Τόπων γεύση
Where: Κάσος
What: Τόπων Γεύση (taxidionline.blogspot.com)
Who: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Τίποτε δεν είναι πιο συναρπαστικό από το να μεγαλώνεις απέναντι στις γραμμές των οριζόντων, την ισχυρότερη πρόκληση για ταξίδι. Το ταξίδι σημαίνει μεταξύ των άλλων τόπους και γεύσεις. Τίποτε δεν είναι πιο αντιπροσωπευτικό της ιστορίας, του πολιτισμού και της φυσιογνωμίας ενός τόπου, από το στρωμένο τραπέζι. Σε ολόκληρο το τόξο της λύρας στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο το φαγητό του γλεντιού είναι πιλάφι. Σε κανένα από τα τρία νησιά δεν είναι ίδιο. Στην Κάσο, μάλιστα πασπαλίζουν το πιλάφι με τριμμένη κανέλα γιατί αυτοί ήξεραν να κυβερνούν καράβια για να ταξιδεύουν και να φέρνουν στο νησί αυτό το μυρωδάτο ξύλο. Αυτή είναι η ουσία του φαγητού στην Κάσο, η μυρωδιά και η γεύση των ταξιδιών και των μακρινών τόπων, που σμίγει με τις εμπνεύσεις της άνυδρης γης και της πικάντικης θάλασσας.
Ένας θεόρατος βράχος καταμεσής στο πέλαγος μπορεί να έχει ολοκληρωμένο τον δικό του πολιτισμό, πρωτότυπο και ιδιαίτερο. Ενδεικτικά, μπορεί να έχει δυο τυριά, τη σιτάκα και την ελαϊκή, που γίνονται μόνο στα μητάτα της Κάσου, πουθενά αλλού. Αυτό είναι πλούτος. Εδώ και παντού, το παραδοσιακό είναι το αυθεντικό και το αυθεντικό, το πολυτελές. Δεν είναι μόνο αυτά καθαυτά τα πολύ ιδιαίτερα φαγητά, το κατάμαυρο σουπιοπίλαφο, τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια, τα μακαρόνια με τη σιτάκα, το οφτό αρνί, οι σκάροι πλακί, αλλά και όλα αυτά που σημαίνουν. Το φαγητό είναι επικοινωνία και ταυτότητα της κοινότητας που σμίγει στους γάμους και τα πανηγύρια, τρώει, πίνει και γλεντά με τη λύρα και το λαγούτο. Αυτό είναι πολιτισμός και το blog Τόπων Γεύση κάνει ακριβώς αυτό. Αναζητά και απολαμβάνει την πιο νόστιμη έκφανση του πολιτισμού της καθημερινής ζωής στην Κάσο και σε όλη τη χερσόνησο που βρέχουν το Αιγαίο και το Ιόνιο.