Ο Απόστολος Μαλεπιτζής στο DELUXE: «Η σκηνή του Π είναι για μένα λύτρωση!»
Ο Απόστολος Μαλεπιτζής, αν και νέος, έχει αναλάβει ένα μεγάλο χρέος: Να ζωντανέψει στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη τη ζωή του Πέτρου μέσα από ένα δυνατό και συγκινητικό μονόλογο και τελικά να κάνει τον κάθε Πέτρο να νιώσει ότι δεν είναι μόνος!
Η παράσταση «Π Η ιστορία του Πέτρου» μας θυμίζει τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι λέξεις και είναι στο χέρι μας να τις χρησιμοποιήσουμε σωστά! Ο Απόστολος που θα βρίσκεται ακόμα για δύο Παρασκευές στο ρόλο του Πέτρου, μας μίλησε για την δική του εμπειρία.
Πώς είναι για έναν τόσο νέο ηθοποιό να αντιμετωπίζει επί σκηνής την ευθύνη ενός μονολόγου με αυτό το συναισθηματικό βάρος;
Από τη στιγμή που μου έγινε η πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση και μέχρι το «ανέβασμά» της, είχα να αναμετρηθώ με πολλές ανησυχίες, φόβους και ενδοιασμούς. Βέβαια, στη ζωή μου έχω μια αρχή «καθετί που αποτελεί μία επιλογή μου έχει και την απόλυτη πίστη μου». Τώρα, μιας και η παράσταση παίζεται αρκετούς μήνες, είμαι τόσο ευγνώμων γι’αυτό και δεν το αισθάνομαι ως ευθύνη. Δουλεύω ως ηθοποιός από πολύ μικρός. Ανέκαθεν με απασχολούσε το πώς γίνεται να αποβάλει κανείς εντελώς τον σκηνικό ναρκισσισμό (γιατί ως ένα βαθμό υπάρχει) όπως και την αγωνία (σε αυτή την παράσταση ήμουν καλός και πόσο καλός;). Η εμπειρία ενός μονολόγου λοιπόν, που έχεις για συμπαίκτη σου μόνο το κοινό, λειτουργεί εντελώς λυτρωτικά για εμένα μιας και αφηγούμαι μία ολόκληρη ζωή -και ας είναι η κρίση του κοινού η όποια. Αυτού του είδους τη λύτρωση μου τη χάρισε απλόχερα αυτή η παράσταση.
Ποιο κομμάτι είναι αυτό που ξεχωρίζεις εσύ στην παράσταση;
Η αλήθεια είναι πως δε μπορώ να ξεχωρίσω, γιατί όλα αποτελούν κομμάτια και σταθμούς του ήρωα, οπότε τα αγαπώ εξίσου. Ίσως εκείνο το κομμάτι στο έργο που αποτελεί και μία απέλπιδα προσπάθεια του Πέτρου για να βρει την αγάπη και ύστερα αρχίζει να εξομολογείται για το πόσο άρχισε να εξαντλείται και να φθείρεται υπάρχει μια στιγμή που λέει πόσο πολύ θα ήθελε να γυρίσει πίσω και να να ξαναβρεθεί με μιας στο παιδικό του δωμάτιο. Πόσες φορές όλοι μας, δεν έχουμε νοσταλγήσει αυτό το παιδικό μας δωμάτιο που έδιωχνε μακριά κάθε σκοτάδι;
Θα έλεγες ότι ο Πέτρος ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους; Ότι ζει τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων;
Ο Πέτρος αναγνωρίζει αρκετά νωρίς ποια είναι η σεξουαλική του ταυτότητα και δε κρύβεται πίσω από άλλα προσωπεία. Αρνείται να παραμυθιαστεί και να παρουσιάζει πλαστές εκδοχές του εαυτό του στους γύρω του. Αντιμετωπίζει την πραγματικότητα όσο ωμή και αν είναι και δίνει το δικό του αγώνα παρ’όλες τις δυσκολίες, τα τραύματα, τις απώλειες για να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας όπως αυτή ακούγεται στην παράσταση; Πώς θεωρείς οτι έχει επηρεάσει τον βασικό χαρακτήρα; Τελικά «ξεφεύγουμε» από τους γονείς μας;
Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Μάνας(Voice Over) διότι από την αρχή του έργου μέχρι το τέλος, για τον Πέτρο αποτελεί έναν χρόνιο αγώνα και μία χρόνια αναμονή ώστε να δει ποιος αληθινά είναι και να τον αποδεχτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη του τη ζωή, ακριβώς αυτό ψάχνει. Να πιστέψει κάποιος σε αυτόν και να τον αγαπήσει. Όσον αφορά το εάν μπορούμε ξεφύγουμε από τους γονείς μας πιστεύω πως δε γίνεται. Είναι η πιο ισχυρή σχέση της ζωής μας. Οποιαδήποτε σχέση και να είχε ένα παιδί με τον γονέα του, είτε τον είχε θεό είτε δυνάστη, που πολλές φορές αυτά πάνε και τα δύο μαζί, τους κουβαλάς πάντα.
Τι σχόλια έχεις δεχτεί από το κοινό; Υπάρχουν «Πέτροι» που έχουν έρθει να μοιραστούν μαζί σου την ιστορία τους;
Το ότι η παράσταση ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αυτός ο μονόλογος παίζεται ακόμα δίνει την απάντηση του και είναι αληθινά συγκινητικό. Έχω πάρει πολύ αγάπη και είμαι ευγνώμων γι’αυτό. Όταν πρωτοξεκίνησε η παράσταση ήρθε στο τέλος να μου μιλήσει ένα παιδί που είχε υποστεί πολύ μπούλινγκ, ήταν συγκινημένος και μου είπε »Σ’ευχαριστώ γιατί με έκανες να αισθανθώ ότι δεν είμαι μόνος». Από τότε έρχονται πολλά παιδιά με αντίστοιχα βιώματα και μου μιλάνε και είναι κάτι που με συγκινεί αφάνταστα. Κάθε παράσταση, λοιπόν, την αφιερώνω στον κάθε Πέτρο που είναι διαφορετικός και δεν χάνει την πίστη του στους ανθρώπους και στη ζωή.
“Π”
Η ιστορία του Πέτρου
Μία παράσταση για το στίγμα που κουβαλάνε οι λέξεις του Απόστολου Σταυρόπουλου
Κάθε Παρασκευή στις 23.00
Θέατρο Αλκμήνη
*Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 18 ετών
«Τρομερή σύμπτωση το γράμμα Π στη ζωή μου. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε μία ιστορία. Εγώ λοιπόν, θα σας πω τη δική μου. Είμαι ο Πέτρος και είμαι Π***. Ναι, π*** με ένα Π κεφαλαίο. Προς θεού, μη με μπερδεύετε με το Π της γεωμετρίας 3,14. Ο Αρχιμήδης μπορεί να ανακάλυψε το δικό του Π, εγώ όμως θα σας αποκαλύψω το δικό μου. Π, όπως π*** λοιπόν. Δεν πιστεύω να μου σοκάρεστε. Μία απλή λέξη είναι». Ο Απόστολος Μαλεμπιτζής επί σκηνής μας αφηγείται την ιστορία του Πέτρου στην παράσταση «Π» που σκηνοθετεί ο Απόστολος Σταυρόπουλος. Αλλά τελικά ίσως και την ιστορία του κάθε Πέτρου που έχει ζήσει φέροντας ως «ρετσινιά» τη λέξη αυτή που υποτιμητικά δίνει η κοινωνία για την σεξουαλική του ταυτότητα.
Ο μονόλογος του ομοφυλόφιλου Πέτρου διακόπτεται από τη φωνή της Μάνας (Voice over) που στέκεται δίπλα του και τον παρατηρεί αλλά και ενός performer που ανοίγει το θέμα συνολικά για την ομοφυλοφιλική κοινότητα κάνοντας αναφορές στο χτες αλλά και στο σήμερα.
Ένα έργο ωμό και σύγχρονο που με ευαισθησία προσεγγίζει μέσα από την αφήγηση του ήρωα το πώς κάποιες λέξεις έχουν παρερμηνευθεί από την κοινωνία και έχουν δώσει ένα στίγμα αρνητικότητας και χλευασμού για μια κατηγόρια ανθρώπων και των επιλογών τους.
Σημείωμα Σκηνοθέτη: «Το θεατρικό έργο Π βασίζεται κυρίως στον λόγο και στον αφηγηματικό του χαρακτήρα. Με ένα λιτό σκηνικό της παράστασης δίνεται προτεραιότητα στον λόγο και στη ζωή του ήρωα που με τρόπο τολμηρό αλλά αληθινό αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο και στο χρόνο. Η φωνή της μάνας, ως voice over και ένας performer επί σκηνής ως drag queen σε ρόλο αφηγητή και «alter ego» λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος του ήρωα Πέτρου με την κοινωνία και τον χρόνο. Φεύγοντας ο θεατής από την παράσταση θα ήθελα να έχει αγαπήσει τον κάθε Πέτρο που τολμά να φανερώσει τον εαυτό του στους γύρω του και να τον αποδεχτεί αγωνιζόμενος έτσι, για την ίδια τη ζωή».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Απόστολος Σταυρόπουλος
Ερμηνεύει: Ο Απόστολος Μαλεμπιτζής
Performance: Ευάγγελος Κοντομούς
Φωνή Μάνας: Ηρώ Πεκτέση
Μουσική trailer: Μαριλένα Ορφανού (SOMEONE WHO ISN’T ME)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Stergios π-tek
Video art: Stergios π-tek
Φωτογραφία: Stergios π-tek
Make up artist: Ευάγγελος Κοντoμούς
Πληροφορίες:
Κάθε Παρασκευή από 15 Μαρτίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ώρα έναρξης: 23.00
Διάρκεια: 50 Λεπτά
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ – Μειωμένο: 8 Ευρώ
Με το εισιτήριο προσφέρεται και κρασί
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3428650
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12 | Κάτω Πετράλωνα
Τ: 210 3428650
Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Κεραμεικός
Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ
ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ