Tικ Τακ Ντο
Ένα μουσικό παραμύθι που σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά!
Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, μια παιδική παράσταση που έκανε και τους γονείς να περάσουν καλά! Όσες είστε μαμάδες, γνωρίζετε πώς οι Κυριακάτικες βόλτες για τους μικρούς μπορεί να είναι αυτό που περιμέναν όλη την εβδομάδα και για τους μεγάλους είναι συχνά μία ακόμα από… τις δυσκολίες του να είσαι γονιός! Οπότε οι παιδικές παραστάσεις που και οι γονείς μπορούν να ευχαριστηθούν γίνονται το νέο «μυστικό» στις παρέες των μαμάδων. Όπως συνέβη και με την παράσταση Τικ Τακ Ντο που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στη σκηνή του Rabbithole. Με πρωτότυπο σενάριο, ευαισθησία για κοινωνικά θέματα που δίνονται στους μικρούς επισκέπτες με τρόπο κατανοητό και ευχάριστο αλλά σε καμία περίπτωση παιδιάστικο, πρόκειται για μία παράσταση που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αλλά όχι «διδακτισμό» ζητήματα που απασχολούν πολλές φορές τα παιδιά στα σημερινά σχολεία.
Στην παράσταση παρακολουθούμε το ταξίδι του Βακάι σε νέους πολιτισμούς στην προσπάθειά του να φέρει στο χωριό του, το Ντο, ξανά τη χαρά αφού ένας κακός μάγος έχει καταφέρει να καταπιέσει τους κατοίκους ώστε να ακολουθούν πιστά ό,τι εκείνος τους προστάζει. Στο ταξίδι του Βακάι συναντάμε παραδοσιακές μουσικές και χορούς τεσσάρων διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι, μέσα από αυτό το παραμύθι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του ανθρωπισμού σε αντιδιαστολή με την έξαρση του φυλετικού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, παρακολουθούν τη σημασία της προσπάθειας για την επίτευξη των προσωπικών στόχων και ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα του δικαιώματος του λόγου και της ελευθερίας της γνώμης. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς θεατές να γνωρίσουν, με άφθονο χιούμορ, τους πυλώνες της κλασικής μουσικής (Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν), με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος τους για αυτού του είδους τη μουσική.
Η Αργυρώ Ταμβάκου και ο Παναγιώτης Λαμπης που βρίσκονται πίσω από αυτή την ωραία ιδέα μας μιλούν για την παράσταση και για όσα κέρδισαν και οι ίδιοι από αυτό το ταξίδι γιατί όπως μας εξηγούν «Το θέατρο, από τη φύση του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ερεθίσματα για νέες αναζητήσεις. Το αποτέλεσμα, πολλές φορές, δεν είναι άμεσο αλλά, η εμπειρία που βιώνεις ως θεατής, καταγράφεται μέσα σου και σε ακολουθεί».
Γιατί αποφασίσατε να γράψετε ένα παραμύθι; Τι είναι αυτό που ένα παιδί, σαν θεατής, προσφέρει στον δημιουργό και τον ηθοποιό;
Το παραμύθι έχει τη δυνατότητα να μαγεύει μικρούς, αλλά και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από αλληγορίες, μπορείς να μιλήσεις για τα πιο σοβαρά ζητήματα. Επίσης δεν βάζει όρια στην φαντασία! Αν παρατηρήσουμε γύρω μας, υπάρχουν παντού παραμύθια! Ζούμε και μεγαλώνουμε μέσα σε αυτά! Μάλιστα, ένας από τους προβληματισμούς μας, όσο γράφαμε το κείμενο, ήταν γιατί τα παραμύθια να είναι συνδεδεμένα, σχεδόν αποκλειστικά, με τα παιδιά; Ένα παιδί σου προσφέρει, με απόλυτη ειλικρίνεια, την αυστηρότητα του και την απόλυτη προσήλωση σου σε αυτό. Όσα, δηλαδή, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα!
Στο Τικ Τακ Ντο η μουσική έχει ξεχωριστή θέση στην πλοκή του έργου και μέσα από ευρήματα το παιδί έρχεται σε επαφή με την κλασική μουσική. Γιατί επιλέξατε αυτό το ”δύσκολο” είδος μουσικής και τι ρόλο παίζει η μουσική παιδεία που αποκτά ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής του;
Οι μελέτες για τα οφέλη της κλασικής μουσικής (αυτοσυγκέντρωση, εσωτερική αρμονία, αίσθηση ρυθμού κ.α.) είναι ανεξάντλητες. Στο “Τικ Τακ Ντο” ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο είδος γιατί η πλειοψηφία των παιδιών είτε δεν έχει ανάλογες προσλαμβάνουσες είτε το διδάσκεται σαν σχολικό μάθημα. Έχουμε, μέσα από την παράσταση μας, να προτείνουμε στα παιδιά έναν ακόμη τρόπο! Ο ήρωας της παράστασης σας, ο Βακάι, αποφασίζει να ταξιδέψει και να γνωρίσει μέρη, ανθρώπους και συνήθειες που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του. Θεωρείτε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένα με την έννοια της διαφορετικότητας και της ποικιλίας των πολιτισμών; Κατά μία έννοια, ναι! Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι! Μικροί και μεγάλοι.. Κατά τη γνώμη μας, όμως, με έναν διαστρεβλωμένο τρόπο. Εξού και οι συνεχώς αυξανόμενες εξάρσεις φυλετικού ρατσισμού. Καθένας είναι ελεύθερος να κρίνει εφόσον, όμως, γνωρίζει.
Το ταξίδι του Βακάι προτείνει μία εκ νέου γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, προσπαθώντας να επικοινωνήσει πως το “διαφορετικό”, δεν είναι “κακό”. Το θέατρο μπορεί να είναι αρωγός μιας προσπάθειας να έρθει το παιδί σε επαφή με το καινούργιο; Αν ναι, με ποιόν τρόπο;
Το θέατρο, από τη φύση του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ερεθίσματα για νέες αναζητήσεις. Το αποτέλεσμα, πολλές φορές, δεν είναι άμεσο αλλά, η εμπειρία που βιώνεις ως θεατής, καταγράφεται μέσα σου και σε ακολουθεί. Ένα εκ των ευρημάτων της παράστασης ήταν η παρουσίαση των τριών κλασικών συνθετών (Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν) μέσα από κωμικές καταστάσεις. Η ευχάριστη αυτή εμπειρία που δημιουργείται στους μικρούς θεατές, αποσκοπεί στο να συμβάλλει θετικά σε μετέπειτα σχετικές αναζητήσεις του παιδιού.
Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε από τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές σας;
Το σημαντικότερο σχόλιο, που μας έχουν εκφράσει πολλοί γονείς, είναι ότι η παράσταση υπήρξε εξίσου ενδιαφέρουσα για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, που έχουμε καταφέρει όλη η οικογένεια να περνάει μαζί μας μία πολύτιμη, κοινή τους στιγμή.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Είμαστε σε συζητήσεις για μία παράσταση προσαρμοσμένη για εφήβους. Περισσότερο απ’ όλα, πάντως, θέλουμε να ταξιδέψουμε το “Τικ Τακ Ντο” όσο περισσότερο και όσο πιο μακριά γίνεται!!!
Συντελεστές:
Κείμενο: Αργυρώ Ταμβάκου, Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη Μουσική – Στίχοι – Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα,
Στρατής Στηλ
Κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου
Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Κατασκευές: Παναγιώτης Αδάμ
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής
Φωτογραφία – Video: Φώτης Γαβριλάκης Πλέγας
Επικοινωνία: Όμαδα Hoopla!
Ερμηνεύουν: Γεωργία Γρίβα, Χρήστος Καπενής, Ευτέρπη Κατσαμάτσα,
Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Στρατής Στηλ, Αργυρώ Ταμβάκου
Θέατρο Rabbithole
Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Τηλ.: 210 524 9903
Παραστάσεις:
Κυριακή 17 Δεκεμρίου στις 12.00 μ.μ.
& Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στις 17.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 70′
Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ παιδικό (μέχρι 13 ετών), φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, εκπαιδευτικών (με την επίδειξη της κάρτας ελευθέρας εισόδου ΔΟΕ), κάρτα πολυτέκνων.
Τα μειωμένα εισιτήρια πωλούνται μόνο στο ταμείο του θεάτρου και όχι στο viva.gr
Προσφορά Viva:
Οι πρώτες 10 κρατήσεις σε κάθε παράσταση, γενική είσοδος: 6 ευρώ.
Ομαδικές κρατήσεις από 10 άτομα και πάνω: 5 ευρώ ανα άτομο.
Περισσότερες πληροφορίες:
tiktaknto.gr
Facebook Page:www.facebook.com/pg/tiktaknto
Instagram: @tik_tak_nto