί η κρίση εδώ είναι ολική, όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και δυστυχώς μια νέα γενιά που δεν προσπαθεί καθόλου.
Κάνεις μια δουλειά που μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, ταξιδεύεις ασταμάτητα, έχεις σκεφτεί ποτέ να μείνεις σε μια άλλη χώρα;
Δεν έχω λόγο να φύγω από την Αθήνα, τουλάχιστον όχι ακόμα. Νιώθω πως και να καταστραφεί ο κόσμος γύρω μου, δεν μπορεί κανείς να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να επικοινωνώ ό,τι συμβαίνει στον κόσμο….φυσικά όσο υπάρχει Internet ή λεφτά για να πληρώνω τη σύνδεση.
Έχεις σκεφτεί ποτέ να στραφείς στο σχεδιασμό;
Όχι δεν θέλω, ίσως αργότερα, προς το παρόν φοβάμαι, γιατί έχω δει πολλά πράγματα. Καμιά φορά σχεδιάζεις κάτι που νομίζεις ότι είναι μοναδικό, αλλά δεν είναι, κι εγώ μπορώ πια να ξεχωρίσω την αντιγραφή εύκολα. Όταν είσαι μέχρι το κόκαλο μέσα σε κάτι, έχεις και επίγνωση της δυσκολίας του.
Οι Έλληνες παράγουν design, υπακούν στους ξένους ή απλώς αγοράζουν;
Πάρα πολύ! Εντάξει σίγουρα επηρεάζονται, αλλά υπάρχει ελληνικό design, αυτό που δεν υπάρχει είναι παραγωγή, όσο για το αν αγοράζουν, αυτό δεν το ξέρω, πάντως εγώ το κάνω, μου αρέσει να μένουν εδώ τα λεφτά.
Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να βοηθήσει λες;
Γενικά πιστεύω ότι οι κοινότητες και οι γειτονιές μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Όταν έχεις την ευκαιρία να βοηθάς Έλληνες επιχειρηματίες, γιατί να μην το κάνεις; Βέβαια δεν αντιστέκομαι στις διαδικτυακές αγορές, γιατί είμαι πολύ περίεργος.
Από τους designers που έχεις συναντήσει, ποιον ξεχωρίζεις;
Ο Jaime Hayon είναι ο αγαπημένος μου, γιατί όσο παιχνιδιάρης είναι στο design του, τόσο είναι και στη ζωή του και εμένα μου αρέσουν οι χαρούμενοι άνθρωποι. Ακόμα ο γκουρού Ross Lovegrove, μπορείς να του μιλάς για ώρες.
Οι 5 top designers όλων των εποχών…
Dieter Rams, Gabriella Crespi, Jens Risom, Charles and Ray Eames και Philippe Starck.
Από τους νεότερους ποιους ξεχωρίζεις;
Oki Sato (Nendo), Stefan Scholten & Carole Baijings (Scholten & Baijings), Philippe Malouin. Jaime Hayon και Svenja Diekmann.
Ποια από τις πόλεις που έχεις επισκεφθεί στα (πολλά!) ταξίδια σου σ’ έχουν συναρπάσει;
Στο Τόκιο χάθηκα, πολιτισμικό σοκ κανονικά. Κάτι που μπορείς να νιώσεις μόνο όταν βρίσκεσαι σε χώρες και λαούς που δεν σου μοιάζουν.
Αγαπημένο ξενοδοχείο, εστιατόριο, μουσείο-γκαλερί, design item.
Hotel:
Santa Teresa Hotel – Rio de Janeiro , (santa-teresa-hotel.com)
Restaurant: Funky Gourmet, (funkygourmet.com)
Gallery: The Apartment, Athens (theapartment.gr)
Design item: iPhone
Στη συζήτηση περί αισθητικής τι βάζεις στην πρώτη γράμμη;
Το ένστικτό μου και την εμπειρία μου που είναι όλη μου η ζωή…
Μετά το yatzer τι;
Παράλληλα με το yatzer πολλά! Eτοιμάζουμε ένα online e-shop σε συνεργασία με το yoox.
Bεατρίκη Θεοδωράτου