Λαχταριστή Πάστα Φλώρα
Η πάστα φλώρα είναι ένα γλυκό που μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία. Οι αγαπημένες μυρωδιές από την κλασική συνταγή της Χρύσα Παραδείση, την οποία ακολουθούσαν ευλαβικά για την παρασκευή της γιαγιάδες και μαμάδες, αλλά και μία άλλη «Πάστα Φλώρα», η Μαίρη Αρώνη στην ταινία «Μία τρελή τρελή οικογένεια» ξεκλειδώνουν τις παιδικές μας μνήμες. Όπως η Μadeleine από μυθιστόρημα του Προυστ. Έτσι και η Πάστα Φλώρα αγαπημένη, νόστιμη, λαχαταριστή κάθε φορά που την φτιάχνω με πηγαίνει νοητά πίσω, στα χρόνια της αθωότητας.
Η συνταγή με Πάστα Φλώρα που θα σας δώσουμε είναι με μαρμελάδα ροδάκινο Spin Span. Η μαρμελάδα Spin Span Extra περιέχει κομμάτια από διαλεχτά φρούτα. Είναι εxtra ποιότητας καθώς 100γρ. μαρμελάδας περιέχουν 55 γρ. φρούτων. Οι συνεχείς έλεγχοι, κατά την επιλογή των φρούτων, αλλά και οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια παραγωγής εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του προϊόντος. Η μαρμελάδα Spin Span Extra δεν περιέχει χρωστικές ουσίες η συντηρητικά. Απολαύστε την σε 8 συναρπαστικές γεύσεις
Για την ζύμη
———–
220 γρ. βούτυρο παγωμένο
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
2κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά
_____
Για τη γέμιση
——-
600 γρ μαρμελάδα
Spin Span Exta Ροδάκινο
—–
1 κρόκο αυγού
με 1κ.γ.νερό
χτυπημένο για την επικάλυψη
1.Ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη μαζί με το αλεύρι στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό σαν βρεγμένη άμμος.
2.Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μία ζύμη. Προσοχή να μην δουλευτεί πολύ η ζύμη γιατί δεν πρέπει το βούτυρο να χάσει την θερμοκρασία του.
3.Τυλίγουμε την ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 20’
- Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκ. και τη τοποθετούμε σε μία καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα. Αφαιρούμε τη ζύμη που προεξέχει , αφού έχουμε όμως καλύψει και τα τοιχώματα.
- Το ζυμάρι που περίσσεψε το κάνουμε πάλι μία μπάλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Το κόβουμε σε λωρίδες για να διακοσμήσουμε στο τέλος τη τάρτα μας.
- Καλύπτουμε την τάρτα με μία λαδόκολλα και την γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για 20’(μεσαία θέση) και αφού ψηθεί αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια.
- Στη συνέχεια απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.
- Διακοσμούμε τη τάρτα με τις λωρίδες ζύμης που έχουμε κόψει και αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού . Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20’.
10.Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ιωάννα Σαραντινού