Σημάδια ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο
Μία σχέση μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη και από μαθηματικό γρίφο. Κάποιες φορές, όμως, υπάρχουν αλάνθαστα δεδομένα που μας οδηγούν μόνο σε μια λύση: τη διάλυσή της. Πώς θα εντοπίσουμε τις ενδείξεις που μας αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο; Mήπως είναι ώρα να προχωρήσετε μπροστά;
Από την Δέσποινα Σάμψων
Μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τον αγαπημένο μας και να αναλογιστούμε πώς είναι η σχέση μας μαζί του; Να παρατηρήσουμε σαν να είμαστε τρίτα πρόσωπα πώς κυλάει η καθημερινότητά με εκείνον; Τι σκέφτεται; Πώς μας συμπεριφέρεται; Αν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε κι εμείς κάποια από τα πέντε μοντέλα συμπεριφοράς που ακολουθούν, ίσως έχει έρθει η στιγμή για να κάνουμε το επόμενο ρεαλιστικό βήμα – της απομάκρυνσης και πιθανόν του οριστικού χωρισμού.
1. Διαφέρουμε στις αξίες ζωής
Πρόκειται για τις θεμελιώδεις αρχές κάθε ανθρώπου που διαμορφώνουν τη μοναδική προσωπικότητά του. Μπορεί κάποιος να μην πιστεύει στην απόκτηση παιδιών, στον γάμο στην εκκλησία, στη δουλειά στο εξωτερικό, στα μαύρα ανέκδοτα, στην επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία, στην απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία… Αυτά είναι τα πιστεύω του που τον ακολουθούν παντού. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστώσουμε ουσιαστικές διαφορές με τον σύντροφό μας σε αυτά τα βασικά σημεία- στα οποία συνήθως είμαστε αμετακίνητοι -, τότε έχουμε πρόβλημα. Ακόμα κι αν η σχέση είναι εξαιρετική, υπάρχει τροφή για σκέψη. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί τον κώδικα αξιών του, δεν μιλάμε για πραγματικό κώδικα. Πάντως, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτές τις βασικές αξίες, θα πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα της προσωπικής μας εξέλιξης μέσα από εμπειρίες και όχι της πίεσης να είμαστε με κάποιον μαζί.
2. Μας θεωρεί δεδομένη
Το βράδυ βλέπουμε τη σειρά που επέλεξε εκείνος. Τρώμε κυρίως γεύματα που ικανοποιούν τα δικά του γούστα. Χαλαρώνουμε στον καναπέ το σχέδιο του οποίου αρέσει μόνο σε εκείνον. Πού βρισκόμαστε εμείς και οι επιλογές μας; Αν διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι έχουμε υποταχθεί σε επιθυμίες που δεν μας αντιπροσωπεύουν και για τις οποίες δεν έχουμε καν ερωτηθεί, ζούμε σε μια σχέση απόλυτης υποταγής. Η αποδοχή μας θεωρείται δεδομένη και κανείς δεν μοιράζεται μαζί μας ούτε μας ρωτάει τι θα μας άρεσε πραγματικά. Στο μυαλό αυτών των συντρόφων που έχουν μάθει να επιβάλλουν τη γνώμη τους η ερωτική σχέση είναι ένα ακόμα πεδίο άσκησης εξουσίας. Εδώ ακόμα και μια απλή διαμαρτυρία δεν έχει νόημα. Η καταπίεση της προσωπικότητας θα πρέπει να είναι το όριο στο οποίο κάποιος αποχωρεί αφήνοντας χώρο στον «Ναπολέοντα» να απολαύσει μόνος του την αυτοκρατορία του.
Συνεχίστε εδώ
Πηγή: womanidol.com