Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα!
Ο Αριστοτέλης ήταν σαφής: Δεν είμαστε αυτό που φανταζόμαστε ή θέλουμε να είμαστε. Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα!
Αυτό που θα θέλαμε συχνά απέχει από αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα. Το δύσκολο είναι να προσδιορίσουμε και να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει να πάψουμε να κατηγορούμε τους άλλους για ό,τι δεν πάει καλά στη ζωή μας και να αρχίσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας! Γενικά, το όλο θέμα με τις κατηγορίες είναι εντελώς άτοπο. Δεν χρειάζεται να ρίξουμε κάπου τις ευθύνες και τα βάρη. Χρειάζεται, όμως, να αναγνωρίσουμε ακριβώς ποιοι είμαστε, να το αποδεχτούμε ως πραγματικότητα και να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Μια άσκηση που συχνά βάζω στους πελάτες μου είναι να καταγράψουν με ακρίβεια ποιοι πραγματικά είναι -όπως αυτό προκύπτει από τις συνήθειες, την καθημερινότητα και τα κυρίαρχα συναισθήματα και σκέψεις τους- χωρίς κριτική ή δικαιολογίες, χωρίς επεξηγήσεις ή ενοχές. Όσοι από σας έχετε κάνει την άσκηση αυτή ξέρετε πόσο δύσκολη και χρονοβόρα είναι! Η πρώτη αντίδραση είναι διστακτικότητα κυρίως από φόβο ότι αυτή η λίστα θα απέχει πολύ από την εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους και γι’ αυτό αρνούνται αρχικά να την γράψουν. Άλλοι μου λένε ότι δεν θέλουν να γράψουν στο χαρτί κάποια πράγματα, γιατί τότε θα είναι αναγκασμένοι να τα αντιμετωπίσουν. Άλλοι πάλι ορμάνε στη λίστα καταγράφοντας ό,τι θεωρούν κακό ή ανεπαρκές στον εαυτό τους. Όλοι ανεξαιρέτως χρειάζονται αρκετές απόπειρες μέχρι να καταλήξουν σε μια πραγματική, όσο γίνεται αντικειμενική, εικόνα του εαυτού τους. Για πολλούς είναι σαν να κοιτάνε στον καθρέφτη: το πρώτο πράγμα που βλέπουν είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο, αυτό που θεωρούν λιγότερο όμορφο. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση που θα σας αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό σας. Γράψτε με απλά καθημερινά και όσο γίνεται λιγότερα λόγια την απάντηση στο ερώτημα Ποιος/ποια είμαι;. Για καθετί που θα γράψετε αναρωτηθείτε αν είστε απόλυτα ειλικρινής. Μήπως ωραιοποιείτε την κατάσταση; Μήπως είστε υπερβολικά αυστηροί και κατακριτικοί; Μήπως παραλείψατε κάτι σημαντικό; Θυμηθείτε έναν βασικό κανόνα: μην ασκήσετε καμία κριτική. Να κάτι δύσκολο!
Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε τον εαυτό σας καθαρά στα μάτια και να αντιμετωπίσετε/αναγνωρίσετε την αλήθεια με θάρρος. Μην βάλετε τίποτα «κάτω από το χαλί», αλλά και μην παρασυρθείτε σε ενοχικό μονόλογο. Μόνο τότε θα μπορέσετε να σας αποδεχθείτε, να σας σεβαστείτε. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι με την αποδοχή της πραγματικότητας έρχεται και η εγκατάλειψη της ιδέας της βελτίωσης. Το να αποδεχθείτε τον πραγματικό σας εαυτό, με τα καλά και τα κακά του, σημαίνει ότι θα τον αγαπήσετε όπως είναι και αυτό θα σας απελευθερώσει. Και μόνο τότε θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αλλαγές που θα κρατήσουν. Αντίθετα οι αλλαγές που επιχειρούμε λόγω κάποιου ενοχικού συνδρόμου σχετικά με το πώς θα ‘πρεπε να είμαστε, είναι καταδικασμένες –σε βάθος χρόνου– σε αποτυχία. Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους αποτυχίας. Αυτός και η στρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Ας πάρουμε το παράδειγμα κάποιου που θέλει να αδυνατίσει. Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την ενοχή που συνδέεται με τα παραπανίσια κιλά, προχωράμε στην αποτύπωση της πραγματικότητας. Και τότε, τις περισσότερες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το γνωστό «ε, δεν έφαγα και τίποτα… Λίγους ξηρούς καρπούς, κάτι πατατούλες τηγανητές… α! Και ένα κομματάκι γλυκό και….». Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας. Όσο λιγότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα που έχουμε για τις πραγματικές μας συνήθειες και τα χαρακτηριστικά μας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα αποδεχθούμε κι ακόμα περισσότερο να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που θέλουμε στη ζωή μας.
Δρ.Νάνσυ Μαλλέρου
info@lifecoaching.gr, www.lifecoaching.gr