GOODLIFE, POINT OF VIEW, WHAT’S DELUXE
No body shaming, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε το ωραίο
Ποιο είναι σήμερα το φυσιολογικό ή το ωραίο γυναικείο σώμα; Η ανωνυμία του internet, αλλά και οι σκληρές απαιτήσεις του lifestyle έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο με τον οποίο δεχόμαστε την εικόνα μας. Με τις κριτικές να γίνονται όλο και πιο αυστηρές για οτιδήποτε διαφορετικό, το body shaming έχει πάρει μεγάλο κομμάτι του δημόσιου διαλόγου. Κι όμως φαίνεται ότι πλέον κάτι αλλάζει.
Από την Χριστίνα Ζαφειρούλη
Αδύνατη, γυμνασμένη, πάντα όμορφη και στιλάτη, χωρίς κυτταρίτιδα, χωρίς ραγάδες, χωρίς ρυτίδες και εν γένει χωρίς ψεγάδια. Το γυναικείο σώμα κρίνεται αυστηρά και μόνο λίγες καταφέρνουν να περάσουν τα πιεστικά κριτήρια του τι θεωρείται όχι απλώς όμορφο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αποδεκτό. Με τη χρήση του photoshop που σβήνει και τις πιο μικρές ατέλειες των ήδη πανέμορφων γυναικών που εμφανίζονται στα περιοδικά μόδας κι όχι μόνο, αυτό που εννοούσαμε στο παρελθόν “κανονική” γυναίκα μοιάζει ιστορία βγαλμένη από την κρύπτη. Και με την ανωνυμία που προσφέρουν τα social media και το internet γενικότερα πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κρίνουν με αυστηρά κριτήρια και απαξιωτικές εκφράσεις όποια γυναίκα δεν ταιριάζει στα παραπάνω πρότυπα.
Το body shaming -η διατύπωση συχνά εξευτελιστικών σχολίων για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, τις αναλογίες, το βάρος του – έχει πάρει δραματικές διαστάσεις επηρεάζοντας από διάσημες stars μέχρι κορίτσια της διπλανής πόρτας. Η Kim Kardashian, η Beyoncé και η Jessica Simpson επικρίθηκαν σφόδρα για τα κιλά που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και δεν τα έχασαν όσο άμεσα τα media έκριναν ότι θα έπρεπε. Η Tyra Banks, η Jennifer Lopez ακόμη και η Gigi Hadid σχολιάζονται αρνητικά για τις καμπύλες τους, ενώ αντίθετα η Taylor Swift δεν έχει αρκετές καμπύλες σύμφωνα με τους ιντερνετικούς επικριτές της.
Κι όμως φαίνεται ότι πλέον κάποια πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται. Από το νόμο στη Γαλλία που ψηφίστηκε πρόσφατα και απαγορεύει τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα στην πασαρέλα, μέχρι τη νέα σειρά Barbie με καμπύλες που κυκλοφόρησε τελευταία, κάτι φαίνεται να αλλάζει στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το γυναικείο σώμα, δίνοντας ταυτόχρονα προτεραιότητα στα πρότυπα που περνάνε στα νέα κορίτσια, ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες όταν μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν το σώμα τους και να το αποδεχτούν γι’ αυτό που είναι.
Παράλληλα, πολλές από τις celebrities που υφίστανται αυτή την κριτική για την εμφάνισή τους δεν αφήνουν τα σχόλια να πέσουν κάτω παρά απαντούν δυναμικά. Χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι η Kim Kardashian σχολίασε με εύστοχο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε εξαιτίας της γυμνής selfie που ανέβασε πρόσφατα. «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι ενοχλούνται τόσο πολύ από αυτό που άλλοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν με τη ζωή τους. Δεν κάνω ναρκωτικά, μετά βίας πίνω, ποτέ δεν έχω διαπράξει έγκλημα, κι όμως είμαι ένα κακό πρότυπο επειδή είμαι περήφανη για το σώμα μου;… Παίρνω δύναμη από το σώμα μου. Παίρνω δύναμη από τη σεξουαλικότητά μου. Παίρνω δύναμη από το να νιώθω άνετα στο δέρμα μου. Παίρνω δύναμη όταν δείχνω στον κόσμο τις ατέλειες μου και δε φοβάμαι για το τι μπορεί να πει κάποιος για μένα. Και ελπίζω ότι μέσω αυτής της προβολής που μου έχει δοθεί, θα ενθαρρύνω τα κορίτσια και τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να πάρουν την ίδια δύναμη… Είμαι μητέρα. Είμαι μια γυναίκα, μια αδελφή, μια κόρη, μια επιχειρηματίας και μου επιτρέπεται να είμαι σέξι».
Αλλά δεν είναι μόνο οι πιο πληθωρικές παρουσίες που κρίνονται για την εμφάνισή τους. Πριν από λίγο καιρό τη χώρα μας επισκέφθηκε η Angelina Jolie, ως πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης για το προσφυγικό ή έστω την ανάδειξή του. Και πάλι όμως το ενδιαφέρον των media παγκοσμίως στράφηκε περισσότερο στην ισχνή σιλουέτα της Jolie, με θύελλα σχολίων για την υποτιθέμενη ανορεξία της, παρά στο δράμα των προσφύγων. H Emma Stone ζει και εκείνη σε καθημερινή βάση το body shaming. Και έχει μιλήσει γι’ αυτό εντελώς ανοιχτά και χωρίς ντροπή: «Έχω δει πολλά σχόλια να λένε για μένα “φάε κάτι κοριτσάκι μου, σαν αρρωστιάρα είσαι”». Δεν είμαι άρρωστη, μου αρέσει το φαγητό. Συχνά ντρέπομαι γι` αυτό, αλλά και για όλους εκείνους που κρίνουν τους γύρω τους ως πολύ ψηλούς ή πολύ κοντούς, πολύ παχουλούς ή πολύ αδύνατους. Με ενοχλεί αυτό, γιατί νοιάζομαι για τα νέα κορίτσια.»
Το σίγουρο είναι ότι όταν ακόμα και η Jennifer Lawrence, η πρωταγωνίστρια του Hunger Games, έφτασε να πιστεύει ότι δεν έχει ένα κανονικό σώμα εξαιτίας των προτύπων που κυριαρχούν στο Χόλιγουντ, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο άμεση είναι η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το γυναικείο σώμα.