GOODLIFE, POINT OF VIEW, WHAT’S DELUXE
Ευτυχισμένα ζευγάρια
Ένα από τα αγαπημένα μου ρητά είναι “Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θες να πας μακρυά, πήγαινε με παρέα”. Φυσικά πρέπει η παρέα να ‘ναι καλή! Ειδικά όταν μιλάμε για γάμο, η καλή παρέα καθορίζεται αρκετά από την ποιοτική επικοινωνία. Γι’ αυτό σκέφτηκα να φιλοξενήσω σε αυτό το τεύχος κάποιον που ειδικεύεται στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι. Η Τζίνα Θανοπούλου, έχει μια μακρυά και λαμπρή καριέρα ψυχολόγου από το Harvard, μέχρι το International School of Athens και την πρόσφατη συνεργασία της με την Life Clinic Group ως επιστημονική συνεργάτης και Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογίας. Με απλά λόγια: όταν έχω να συζητήσω κάτι που αφορά το γάμο μου (ναι συμβαίνει σε όλες μας!!!), η κυρία Θανοπούλου είναι η πρώτη που παίρνω, η πιο έμπιστή μου σύμβουλος!
Δρ.Νάνσυ Μαλλέρου
www.lifecoachinggreece.gr
www.lifeclinicgroup.com
Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές σε κάθε ζευγάρι, όμως πώς καταφέρνουν μερικά ζευγάρια να μπλοκάρονται και να μην προχωρούν, ενώ άλλα να παραμένουν ενωμένα & αγαπημένα στις καλές, αλλά και στις κακές στιγμές; Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη! Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Ιδιαιτέρα σε περιόδους κρίσης, ενδοοικογενειακή ή και κοινωνική/οικονομική, τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι πρέπει να συνειδητοποιήσουν σημαντικά κλειδιά που μπορούν να τους φέρουν ισορροπία και ευτυχία στη σχέση, παρόλη την καθημερινή φθορά και εξωτερικές δυσκολίες. Οι σχέσεις είναι δύσκολες, χρειάζεται να κάνουμε συνειδητές αλλαγές, να δείχνουμε κατανόηση, υπομονή, αγάπη και αποδοχή στον άλλον, έτσι όπως είναι.
Μερικά από αυτά τα κλειδιά είναι:
Να καλλιεργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για τη σχέση.
Τα ζευγάρια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το αρχικό «τρελό», ερωτικό, ρομαντικό πάθος κάποια στιγμή μπορεί να αντικατασταθεί με βαθύτερα, ουσιαστικότερα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας. Μια μακροχρόνια σχέση έχει φυσιολογική φθορά και η προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική.
Να δημιουργήσουν μια «ρεαλιστική σχέση» με δουλειά, υπομονή, επιμονή και προσπάθεια.
Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αντιμετωπίζει, ΜΑΖΙ, τα προβλήματα & κρίσεις που θα παρουσιαστούν ΑΜΕΣΑ. Οι καλές σχέσεις χρειάζονται δουλειά και φροντίδα.
Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για τη σχέση τους.
Το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο ΜΑΖΙ, ακόμα και χωρίς παιδιά ή άλλες εξωτερικές ενασχολήσεις για να καλλιεργήσει το δεσμό μεταξύ του. Ο ποιοτικός χρόνος πρέπει να είναι κοινές δραστηριότητες όπου θα μοιράζονται πράγματα, θα ανταλλάζουν απόψεις, θα συζητούν, θα επενδύουν στη ουσιαστική ψυχική, πνευματική, σωματική επαφή, και όχι σε ενασχόληση με κάτι παθητικό και αδιάφορο, π.χ. να βλέπουν τηλεόραση, ή o καθένας με τη δική του διαδικτυακή σύνδεση (iPhone, iPad etc).
Να εκτιμούν τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου
Αν σκεφτούν τα δυο άτομα που αποτελούν το ζευγάρι, τι τράβηξε τον έναν στον άλλο, θα μπορούσε να είναι και κοινά αλλά και διαφορετικά/αλληλοσυμπληρωματικά στοιχεία. Άρα τα άτομα πρέπει να μάθουν αντί να παραπονιούνται για τις διαφορές να τις αποδεχτούν και κατανοήσουν.
Να σέβονται την «ανεξαρτησία» και «αυτονομία» ο ένας του άλλου.
Αυτή η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες συμβατικές απόψεις ότι στα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να έχουν αυτονομία. Σήμερα, όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να διατηρούν την σύνδεσή και επαφή τους, αλλά ταυτόχρονα το κάθε άτομο την αυτονομία του.
Να μην προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο, αλλά να τον αποδεχτούν και εκτιμήσουν έτσι όπως είναι!
Οι περισσότερες διαφωνίες ξεκινούν από την προσπάθεια να αλλάξει ο ένας τον άλλον, όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο πιο εύκολο μπορούν να σώσουν τη σχέση, να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να έρθουν πιο κοντά.
Για να λειτουργήσει μία ισορροπημένη, ουσιαστική σχέση σε ένα ζευγάρι χρειάζονται τα κλειδιά της επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης, του ουσιαστικού «νοιαξίματος», υπομονή κι επιμονή στις δυσκολίες και το πιο ουσιαστικό κλειδί που όλοι ξεχνούν, την εστίαση στο εδώ και τώρα. Αν κρατάτε κακίες βασισμένοι σε κατάλοιπα του παρελθόντος, θα θολώσει την ικανότητά σας να δείτε το παρόν. Καλύτερα από το να κοιτάτε πίσω, να κοιτάτε τι μπορείτε να κάνετε Εδώ και Τώρα, για να λύσετε το πρόβλημα. Εδώ μας εμπνέει ο ψυχολόγος-φιλόσοφος, Δρ. Eckward Tolle με τη διδασκαλία του στη “Δύναμη του Τώρα”.
Τζίνα Γ. Θανοπούλου – Ed.M., MA, Harvard University
Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχική Υγείας
Επιστημονική Συνεργάτης LIFE CLINIC GROUP – Personal & Business Evolution