DELUXE PINS, POINT OF VIEW, WHAT’S DELUXE
Τι σημαίνει Μόδα σήμερα;
Συχνά αναρωτιέμαι: υπάρχει ακόμα η Μόδα; Αυτό που περιμένεις να δεις τι θα φορέσεις κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο;
Μόδα έκανε ο Κριστιάν Ντιόρ που έφτιαξε τις τουαλέτες κάτω από το γόνατο. Η Μαίρη Κουάντ που έφτιαξε το μίνι. Ο Αρμάνι τα διακριτικά του κοστούμια. Ο Βερσάτσε τα πλουραλιστικά σχέδια. Ο Τομ Φορντ που ανανέωσε τον οίκο Γκούτσι.
Σήμερα, ναι, μεν, υπάρχουν κολεξιόν και σχεδιαστές, αλλά… υπάρχει μόδα; Αυτή που «επιβάλλει» τις νέες τάσεις;
Το θέμα είναι ότι, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχουν νέες τάσεις στα ρούχα, αλλά δημιουργικότητα πάνω σε προηγούμενες εκφράσεις της μόδας, που διαρκεί σύντομους κύκλους. Οι κύκλοι έρχονται, φοριούνται τα ρούχα και επανέρχονται σε 2-3 χρόνια. Οι δαντέλες, οι τζίν φούστες, τα σακάκια, τα κρόσσια, οι σαλοπέτ, τα μακρυά φορέματα, τα κασμιρένια παλτά, τα παντελόνια καμπάνια, το ναυτικό στιλ, τα σουέτ, το στιλ αμπίρ, το στιλ κρουαζέ, σας φαίνεται κάποιο από αυτά last year; Όχι, βέβαια! Όλα υπάρχουν ταυτόχρονα. Μια συνεχής ανανέωση και δημιουργικότητα πάνω σε όσα έχουν ήδη γίνει και φορεθεί.
Ακόμα κι αν φέτος δεν είναι της μόδας οι δαντέλες, θα είναι, πιθανότατα, του χρόνου. Οι κύκλοι του τι φοριέται είναι τόσο μικροί και ίσως να μην υπάρχει καν η ανάσα να μείνει αφόρετο κάτι για 2-3 χρόνια μέχρι να ξαναγυρίσει η μόδα του.
Δες την Κέιτ Μίντλετον. Ανακυκλώνει ρούχα του οίκου Μακ Κουήν που φορούσε προ 5 ετών και φαίνονται σημερινά ρούχα.
Όταν, όμως, εγώ πήγαινα στο γυμνάσιο, φορούσα δαντέλες με πολλή υπερηφάνεια. Με το που μπήκα στο Πανεπιστήμιο, δαντέλες φορούσαν, πλέον, μόνο οι γιαγιάδες και οι μαμάδες στην τελετή γάμου του παιδιού τους. Τότε, μπορούσα να φοράω υπερήφανα τσιγγάνικες φούστες, που ξαναφοριούνται και σήμερα, μόνο που τώρα αποκαλούνται boho!
Κάποτε, υπήρχαν σχεδιαστές «σταρ» που δημιουργούσαν «νέα». Όπως και η μουσική. Οι υπερβολές του Κριστιάν Λακρουά, τα «βασικά» της Ντόνα Καράν, το εκλεπτυσμένο σικάτο στιλ της Μιούτσια Πράντα.
Σήμερα, ποιος ξέρει τους σχεδιαστές των οίκων Μόδας; Κατ’ αρχήν, ποιο κορίτσι γνωρίζει σε ποιον ανήκουν οι οίκοι μόδας; Ο οίκος Λανβέν, Σανέλ, Σαιν Λωράν, δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε επενδυτικούς ομίλους.
Ξέρουν το κορίτσια σήμερα τα ονόματα των designers των οίκων; Σας λένε κάτι τα ονόματα Alessandro Michele (Gucci), Hedi Slimane (Yves Saint Laurent), Ricardo Tisci (Givenchy), Raf Simons (Christian Dior), Alber Elbaz (πρώην στη Lanvin), Alexander Wang (πρώην στον Balenciaga και νυν ο Demma Grasalia). Οι άνθρωποι αυτοί είναι σχεδιαστές με όνειρα, αλλά υπάλληλοι Οίκων.
Αντίθετα, η Μαρία Κατράντζου ή η Σοφία Κοκοσαλάκη έχουν δικό τους οίκο που φέρει το όνομά τους. Το ίδιο και η Tory Burch. Ο Μανόλο Μπλάνικ. Ο Έλι Σάαμπ. Η Βέρα Γουάνγκ. Μπορεί να υπάρχουν επενδυτές μέσα στον οίκο, αλλά το όνομα του σχεδιαστή και του οίκου ταυτίζονται, με αποτέλεσμα να ξέρεις ποιος σχεδιάζει για σένα τι.
Σήμερα, τα κορίτσια και οι γυναίκες αγοράζουν με βάση τα brand names των καταστημάτων. Οι designers των καταστημάτων είναι γι’ αυτές μόδα, άρα ό,τι προτείνει το κατάστημα.
Zara, Topshop, H&M, C&A, Marks and Spencer, Banana Republic, ανανεώνουν συνεχώς τη συλλογή τους μέσα στο χρόνο και μπορείς και συ να ανανεώσεις τη γκαρνταρόμπα σου χωρίς να σε απασχολεί η Μόδα.
Αφού αλλάζεις όσα φοράς, υποθέτεις ότι αυτά είναι η μόδα. Χωρίς να σε νοιάζει το όνομα αυτού που τα σχεδιάζει ή πόσο κρατάει η «τάση» τους. Οι αλυσίδες καταστημάτων έχουν τη βαρύτητα που είχε παλαιότερα ένας επώνυμος οίκος με ιδιοκτήτη ένα σχεδιαστή.
Αυτές οι αλυσίδες μεταμόρφωσαν τη βιομηχανία της μόδας σε μια συνεχή εναλλαγή κολεξιόν και επανεκδοχή παλαιότερων επιτυχημένων σχεδίων.
Μπορεί, με το χέρι στην καρδιά, να πεις σήμερα τι δεν είναι της μόδας; Αφού όλα είναι!
Περισσότερο βλέπω καινοτομίες στα αξεσουάρ (κοσμήματα, παπούτσια, τσάντες) που μας γεμίζουν με εκπλήξεις, αλλά και στη χρήση περίεργων σχεδίων στα υφάσματα και όχι στη ραφή.
Επομένως, θα μείνω με την απορία: τι σημαίνει μόδα σήμερα;
Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Blogger, Book Lover, Hiker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr