Οι εικαστικές «Επικράτειες του Νότου» στην Άνδρο στις 23 Ιουλίου από το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως
Εκεί που πιάνεις την ιστορία της Άνδρου, τη μυρίζεις στα στενά σοκάκια με τις μπουκαμβίλιες και τα αρχοντικά σπίτια που έχτισαν στο πρώτο μισό του 20ούαιώνα καραβοκύρηδες και καπετάνιοι, λίγο μετά το ξεχασμένο κτήριο του σανατόριου με θέα τη θάλασσα… Εκεί που έχει κολλήσει η ναυτοσύνη και η αγάπη για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, σαν άχνη ζάχαρη στα χείλη από τα ντόπια αμυγδαλωτά….
Εκεί,λοιπόν, στη Χώρα της Άνδρου και εφέτος το καλοκαίρι, ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» που διανύει την 22η του χρονιά, παρουσιάζει στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, το δεύτερο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον (με την ευρεία έννοια του όρου και της πραγματικότητας).
Αν η περσινή έκθεση, με τα «Νηπενθή κι Εωθινά» της, επικεντρωνόταν στην αντιστοιχία που αφορούσε την βιοποικιλότητα της εξωτερικής φύσης και του εσωτερικού μας εαυτού, η φετινή, με τίτλο «Επικράτειες του Νότου», εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες, που από τη μια πλευρά ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες, από την άλλη όμως αυτές δεν διασφαλίζουν μεμονωμένα κάτι ξεχωριστό, υποθάλποντας (κυρίως στη χώρα μας), ως αξεδιάλυτο αμάλγαμα, μια διαφορετικότητα νοοτροπίας, κουλτούρας, ηθών, συμπεριφοράς, αντιλήψεων, πεποιθήσεων, αντιδράσεων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων.
Στις «Επικράτειες του Νότου» και στο πολιτισμικό, τουλάχιστον, όσο και στο ανθρωπογεωγραφικό πλαίσιο, που τις συνιστά, εντοπίζουμε την μεταφυσική να συνυφαίνεται στενά με την πραγματικότητα.
Οι «Επικράτειες του Νότου» είναι, λοιπόν, οι τόποι των «ριζωμάτων» και της ουτοπίας μας, οι χώροι των συνεχόμενων «μεταμορφώσεών» μας. Είναι επιπλέον οι επισφάλειες, οι απρόβλεπτες ανατροπές μας και παράλληλα οι περιοχές της χαρμολύπης, που διαπνέουν ανεπαισθήτως την καθημερινότητά μας. Είναι οι εκτάσεις του νου και της ψυχής μας, του εφήμερου και της φαντασίας μας, που ζωντανεύουν τον μύθο, για να οικοδομήσουν εντέλει την «παραμυθία» της πραγματικότητάς μας.
Μέσα στα «ανθρώπινα» αυτά «περιβάλλοντα» του «μικρού και μέγα κόσμου» μας, γεννιέται η μαγεία και η ρήξη, το μυστήριο και η καθαίρεση, η αναδίπλωση του πόνου και η ανάταση της χαράς, ο αλτρουισμός και η απελπισία, η αυτοθυσία και η ταπείνωση, η αυταπάρνηση και η συγκατάβαση.
Με αυτές τις εικαστικές ιδιαιτερότητες, καθώς η γλώσσα της Τέχνης είναι αλληγορική και εκφράζει πάντα τις αλήθειες του Ανθρώπου, εφέτος οι 22οι ΠΛΟΕΣ στοχεύουν να δώσουν στο εικαστικό κοινό, όπως πάντα, ψήγματα προβληματισμού και ενόρασης.
‘Έτσι λοιπόν, με τη φετινή έκθεση στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, με τον τίτλο: «Επικράτειες του Νότου», θα δοθεί μία νέα φρέσκια διάσταση εικαστικού προβληματισμού.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 8 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Νίκος Βανδώρος, Μάρκος Βενιός, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιώτσας, Άννα Γρηγόρα, Νίκος Καλαφάτης, Γιάννης Κουτσούρης, Πάνος Μπαλωμένος, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Γιάννης Τζένος, Δέσποινα Τσάκνη, Γιώργος Χαδούλης.
Όπως πάντα, κατά παράδοση 22 χρόνων, το σκεπτικό, η διαμόρφωση κι η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού, δίγλωσσου Καταλόγου, ανήκουν στην Αθηνά Σχινά, Κριτικό & Ιστορικό Τέχνης.
Κάτια Μηλιαράκη