Απενοχοποιήστε τα χρήματα!
Τα χρήματα είναι ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεν είναι ούτε κάτι καλό/θετικό, αλλά ούτε και κακό/αρνητικό. Πολλοί άνθρωποι έχουμε μερικές λανθασμένες αντιλήψεις και πιστεύω τα οποία μας καθοδηγούν στη ζωή μας. Αν αυτό σας μπερδεύει, κρατήστε μόνο ότι οι θετικές αντιλήψεις δημιουργούν θετικές συνθήκες και αποτελέσματα στη ζωή μας και το αντίθετο. Κάποιες από τις πιο αρνητικές αντιλήψεις που μπορεί να έχει κανείς όσον αφορά τα χρήματα είναι οι εξής:
Τα χρήματα είναι η πηγή όλων των κακών σ’ αυτόν τον κόσμο.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς θεωρούμε τα χρήματα την πηγή όλων των κακών αυτού του κόσμου. Την ίδια στιγμή, όμως μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα χρήματα είναι και πηγή πολλών καλών που συμβαίνουν στον κόσμο, όπως τα χρήματα που δίνονται για φιλανθρωπίες, αλλά και τα χρήματα που δίνονται για να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Είναι δική μας επιλογή να διαλέξουμε την θετική ή την αρνητική όψη του νομίσματος.
Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι κακοί, άπληστοι και χωρίς ηθική.
Ωραία, υπάρχουν πλούσιοι που είναι έτσι, υπάρχουν όμως και φτωχοί που μπορεί να είναι άπληστοι, οπότε αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Από την άλλη αν σκεφτώ αρκετούς από τους πλούσιους ανθρώπους που ξέρω θα έλεγα ότι ισχύει και το αντίθετο. Πολλοί από αυτούς που έχουν χρήματα είναι καλοί, κάνουν πολλές φιλανθρωπίες και έχουν ηθική. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που τους έχει δώσει η ζωή και θέλουν να δώσουν πίσω.
Δεν μου αξίζουν τα χρήματα (που μεταφράζεται ότι εγώ πιστεύω ότι δεν τα αξίζω = χαμηλή αυτοεκτίμηση).
Όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει τίποτα. Το πρόβλημα με ένα τέτοιο λανθασμένο πιστεύω είναι ότι όσο το πιστεύουμε εμείς, τόσο αυτό γίνεται πραγματικότητα γιατί το εκπέμπουμε και στον κόσμο γύρω μας. Οπότε εάν θέλετε να αρχίσει να αλλάζει η τύχη σας, πρώτον και κυριότερο αρχίστε να εκτιμάτε τον εαυτό σας και δεύτερον πιστέψτε ότι σας αξίζει με το παραπάνω να έχετε όσα χρήματα θέλετε (μα πραγματικά όσα θέλετε -εδώ δεν υπάρχει όριο, το σύμπαν δεν είναι πιστωτικός οργανισμός, ούτε τράπεζα!)
Δεν έχω αρκετά χρήματα για να κάνω/αγοράσω/επιτύχω αυτό που θέλω, να πάω κάποιο ταξίδι κλπ. Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχεις μέχρι να αλλάξεις αυτό το καταστροφικό πιστεύω! Από την άλλη, όταν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, τότε συνήθως βρίσκουμε και τον τρόπο/χρήματα.
Μάλλον θα αποτύχω έτσι κι αλλιώς.
Μα φυσικά θα αποτύχεις αν αυτό πιστεύεις, γιατί έτσι είτε δεν θα προσπαθήσεις καν γι’ αυτό, είτε δεν θα προσπαθήσεις αρκετά. Από την άλλη αν αποφασίσεις να προσπαθήσεις πραγματικά, αυτό που μπορεί και να συμβεί είναι να πετύχεις! Ένα παλιό γνωστό ρητό υποστηρίζει: «Εάν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις έχεις δίκιο, εάν πάλι πιστεύεις ότι θα πετύχεις έχεις πάλι δίκιο!», εξαρτάται εσύ τι επιλέγεις να πιστέψεις.
Όπως βλέπουμε, λοιπόν υπάρχουν πολλά καταστροφικά πιστεύω που μπορεί να έχει κανείς για τα χρήματα. Αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε είναι ότι τα πιστεύω μας δεν είναι μία αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά η υποκειμενική πραγματικότητα που φτιάχνει ο καθένας μας. Οπότε αφού εμείς τα δημιουργούμε, μπορούμε και να τα αλλάξουμε, να τα αντικαταστήσουμε με άλλα πιστεύω πιο υγιεινά/θετικά για τη ζωή μας. Πιο κάτω παραθέτουμε κάποια από τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, συμπεριλαμβανομένων και των θετικών πιστεύω που μπορεί να αναπτύξει για να προσελκύσει χρήματα στη ζωή του:
Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας (όσον αφορά τα χρήματα) στο ότι τα χρήματα έρχονται εύκολα και ότι πάντα εμφανίζονται ευκαιρίες εκεί που δεν το περιμένεις.
Όταν αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας, αυτομάτως αλλάζουμε και αυτό που εκπέμπουμε προς στους άλλους ανθρώπους, στις καταστάσεις, στο σύμπαν. Τότε είμαστε πιο ανοιχτοί να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται (γιατί ευκαιρίες παρουσιάζονται πάντα και σε όλους μας, απλά πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε). Ένα γνωστό ανέκδοτο λέει ότι ήταν ένας άνθρωπος πολύ θρησκευόμενος που κινδύνευε να πνιγεί. Εκείνη την ώρα πέρασε μία βάρκα και τον ρώτησε αν θέλει βοήθεια και αυτός απάντησε όχι θα με σώσει ο θεός. Ύστερα από λίγο πέρασε μία δεύτερη βάρκα και συνέβη πάλι το ίδιο. Στο τέλος, ο άνθρωπος πνίγηκε και αφού πέθανε ρώτησε τον θεό γιατί δεν τον έσωσε και ο θεός του απάντησε: Δύο φορές σου έστειλα κάποιον για να σωθείς, αλλά εσύ δεν άρπαξες την ευκαιρία! Αυτή η ιστορία έχει ένα σημαντικό δίδαγμα: “Οι ευκαιρίες δεν εμφανίζονται πάντα στη ζωή μας στη μορφή που τις περιμένουμε εμείς, γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε ανοιχτοί για να μπορέσουμε να τις δούμε όταν εμφανιστούν”.